Vodič za uređenje kuhinje u modernom stilu

Tradicionalno, kuhinja je oduvek bila centralno mesto porodičnog života. Ognjište modernog doba, gde se porodica okuplja za obroke, ali i za provođenje zajedničkog vremena. U današnje vreme, kuhinja je evoluirala i ne prestaje da ide u tom smeru, ali su njene osnovne funkcije dobrodošlice i funkcionalnog okruženja ostale nepromenjene. Danas su moderne kuhinje najpopularniji izbor za uređenje doma. Odlučiti se za modernu kuhinju znači eksperimentisati sa novim materijalima. Uređenje kuhinje u modernom stilu je moguće, ali mora se ispoštovati nekoliko koraka.

Prikupljanje ideja za uređenje kuhinje 

Kao i za sve stvari koje se rade od početka, potrebna je inspiracija. Najbolje mesto za to je internet, gde se može naći bezgraničan broj slika, modela, ideja, kombinacija… Nema šanse da ne pronađete bar sličnu kuhinju onakvoj kakvu želite. Kada odaberete tip koji vam se dopada, sledi odabir boje – da li ste za ultra modernu varijantu u visokom sjaju, ili neku rustičniju varijantu, za neku „pop-up“ boju, modernu antracit ili klasičnu, nepogrešivu belu… I naravno, materijali koji će se koristiti u izradi kuhinje: kuhinjski delovi od punog drveta, medijapana ili iverice; sudopera i slavine od nerđajućeg čelika ili granitala; radna površina od granita, mermera ili ćete odabrati kvarcne ploče za kuhinju

Prilagođavanje kuhinje vašim potrebama 

Ovde treba da budete iskreni prema sebi i prilagodite kuhinju svojim stvarnim potrebama. Koliko vremena provodite u kuhinji zaista, koje to stvari i aparate najčešće koristite, a koje ređe. Stvari koje su vam svakodnevno potrebne treba da budu dostupne, na pultu ili u otvorenim policama, a ono što retko koristite treba da bude sklonjeno iza zatvorenih vrata. Kada definišete ove detalje, moći ćete da odredite da li su vam potrebni elementi otvorenog ili zatvorenog tipa. Dobro je napraviti spisak aparata koji su u stalnoj upotrebi – tako ćete moći da predvidite broj i raspored utičnica koje vam trebaju.

Napravite nacrt pre nego započnete uređenje kuhinje 

Kada ste načinili prva dva koraka i realno sve sagledali, definisali svoje potrebe i prioritete, vreme je da posetite projektanta. Uz svoje želje, dostavićete mu skicu prostora sa dimenzijama, vratima, prozorima, položaj instalacija vode i struje, mogućnost odvoda za aspirator i sl… I što je najvažnije pre nego što započnete sa uređenjem kuhinje, detaljno isplanirajte budžet. Istina, uređenje kuhinje je ponekad moguće i sa malo novca, ali zato je neophodno napraviti nacrt i isplanirati finansijska sredstva.

Izgled kuhinje je veoma važna  stavka

Prilikom pretraživanja Interneta u potrazi za idejama, videli ste da postoje različiti tipovi kuhinja, prostor kojim se raspolaže prilikom izrade kuhinje je uglavnom ograničen i nameće odabir, ali ako imate prostora na pretek, onda izaberite po sopstvenoj želji.

Danas se pod terminom moderne kuhinje može razlikovati pet modela:

Linearna kuhinja – to je najjednostavniji model kuhinje, koja se nalazi duž jednog zida ili duž dva suprotna zida (dvostruke linearne kuhinje). Dobro je rešenje za manje prostore, kao i za ljubitelje funkcionalnog dizajna

L-kuhinja – kod ove kuhinje, elementi su postavljeni na dva susedna zida. Zove se i „ugaona“ kuhinja i vrlo je praktična i funkcionalna kod ograničenog prostora.

Kuhinja sa poluostrvom – ovo je idealno rešenje za opremanje velikih, prostranih kuhinja. Na ovaj način se kuhinja može odvojiti od ostalih prostorija i jasno je definisana razlika između kuhinje i trpezarije.

Ostrvska kuhinja – pogodno je rešenje za velike prostore, jer je neophodan zahtev za lako kretanje minimum 120 cm slobodnog prostora oko ostrva. Ostrvo može imati funkciju centralnog dela za kuvanje ili za sudoperu ili samo pomoćne površine, zavisi od lične vizije i preferencija.

U-kuhinja – ove kuhinje imaju dvostruki ugao, pa im je potreban i dovoljno veliki prostor za postavljanje. Ovaj tip kuhinje najčešće ima integrisan trpezarijski sto.

Prostor za odlaganje 

Prostor za odlaganje je neophodan u svakoj kuhinji – tradicionalnoj ili ultra modernoj. Opcije za odlaganje sigurno postoje i treba ih maksimalno iskoristiti i predvideti još na samom početku. Isplanirajte dovoljno prostora za pult koji će vam biti neophodna pomoćna površina tokom rada. Dodajte kuhinjske police za skladištenje kako bi radne površine bile rasterećene i uredne.

Postavka aparata

Ovo se smatra poslednjim korakom efikasnog kreiranja funkcionalne moderne kuhinje. Pravilo „zlatnog trougla“ je osnovno pravilo za postavku rasporeda kuhinjskih aparata, odnosno sudopere, frižidera i šporeta. Oko ovoga će vam pomoći projektant kuhinje kako biste napravili najbolji mogući raspored na osnovu instalacija i potreba. Ova postavka određuje sve ostale elemente u kuhinji. 

Kuhinje postoje u svim oblicima, veličinama i bojama, jer svako ima svoju viziju idealne moderne kuhinje. Izaberite i vi svoju i stvarajte u njoj nezaboravne trenutke sa svojom porodicom.