Kartonska ambalaža i kako je iskoristiti?

kartonska ambalaža

Karton je materijal koji skoro svako domaćinstvo poseduje. Najčešće su to kutije za pakovanje, odlaganje sitnica ili kutije od obuće. Ukoliko kartonske kutije počnu da vam smetaju, najverovatnije ćete ih baciti, ali ipak prvo razmislite. Postoji mnogo mogućnosti da se iskoristi kartonska ambalaža. Mi ćemo vam predložiti nekoliko načina na koje možete upotrebiti kartonske kutije koje vam više nisu potrebne.

Zaštita podova pri organizovanju slavlja

Velike kartonske kutije su savršene za ovu priliku. Ako iznajmljujete salu za neke događaje i želite da zaštitite kuhinju i ostale podne površine, postavite karton. Tokom postavljanja stolova i stolica, kuvanja i serviranja hrane, može doći do prljanja ili grebanja poda. Karton će sve to sprečiti. Možda estetski ne deluje baš najlepše, ali je veoma praktično i funkcionalno.

kartonske rolne

Kartonska ambalaža za oblaganje noža

Ako imate kartonske rolne (od toalet papira, papirnog ubrusa itd.), izravnajte ih tako da napravite štitnike za noževe koji vam mogu poslužiti na putovanju. Mnogi noževi se već mogu kupiti sa štitnicima ali ukoliko ih vi ne posedujete, ovo je sjajno rešenje. Ako idete na put ili kampovanje, obložite nož kartonom i tako ga spakujte u kofer. Na ovaj način nećete morati da brinete o mogućim povredama koje mogu nastati zbog oštrog sečiva.

Karton za kompost

Karton je odličan materijal za kompost. Koristite ga kada vam je potrebno da povećate količinu ugljenika u kompostu. Takođe će malo i pokrenuti proces kompostiranja. Naravno, karton ne sme biti lakiran.

Kartonska ambalaža za odlaganje i reciklažu

Ako planirate da odnesete ambalažu na reciklažu, razvrstajte različite materijale za recikliranje u kartonske kutije. Stavite nalepnice i odvojite karton, staklo, metal, kompost, smeće. Kada svaku kutiju napunite, odnesite sve ono što podleže reciklaži na mesto predviđeno za to. Smeće bacite, a kompost napravite i upotrebite za svoje biljke.

Kutije umesto žardinjera

Drvene žardinjere za cveće ili povrće su sjane i prelepo izgledaju, ali su dosta skupe i teško ih je postaviti. Zato su kartonske kutije odlična zamena. Ne izgledaju impresivno ali zaista služe svrsi. Postavite ih, napunite zemljom i zasadite biljke. Možete ih i dodatno ukrasiti.

Kartonska ambalaža za zaštitu biljaka

Mlade biljke su jako osetljive kada se u njihovoj blizini nalazi korov. Takođe su ugrožene i od strane glodara i raznih insekata. Tu je i opasnost da  budu pokošene ako ih osoba koja kosi travu ne uoči. Kartonska rolna se može prepoloviti i zalepiti trakom oko stabljike da pruži malo dodatne zaštite. Ako imate problema sa baštenskim štetočinama, biće vam potreban i veći kavez za biljke kako biste odvratili glodare od grickanja biljaka.

Kutije za skladištenje papira

Mnoge kartonske kutije su savršene za odlaganje papira u kancelariji. Možete da kupite skupe kutije u prodavnici kancelarijskog materijala ili da koristite obične kartonske kutije. Ove kutije se lako slažu jedna na drugu i lako ih je označiti nalepnicama ako imate dokumenta koja treba sačuvati. To može uključivati i digitalne materijale poput rezervnih diskova, traka i drugog potrošnog kancelarijskog materijala.

Suzbijanje korova

Graničnici za korov su skupi, a karton je obično besplatan, pa zašto ga ne biste iskoristili? Stavite nekoliko komada u baštu oko problematičnih područja i korov neće moći da nikne i ugrozi biljku. Sam karton će se na kraju istrunuti u zemlji, pa ćete kasnije morati da dodate još koji komad. Vaše biljke će vam biti zahvalne na tome.

kutije od jaja

Podela mladih sadnica

Ako kupujete jaja u kartonu, možda ste razmišljali o svim mogućnostima upotrebe, a ima ih zaista mnogo. Evo jedne ideje u skladu sa temom o baštovanstvu, a odnosi se na mlade sadnice. Dodajte kvalitetno zemljište u svako udubljenje u kartonu za jaja zajedno sa malo semena i gledajte kako vaše biljke rastu! Kasnije možete iseći delove zajedno sa kartonom i posaditi biljke direktno u zemlju bez vađenja sadnica, jer će se karton raspasti kako biljke budu rasle.

Za potpalu logorske vatre

Kao i ostali proizvodi od papira, i karton je, naravno, zapaljiv. Ako imate čisti karton koji nije obojen ili premazan voskom (kako bi se sprečilo neprijatno udisanje gasova), može odlično poslužiti za paljenje logorske vatre. Kartonska ambalaža vam i u ovome može pomoći. Isecite traku od kartona i zapalite jedan kraj. Zatim upaljenom trakom potpalite gomilu na kojoj se nalaze ostali predmeti od kartona, kao i neke grančice. Tako ćete podstaći vatru da gori ravnomerno, a vi ćete u njenom plamenu moći da uživate sa svojom porodicom i prijateljima .