Početna DomKuća i Bašta Kako funkcionalno opremiti mali stan?

Kako funkcionalno opremiti mali stan?

Dragan Antić
97 pregleda

Ukoliko imate mali stan, sigurno znate da je lak za održavanje, jer ga možete raspremiti za kratko vreme. Međutim, problem nastaje zbog nedostatka prostora za sve naše želje i potrebe. 

Male stanove treba opremiti tako da svaki prostor bude što racionalnije iskorišćen. Pored toga važno je obratiti pažnju na stil i dizajn kako bi vizuelno prostor delovao veće. Oslobodite se, poigrajte se bojama i nameštajem, ali svakako vodite računa da uz sve to prostor praktično i racionalno iskoristite. 

Mali stan zahteva vertikalnu organizaciju

Ključna stvar prilikom opremanja malog stana je staviti fokus na vertikalan nameštaj. Što više iskoristite gornje delove prostorija, više prostora će vam ostati za ekstravaganciju u donjim delovima. Kako biste dobili što više skladišnog prostora, akcenat treba da bude na visokim i uskim komadima nameštaja. U tom slučaju najbolje bi bilo praviti nameštaj po meri. 

Što se tiče organizacije prostora u kuhinji, možete odabrati dve identične uske police i postaviti ih sa obe strane vrata. U njima nesmetano možete držati posuđe vodeći računa o tome da u gornjim delovima držite ono što se retko upotrebljava. 

Sve ono što svakodnevno koristite trebalo bi da vam bude nadohvat ruke. Umesto klasičnog šporeta, idealno rešenje su  indukciona ploča i ugradna rerna. Kombinacijom ova dva uređaja, pored toga što se dobija više prostora u kuhinji, postiže se i moderan izgled prostorije. 

Uske police, samo nešto drugačijeg dizajna, možete iskoristiti i za uređenje sobe. Postavite ih uz sama vrata, napunite ih knjigama i zanimljivim ukrasima kako biste dodatno oplemenili enterijer. 

Mali stan zahteva svetle i pastelne tonove

Svetlija paleta tonova je idealna za male stanove. Pored toga što su ove boje moderne, svetle nijanse vizuelno daju širinu prostoru, za razliku od tamnih i jarkih nijansi koje ga sužavaju. Preporučljivo je maksimalno korišćenje tri boje, isključivo iz iste palete tonova. 

Najbolji efekat se postiže ukoliko odaberete dve svetlije nijanse koje će biti dominantne i jednu neznatno tamniju kako biste razbili monotoniju a prostoriji dali interesantan izgled. Pastelno siva u kombinaciji sa nežno plavom ili bela u kombinaciji sa krem bojom deluju moderno i vizuelno povećavaju prostor. 

Pravilan odabir rasvete takođe može doprineti da mali prostor deluje veće i opuštajuće. 

Izbegavajte masivan nameštaj 

Čak i ako vam se dopadaju ugaone garniture i veliki ormari, morate znati da za mali stan one nisu rešenje. Pored toga što zauzimaju mnogo prostora, ovakvi komadi će delovati neuklopivo i pretenciozno. Umesto velikih ormara, preporučuje se ugradni plakar sa diskretnim printom. Ugaone garniture takođe ne dolaze u obzir, jer u malom prostoru deluju glomazno i čine da se osećate skučeno. 

Ako imate dilemu kako odabrati garnituru za sedenje, idealno rešenje je manji kauč i nekoliko taburea ili čak omanjih fotelja, ukoliko prostor to dozvoljava. 

Izbegavajte nameštaj sa oštrim ivicama. Za mali prostor uvek se biraju zaobljene forme kako bi se postigao bolji vizuelni efekat a prostorija izgledala veće. Mali, ali značajan trik koji preporučuju dizajneri enterijera je nameštaj koji stoji na nogarima. Ovakav nameštaj vizuelno prostoru daje širinu, za razliku od nameštaja koji se celim svojim donjim delom oslanja na pod. 

Uređenje kupatila u malom stanu

S obzirom na kvadraturu stana, sasvim je sigurno da je i kupatilo malih dimenzija. Kako biste imali u kupatilu sve što je neophodno važno je pravilno iskoristiti i najmanji prostor. 

Tuš-kabina u poređenju sa klasičnom kadom je idealno rešenje jer zauzima manje prostora. Police takođe treba da budu vertikalne i možete ih smestiti iznad WC šolje kao i ispod lavaboa. Da vam peškiri ne bi zauzimali mnogo mesta, iskoristite vrata. Postoje nosači koji se lako montiraju i, što je najvažnije, štede prostor. 

Klasična mašina za veš zauzima mnogo prostora, tako da je za malo kupatilo preporučljiva manja mašina sa gornjim punjenjem. Elektrolux veš mašine gornje punjenje su idealne za male prostore. S obzirom na to da im je širina svega 40 cm, ostvarićete ogromnu uštedu prostora u kupatilu. 

I pri uređenju kupatila obavezno vodite računa o bojama. Opredelite se za pločice svetlih boja kako bi prostor delovao veći nego što jeste. Slobodno kombinujte najmanje dve vrste osvetljenja, jer i to doprinosi pozitivnom vizuelnom efektu. 

Bez obzira na kvadraturu stana, pravilnim odabirom nameštaja, svetlim pastelnim nijansama i odgovarajućom rasvetom možete stvoriti zadivljujući efekat i učiniti da vaš mali stan izgleda dosta veći nego što u stvari jeste. 

Povezani članci

Ostavi komentar