Kako proceniti vrednost vašeg automobila?

Prosečni vozači se trude da sačuvaju svoj automobil u voznom stanju što je duže moguće. Međutim, bez obzira koliko vaš auto bio kvalitetan i koliko ga čuvali, vremenom počinju da mu opadaju sposobnosti i dolazi vreme za promene. 

Zaljubljenici u kola ipak svoje automobile menjaju češće, žele da budu u toku sa novim modelima i da se osećaju sigurno u svojim kolima. 

Svakako, za one koji žele da menjaju automobil, otkup starih automobila je sjajno rešenje, s obzirom na to da možete prodati svoj auto po dobroj ceni, naravno u zavisnosti od njegovog stanja. U nastavku teksta predstavićemo vam kriterijume na osnovu kojih možete proceniti koliko vredi vozilo koje želite da prodate. 

Marka automobila i njegov model kao inicijalni pokazatelji vrednosti

Marka automobila je svakako prva odrednica kada se radi o kupovini ili prodaji vozila. Marke i modeli se naravno razlikuju prema kvalitetu i ceni pa ih to klasifikuje u određene kategorije. 

Pojedinci kupuju automobile kako bi zaradili veći prestiž u društvu, te svoje četvorotočkaše doživljavaju kao svojevrsne statusne simbole. Osim toga, dobro je poznato da pored ugleda, jači automobili poseduju i mnogo bolje sposobnosti. Međutim, postavlja se pitanje koliko su te kategorije zapravo bitne prosečnom vozaču koji želi da se preveze od tačke A do tačke B?

Prosečan vozač je ipak neko ko vozi automobil osrednjih karakteristika i sposobnosti, a glavni razlozi zamene vozila mu nisu toliko prestiž i ugled, već više funkcionalnost automobila. Težiće ka prodaji svog vozila, detaljnije uraditi procenu i analizu tržišta kako bi odabrao novo vozilo po prihvatljivijoj ceni. 

Da li godište automobila drastično smanjuje cenu?

Logično bi bilo da vozila koja su starija budu i jeftinija na tržištu. Međutim, to nije uvek tako i baš iz tog razloga se ne može dati univerzalan odgovor na ovo pitanje. 

Razlog tome je što neke marke i modeli automobila, maltene pa ne zastarevaju ili to rade sporije od ostalih, obzirom na svoj kvalitet i mogućnosti. Određene nemačke marke, poput BMW-a ili Audi-a, imaju sporije vreme zastarevanja, tako da ćete neke njihove starije modele prodati ali i kupiti po većoj ceni od modela automobila nekih manje poznatih marki koji su novijeg datuma proizvodnje.

Tako da godište naravno igra ulogu kada se radi o kupoprodaji i proceni vrednosti vašeg vozila, ali u kojoj meri, to ipak dosta zavisi od očuvanosti, marke i pređene kilometraže

Ne brinite u koliko vaš automobil ima previše godina ili određeni problem

Ne očajavajte ukoliko vam se desio udes ili stvorio neki problem koji vam se u tom trenutku čini nerešivim. Moguće je prodati i automobil sa određenim manama i problemima koji nastaju kao posledica spoljnih ili unutrašnjih faktora. Naravno, cena prilikom prodaje će biti proporcionalno manja u odnosu na to kolika je učinjena šteta. 

Danas je sasvim dobro razvijen lanac kupoprodaje automobila, tako da se sa kupcima možete dogovoriti i o prodaji modela koji su maltene neupotrebljivi, a nemaju neku veću vrednost poput old timer-a. Takva vozila idu na procenu kilogramaže i na taj način se prodaju, ali je to dobra opcija za vas jer možete sačuvati deo novca za auto kome nestaje vrednost kao prevoznom sredstvu.

Tip motora i pređena kilometraža kao najbitniji faktori prodaje

Jačina motora je nesumnjivo jedan od najsnažnijih faktora procene vrednosti automobila, a za ovo je neophodno posavetovati se i sa vašim majstorom koji će pružiti stručniji uvid. Dok je snaga motora jedna kategorija, njegova istrošenost u vožnji i održavanju određuje njegovo trenutno stanje. 

Stariji i više voženi automobili imaće oslabljeniji motor, a prelazak 150.000 kilometara, kao i 10 godina starosti drastično će povećati potrebu za češćim održavanjem. To su i neke odrednice koje dosta mogu uticati na određivanje cene samog automobila, tako da se zamena vozila savetuje upravo pre toga. Ipak je motor glavni deo u vozilu i njegovo stanje određuje i stanje cele mašine. 

Pređena kilometraža je jedan od ključnih faktora koji utiču na stanje motora, pored naravno redovnosti održavanja istog. Potrebno je uraditi preciznu procenu pređene kilometraže kako bi se i prodaja vozila izvršila na najispravniji način. 

Izgled automobila u vidu estetske procene vrednosti automobila

Spoljna i unutrašnja očuvanost automobila su podjednako bitne kada se radi o proceni istog. Njegova spoljašnjost je nešto što ostavlja utisak na prvi pogled, tako da je jako bitno da auto bude sveže ofarban, bez ogrebotina i većih spoljnih oštećenja. Naravno, prodaja je moguća po manjoj ceni u slučaju da svi ovi kriterijumi nisu ispunjeni, 

Na osnovu unutrašnje očuvanosti i izgleda se procenjuje koliko je zaista prijatno sedeti i provoditi vreme u vozilu, što je ipak dosta subjektivna kategorija i zavisi od ukusa vozača, ali je ipak radi bolje prodaje bitno da auto iznutra bude sa nepocepanim sedištima, čist i uredan koliko je god to moguće. 

Zaključićemo da je na današnjem tržištu prodaja vozila moguća u kakvom god da su oni stanju, ali njegova očuvanost je jako bitan faktor određivanja cene. Moguće je prodati vozilo sa manjim i većim problemima, ali ono što određuje njegovu vrednost je stepen neophodnosti ulaganja u sanaciji tih problema. Nadamo se da je ovaj tekst uspeo da vam ukaže na neke bitne kategorije za procenu stanja vašeg vozila, ali se svakako savetuje konsultovanje sa majstorima koji će pružiti detaljniji uvid.

Srećno!