Da li je moguće renoviranje kuhinje uz malo novca?

Sigurno i sami znate da je kuhinja važna prostorija svakog doma. Domaćice koje veći deo vremena provode u kuhinji znaju koliko je važno da sve bude pregledno i na dohvat ruke. S toga i ne čudi što su one najčešći inicijatori za renoviranje kuhinje kako bi je osvežili i dali joj novi sjaj. Ukoliko imate finansijskih mogućnosti da renovirate kuhinju tako što ćete sve staro zameniti novim, onda vam verovatno saveti nisu potrebni. Dovoljno je da na internetu pronađete ideju za renoviranje kuhinje a zatim odaberete ono što vam najviše odgovara. Problem nastaje kada je budžet ograničen a želja i potreba za renoviranjem velika. U nastavku teksta vam donosimo neke ideje koje bi vam mogle biti od koristi.

Osvežite kuhinjske elemente

Ukoliko su vam kuhinjski elementi u dobrom stanju, a ipak želite neku inovaciju u kuhinji uz malo truda možete ih prefarbati kako biste dobili potpuno novu kuhinju. Važno je samo da pratite korake kako bi vaši stari kuhinjski elementi dobili potpuno novi izgled. Za početak je najvažnije da dobro ošmirglate nameštaj pre nego krenete sa farbanjem. Može se desiti da naiđete na sagovornike koji vam mogu tvrditi da šmirglanje nije neophodno, jer postoje razni premazi. To nikako nije tačno.  Istina je da postoje razni premazi u prodaji, ali ni jedan od njih ne daje potpuni efekat.  Šmirglanje je neophodno, ali to morate raditi pažljivo kako ne biste oštetili osnovni materijal.

Nakon šmirglanja magičnom krpom uklonite ostatke prethodne farbe. Nemojte koristiti papirni ubrus, jer uvek postoji mogućnost da će delovi papira ostati na ošmirglanoj površini.

Sledeći korak je stavljanje podloge. Najbolje je da za premazivanje podloge koristite sunđerasti valjak, a za mesta koja su teže dostupna koristite meku četku.

Renoviranje kuhinje farbanjem kuhinjskih elemenata

Kada se podloga osuši počinjete sa farbanjem. I za farbu je najbolje da koristite mali sunđerasti valjak. Njime premažite farbu preko cele površine kuhinjskih elemenata i to u tri sloja. Između svakog premazivanja potrebno je da prođe 6 do 8 sati kako bi se farba dobro osušila i kako ne bi postojale neravnine.

Nakon što se osuši svaki sloj obavezno ošmirglajte višak farbe. Možete koristiti istu šmirglu kao i za početno šmirglanje, ali za svako naredno brisanje obavezno uzmite čistu krpu.

I što je veoma važno ne zaboravite da premažete zaštitni sloj. Prilikom premazivanja zaštitnog sloja koristite novi sunđerasti valjak i vodite računa da zaštitni sloj nanesete tanko kako se ne bi pojavile neravnine i mehurići.

Već nakon 72 sata možete nesmetano koristiti kuhinjske elemente koji će nakon renoviranja dobiti potpuno drugačiji izgled.

Promenite držače na kuhinjskim elementima

Ukoliko su vam ručke na kuhinjskim elementima dotrajale, najbolje je da ih zamenite. Zanimljive  rukohvate  raznih oblika i dimenzija možete naći u svakoj bolje opremljenoj radnji. I sami ćete biti iznenađeni kada iskombinujete novu boju kuhinjskih elemenata sa potpuno drugačijim ručkama  od prethodnih.

Šta sa zidovima i podom u kuhinji?

Kako biste svojoj staroj kuhinji dali potpuno novi izgled, veoma je važno da promenite kuhinjske pločice. To će dodatno oplemeniti celokupnu kuhinju, tako da uz nove pločice i stari kuhinjski elementi bez renoviranja mogu izgledati sasvim drugačije. Ukoliko živite u Novom Sadu i okolini dovoljno je da u pretraživaču ukucate frazu „pločice za kuhinju Novi Sad„, na ovaj način pronaćićete većinu prodajnih mesta i salona. Iskoristite blagodeti interneta i proširite svoje vidike i izbor.

Ako renoviranje kuhinje podrazumeva i promenu podnih obloga ovde morate biti posebno obazrivi. S obzirom da je kuhinja visokofrekventna prostorija u kojoj će vam se često dešavati da prilikom spremanja nešto prospete, važno je da podne obloge budu lake za održavanje. Najbolje bi bilo da odaberete  podne pločice, vinil ili drveni laminat. Sem estetskog dela neka vam funkcionalnost i izdržljivost podnih obloga budu glavni prioritet.

Više vrsta osvetljenja daje kuhinji drugačiji izgled

U renoviranje kuhinje možete uključiti i dodatno osvetljenje. To je veoma mala investicija, ali je izuzetno efikasna. Ukoliko ste do sada koristili samo jednu vrstu osvetljenja vreme je da u kuhinju unesete i dodatno osvetljenje. Naš predlog su LED trake koje možete postaviti uz samu ivicu kuhinjskih elemenata. Više vrsta osvetljenja u kuhinji je veoma praktično a sem toga prostoriji daje sofisticirani izgled.

Prefarbajte zidove i plafon

Ukoliko promenite boju zidova i osvežite plafon, vaša kuhinja će imati svež i potpuno nov izgled. Svaka promena boje će vam prijati i delovaće osvežavajuće, samo je važno da vodite računa da uklopite boju zidova sa pločicama i kuhinjskim elementima. Koliko god da ste maštoviti vodite računa o tome koje boje najviše odgovaraju za kuhinju i naravno koje će se lepo uklopiti u ostatak enterijera.

Dekor je takođe važan

Ako ste se već odlučili za renoviranje kuhinje možete joj dati novi izgled ukoliko u nju unesete malo zelenila i svežeg začinskog bilja. Ne samo da će delovati lepo i dekorativno, već ćete uvek pri ruci imati začinsko bilje a to je želja gotovo svake domaćice. Ukoliko imate činije u kojima držite sitnice, obavezno ih zamenite ukrasnim kutijama. Svi imamo naviku da u tu neku činiju predviđenu za voće ubacujemo razne sitnice, a to deluje neuredno. Kako biste to izbegli nabavite ukrasnu kutiju koja je zatvorena. Ne samo da će lepo izgledati na vašoj polici, već ćete u nju moći da skladištite sitnice.

Vodite računa o rasporedu nameštaja u kuhinji

Vodite računa da vam svi elementi budu u nizu kako biste dobili više prostora i olakšali sebi kretanje kroz kuhinju. Svaka domaćica zna koliko je ovo bitno, jer predstavlja ogromnu uštedu vremena. Najbolje bi bilo ukoliko vam prostor dozvoljava da vam frižider, šporet i mašina za pranje posuđa budu u nizu. Ukoliko spadate u kategoriju onih ljudi koji na vrata frižidera stavljaju magnete, onda sigurno znate koliko čak i promena rasporeda magneta može doprineti vizuelnom efektu.

Ovo su samo neke od ideja ukoliko želite da za malo novca staroj kuhinji date novi sjaj. Od vaše mašte i kreativnosti zavisi mnogo toga. Uostalom pre nego se upustite u takav poduhvat možete potražiti dodatne ideje u časopisima ili na internetu. Važno je da vam renoviranje kuhinje predstavlja zadovoljstvo, a ne  nikako opterećenje.