Kako odabrati garnituru za sedenje

Dnevni boravak je mesto gde se najčešće okuplja porodica i dočekuju prijatelji. Takođe je i oaza mira, za ušuškane večeri ispred televizora ili uz knjigu. Centar svakog dnevnog boravka je upravo garnitura za sedenje, zbog čega ona mora biti funkcionalna, udobna i lepa.

Ukoliko planirate kupovinu nove garniture za sedenje, verovatno ste se već susreli sa mnogim nedoumicama. Pored toga što novu garnituru morate po stilu i boji uklopiti u postojeći dnevni boravak, postoje i druga pitanja koja treba razmotriti pre same kupovine. Odgovore na neka od njih, možete pronaći u tekstu koji sledi.

Da li garnituru za sedenje birati na osnovu raspoloživog prostora?

Na ovo pitanje se nameće odgovor – da. To je logično, svakako nećete kupiti garnituru koja neće stati u dnevni boravak. Ipak, ukoliko imate veće potrebe za sedenjem i manje drugih sadržaja u dnevnoj sobi – slobodno se odlučite za garnituru koja će ispuniti najveći deo prostora. Tako će svi članovi moći udobno da se smeste ispred televizora i uz par stočića pored, ugođaj će biti savršen.

Tapacirani nameštaj se nudi u mnogo različitih varijanti. Obavezno proverite da li garnitura za sedenje ima funkciju ležaja, ukoliko vam je to potrebno. Isto važi i za fioku za posteljinu.

Kakvu garnituru odabrati za mali prostor?

U slučaju male dnevne sobe, bolje se odlučiti za pojedinačnu sofu – dvosed ili trosed, ili njihovu kombinaciju sa foteljom. Prednost pojedinačne sofe je ušteda na prostoru i novcu. Takođe, sa ovim komadima nameštaja nema ograničenja u kreativnosti. Dok veće garniture za sedenje diktiraju određeni stil, sa pojedinačnim sofama možete praviti kombinacije po želji.

Kombinacija više komada pojedinačnog tapaciranog nameštaja u različitim bojama, dodaće živost maloj prostoriji – poigrajte se maštom, bez straha!

Kada se odlučiti za ugaonu garnituru?

Ugaone garniture za sedenje su idealne za prostorije srednje veličine, niše ili kao pregradni komad nameštaja. Koristeći dovoljno ugaonih delova, možete vaš prostor za sedenje različito formirati, prema obliku i potrebama u dnevnom boravku. Takođe, na taj način funkcionalno koristite uglove sobe. Ugaone garniture su udobne za sedenje i ležanje, a obično imaju i funkciju ležaja, koja se može postići i pregrupisavanjem elemenata garniture.

Pri kupovini garniture za sedenje, posebnu pažnju treba obratiti na vrstu dušeka koji se u njima nalazi. Ukoliko nemate druge preferencije, savetujemo dušek od hladne pene koji je ergonomski udoban i na njemu ne ostaju ružna udubljenja.

Želite li veliku, luksuznu garnituru za sedenje?

Ukoliko vam se dopada jedna od ovih garnitura, znajte da je pogodna jedino za posebno velike prostorije. Možete ih pronaći u različitim kategorijama cena, prema dodatnim funkcijama i malim luksuzima koje imaju. U svakom slučaju su skuplje od ostalog tapaciranog nameštaja, ali ako želite poseban prostor za odlaganje čaša ili mini-hladnjak za piće, kao i posebna ergonomska rešenja za opuštanje – onda je ovo pravi izbor za vas.

Kada odlučite koja je garnitura za sedenje idealna za vaše potrebe i prostor, lako ćete izabrati odgovarajuću boju i stil, jer tržište nameštaja nudi zaista veliki izbor – za svaki ukus i džep.