Kako se rešiti nadutosti? – saveti i preporuke

kako se rešiti nadutosti

Skoro 30 % populacije na Zemlji pati od nadutosti ili nadimanja stomaka. Kako se rešiti nadutosti, ovo pitanje muči mnoge. Više puta smo se susreli sa tom pojavom ili bili u kontaktu sa osobom koja jeste i znamo koliku dozu neprijatnosti nosi ovaj poremećaj u organizmu. Nadutost prate sledeći simptomi:

  • Tvrd stomak
  • Gasovi
  • Veliki (proširen) stomak i struk
  • Osećaj punog stomaka

Kada  osetite nadutost nemojte oklevati i prepuštati vremenu da reši problem, jer rešenja koja postoje za nadutost jesu u vašoj okolini i prilično su jednostavna.

Šta je to nadutost?

Na samom početku bitno je istaći da nadutost nije oboljenje, ali da može biti simptom nekog oboljenja, te iz tog razloga ne bi trebalo ignorisati znake nadimanja. Nadutost je neprijatan osećaj jakog pritiska u stomaku zbog čega stomak postaje tvrd. Vrlo često može izazvati i blag bol prilikom jačeg dodira. Nadutost je najčešće praćena dijarejom ili opstipacojom – zatvorom, grčevima u stomaku, gasovima, pretakanjem creva i drugim simptomima.

Uzroci nadimanja

Današnji način života i tempo koji nam je nametnut mogu biti uzroci nadimanja. Čovek je u neprestanoj trci sa vremenom i često nema ustaljen način ishrane koji podrazumeva tri zdrava obroka dnevno, već se ishrana svodi na neujednačeno konzumiranje brze hrane i to obično u hodu. Želudac i KVS (Kardio-vaskularni sistem) u ovakvom slučaju bivaju „zbunjeni“ i najprirodniji način na koji čoveku daju signal da nešto nije u redu jeste nadimanje. Nadimanje nije posledica unošenja velike količine hrane, ali može biti posledica hrane koja ne prija vašem organizmu. Brza hrana je jedan od primera kakva hrana može izazvati nadutost.Takođe, namernice koje u sebi sadrže vlakna izazivaju nadutost – pasulj, grašak, kupus, jabuka, sočivo, brokoli. Mlečni proizvodi, takođe, mogu izazvati nadutost kod osoba koje nisu tolerantne na laktozu.

Uzrok nadimanja često može biti neko oboljenje organizma, npr. nadutost može biti posledica kandide.

U novije vreme stručnjaci ističu da su stres, nervoza, manje kvalitetan san ili nedostatak sna, usko povezani sa nadutosti.

Kako se rešiti nadutosti?

Ukoliko se više od dva puta ponavlja nadutost  pravo je vreme   za preduzimanje nečega povodom toga. Za najdelotvornije rešenje najbolje je promeniti način ishrane. Takođe je važno povećati fizičku aktivnost i smanjiti stres. Pored toga redovan san i konzumiranje probiotika mogu uticati na poboljšanje varenja. Nadutost se može lečiti i prirodnim putem: konzumiranjem prirodnih čajeva.

Prvi korak koji bi trebalo preduzeti jeste regulisanje ishrane. Pravilno varanje je ključno za ceo organizam, a ponajviše za gastrointestinalni trakt. Važno je prilagoditi hranu sopstvenom organizmu, jer svaki organizam je različit i drugačije deluje na razne vrste hrane. Osobe koje imaju problem sa nadimanjem treba da izbegavaju ili svedu na minimum brzu hranu (testa, pekarske proizvode), masnu i začinjenu hranu, hranu koja u sebi sadrži velike količine vlakana: pasulj, boranija, kupus, grašak, kao i slatko mleko. Preteran unos ugljenih hidrata, gaziranih pića, takođe, može izazvati nadimanje, te se preporučuje smanjenje unosa ovih namernica.

 

Osim regulisanja ishrane vrlo je važan i način konzumiranja hrane – gutanje nedovoljno obrađene hrane ili krupnih komadića može izazvati nadutost, jer „halapljivost“ prilikom jela dovodi da nekontrolisanog gutanja vazduha što je glavni uzrok nadimanja. Od velikog značaja je i povećanje manjih obroka na dan – idealan plan ishrane sadrži tri glavna obroka i dve užine. Osobe koje jedu jedamput ili dvaput na dan imaju veliki rizik od izazivanja nadutosti.

Osim regulisanja ishrane za zdravlje čitavog organizma pa i digestivnog trakta od velikog značaja je povećanje fizičke aktivnosti. Brzi hod ili trčanje samo dva do tri puta nedeljno učiniće da se osećate vitalnije. Izbegavajte da odete u krevet punog stomaka. Nakon ručka ili večere odite u šetnju i tada su šanse za pojavom nadutosi u toku noći smanjene za 15 %.  Redovan san, fizička aktivnost  i smanjenje stresa umnogome utiče na promenu kvaliteta života.

Uticaj probiotika na smanjenje nadutosti

Protiv nadutosti, takođe, pomažu i probiotici koji se mogu kupiti u apoteci, a po preporuci farmaceuta ili lekara. Probiotici nisu štetni, ćak naprotiv, preporučljivo je koršćenje u dužem vremenskom periodu. S druge strane postoje i tradicionalni lekovi za lečenje nadutosti. To su uglavnom čajevi na biljnoj bazi koji se, takođe, mogu kupiti u svakoj bolje snabdevenoj apoteci ili čak ubati u prirodi. Čajevi koji pomažu protiv nadutosti su: čaj od nane, čaj od lavande, čaj od lipe, čaj od peršuna i dr.

Čaj od nane je najpoznatiji i najefikasniji prirodni način za smanjenje nadutosti. Zbog ulja mentola koje sadrži u sebi, nana pomaže u oslobađanju grčeva u stomaku i smanjenju nadutosti. Za smanjenje nadutosti najbolje je kuvati čaj od prirodne nane (ne kupovnih kesica čaja) bez šećera. Lavanda je od davnina poznata kao biljka koja leči organe za varenje, hipertenziju, srčana oboljenja, anksioznost. Čaj od lavande uticaće na poboljšanje raspoloženja i podstaći će varenje i time smiriti želudac, te su šanse da dođe do nadutosti veoma male. Čajevi od lipe i peršuna, takođe, se koriste u narodnoj medicini, protiv nadutosti i gasova. Čaj od suvog peršuna ima svojstvo delovanja koje podrazumeva izbacivanje viška tečnosti iz organizma što blagotvorno deluje na varenje, a samim tim i na posledice nadutosti stomaka.

Unošenje dovoljnih količina vode u organizam je nešto na šta vrlo često ne obraćamo dovoljno pažnje, a podjedako je važno kao i unošenje zdrave hrane. Odrašla osoba bi trebalo dnevno uneti najmanje 2 l tečnosti, od toga najviše vode. Voda podstiče varenje hrane u organizmu, a za nadutosti u oragnizmu koji pravilo vari hranu – nema mesta!