Kako reagovati ako vam automobil stane na putu?

Da li vam se dogodilo da vaš automobil odjednom stane na putu? Svaki vozač doživi ovu neprijatnost makar jednom u životu, koliko god da je nov i održavan auto u pitanju, stoga je neophodno biti spreman.

U takvoj situaciji čak i iskusni vozači počnu da paniče, što je donekle instiktivno reagovanje. Ipak, imajte na umu da time samo još više štetite sebi! Blagovremenom i adekvatnom reakcijom sprečićete još veću štetu i prevazići problem uz minimalno komplikacija.

Koja bi to reakcija bila odgovarajuća u situaciji kada vam auto stane na putu?

Pozovite šlep službu

Prvi i logičan korak koji bi trebalo da uradite je da pozovete pomoć na putu.  Vodite računa da 00-24h dostupna šlep služba bude vaš izbor, jer vam je potrebno da radi uvek. Ovakvi servisi stoje na raspolaganju uvek, tako da se ne morate brinuti da li će vam se javiti na vaš hitan poziv i u pola noći. 

Specijalizovane šlep službe imaju najsavremeniju opremu i vozni park koji je osposobljen da priđe automobilu i na najnepristupačnijim mestima. Ono što vi trebate da uradite je da im tokom razgovora što jasnije ukažete na trenutnu situaciju, kako bi došli do vas sa odgovarajućom opremom i alatom.  

Bilo gde da se nalazite, budite sigurni da će profesionalci uspeti da izvrše manevar i utovare vaše vozilo u najkraćem mogućem roku.

Preduzmite sve propisane mere

Dok čekate da vaša šlep služba stigne, potrebno je preduzeti sve zdravorazumske i zakonom propisane mere kako ne biste ugrozili svoju i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju. 

Uključite sva četiri žmigavca i poziciona svetla ako je to moguće, odnosno ako vaš automobil nije ostao bez struje. 

Obucite fluoroscentni prsluk kako biste bili vidljivi iz daljine, a zatim postavite sigurnosni trougao iza automobila da bi drugi vozači mogli blagovremeno da vas uoče. Ukoliko ste u naseljenom mestu, postavite ga najmanje 10 metara iza vozila, a u nenaseljenom mestu ta razdaljina treba da iznosi 50 metara. Prema zakonu Republike Srbije, svetlosni trougao se stavlja na mestu ili delu puta gde je zabranjeno zaustavljanje i parkiranje, kao što su tunel, krivine, mostovi, nadvožnjaci i slično.

Fluroscentni prsluk i trougao spadaju pod obaveznu opremu, i po pravilu treba da budu na dohvat ruke.

Prilikom postavljanja trokuta budite oprezni i krećite se ivičnjakom, a nikako po kolovozu. Ukoliko se nalazite na auto putu, ispoštujte navedene mere i odmah se sklonite iza zaštitne ograde! Uobičajena greška vozača je da stoje ispred automobila dok čekaju pomoć.

Pošto je ponekada teško proceniti nagib puta iz svih uglova, važno je napomenuti da je potrebno ubaciti menjač u brzinu i povući ručnu kočnicu čak iako se nalazite na ravnom terenu.

U slučaju da vaš auto ispušta dim, odmah pozovite vatrogasnu službu i pored toga što ne vidite plamen. Po zakonu niste dužni da držite aparat za gašenje požara u kolima, ali je svakako preporučljivo da ga imate jer time možete sprečiti totalnu štetu na vašem vozilu, a vatra može veoma brzo zahvatiti i ostala vozila u blizini.

Međutim, možda ćete se naći u situaciji da primetite kako auto nepravilno radi i pre nego što se zaustavi, pa možete pravovremeno da reagujete. Na primer, ako vas sam automobil upozori na eventualne probleme u toku vožnje, bilo da su to neobični zvukovi ili svetlosno upozorenje na kontrolnoj tabli, mirno smanjite brzinu i dajte ostalim vozačima signal koji će im ukazati da nešto nije u redu sa vozilom. 

To možete uraditi paljenjem sva četiri žmigavca, ablendovanjem ili čak pokazati rukom u zavisnosti od situacije gde se nalazite. Ukoliko ste na auto putu, držite se krajnje spoljne trake i ako možete isključite se sa puta na prvo isključenje. 

Budite strpljivi 

Šlep služba je uobičajeno brza, premda to najviše zavisi od vaše trenutke lokacije gde se nalazite stoga budite strpljivi

Kao što smo već napomenuli, veoma je bitno ne paničiti jer tako možete zaboraviti da uradite nešto od propisanih mera i time sebe potencijalno dovedete u još goru situaciju. 

Najmanji problem je što će vas saobraćajna policija dodatno kazniti, već možete ozbiljno ugroziti sigurnost kako vašu tako i svih ostalih vozača na putu.

Panika se neizostavno uvećava ako ste sami u vozilu, a pritom se ne razumete previše u način funkcionisanja automobila da možete barem odokativno proceniti u čemu je problem.

Međutim, to nije nikakav problem jer će pomoć na putu brzo stići. Vi ste dužni da ispoštujte svaki korak redom, i mirno sačekate da stigne asistencija koja će vas i vaš auto prevesti na željenu lokaciju.