Kako poboljšati varenje hrane na prirodan način?

varenje hrane

S obzirom na to da je moderan način života uneo brojne promene u svakodnevnu rutinu čoveka koje se tiču ishrane, fizičke aktivnosti, nivoa stresa kome je svaki pojedinac izložen, kao posledice javile su se brojne zdravstvene tegobe.

Jedan od najučestalijih izazova sa kojima se sreću ljudi svih uzrasta, barem akutno, a veoma često i hronično, jesu problemi sa varenjem. Takvi problemi ogledaju se u pojavi neredovnog pražnjenja creva, zatim hroničnih dijareja, nadutosti, mučnina i slično, i mogu veoma negativno uticati na naše raspoloženje, ali i na kvalitet svakodnevnog života.

U nastavku teksta saznajte kako da pomognete svom organizmu kada je reč o varenju i ublažite tegobe ili ih se potpuno oslobodite.

#1 Hrana za bolje varenje – pronađite prirodan izvor probiotika

Kao što i sami znate, hrana može biti naš lek ili otrov – namirnice koje najčešće biramo umnogome određuju naše zdravstveno stanje jer nisu sve podjednako korisne za nas. Konzumiranje hrane koja je danas najviše dostupna, kakav je npr. fast food, zatim slatkiša i slanih grickalica, kao i pića u koje spadaju gazirani sokovi, uzrokuje brojne tegobe sa zdravljem, a među prvima ‘strada’ digestivni trakt.

Ukoliko, međutim, date šansu zdravim namirnicama, kakav je Imlek jogurt, probiotik koji ulazi u njegov sastav itekako vam može pomoći da problemi sa varenjem postanu prošlost. Osim toga, veoma je važan i unos namirnica bogatih biljnim vlaknima. 

jogurt

Uticaj probiotika na varenje hrane

Probiotici su živi mikroorganizmi, pre svega bakterije. Ove bakterije zovu se još i dobrim bakterijama jer deluju veoma povoljno na naše zdravlje. Balansirajući crevnu mikrofloru, probiotici utiču povoljno na čitav mehanizam i procese na kojima počiva varenje hrane.

Biljna vlakna – saveznik u borbi sa stomačnim tegobama

Ukoliko se hranite namirnicama koje su bogate vlaknima, velika je verovatnoća da nemate problema sa varenjem ili da se takve tegobe dešavaju veoma retko, a evo i zbog čega. 

Biljna vlakna služe za pravilno formiranje stolice, te njihovo prisustvo u crevima olakšava proces pražnjenja. Njihov redovan unos eliminiše nadutost, opstipaciju, hemoroide i drugo. Možete ih pronaći u povrću i voću (leguminoze, jezgrasti plodovi, kruške, jabuke), a biljnim vlaknima su posebno bogate žitarice, među kojima se izdvajaju ovsene mekinje, namirnica koju treba uvrstiti u svakodnevnu ishranu zbog brojnih benefita po zdravlje digestivnog trakta.

#2 Teško varenje hrane može biti posledica nedovoljnog unosa tečnosti

Ono na šta često zaboravljamo jeste da unosimo dovoljnu količinu tečnosti. Preporuka je da odrasla osoba treba da unosi minimum 2l, a tu količinu mogu činiti voda, nezaslađeni čajevi, limunada, kao i voda sa mentom, krastavcima, đumbirom i slično.

Kada je reč o čajevima za poboljšanje varenja, efikasnim su se pokazali čaj od kamilice, korijandera, korena anđelike. Voće i povrće su takođe bogati vodom, a i pomenutim biljnim vlaknima, pa ih takođe treba redovno unositi, ali nikako se ne mogu koristiti kao zamena za vodu.

#3 Proces varenja hrane kod čoveka olakšava se balansiranim i redovnim obrocima

Prejedanje ili preskakanje obroka takođe nisu retke pojave. Ni jedna ni druga nisu korisne za naše zdravlje, ali prejedanje posebno može otežati proces varenja. Način da sprečite da vas obuzme velika glad i da pojede bilo šta u velikoj količini jeste da imate redovne obroke u razmaku od 3-4 sata i da koristite zdrave namirnice u onoj količini koja je potrebna za naše telo.

#4 Pravilan rad sistema za varenje uslovljen je i fizičkom aktivnošću

Od momenta kada je nastao, čovek je živeo u sadejstvu sa prirodom i bio je prinuđen da svakodnevno obavlja brojne poslove koji uključuju fizičku aktivnost, ali se to sa unapređivanjem načina življenja promenilo. Međutim, pošto je moderan način života smanjio potrebu za fizičkim naporima, retko im se izlažemo, čak i onda kada je to korisno za naše zdravlje.

Dovoljno je da dnevno šetate 30 minuta umerenim hodom da osetite značajne promene u radu creva. Redovna fizička aktivnost reguliše probavu i čini da se ova fiziološka potreba obavlja svaodnevno, jer je to optimalno za zdravlje, i bez poteškoća. Normalan rad creva eliminiše nadutost, gasove i uopšte osećaj nelagode u stomaku, a takođe prevenira brojne veoma teške bolesti, kakvi su različiti tumori.

Redovna briga o zdravlju doneće vam samo benefite u vidu zdravog tela i dobrog raspoloženja, a problemi sa zdravljem koji remete kvalitet života postaće prošlost. Brinite o sebi i osećajte se dobro u svome telu!