Gorušica i kako da se zauvek izborite sa njom?

Da li vam gorušica predstavlja problem? Pokušavate da nađete uzrok, ali vam ne polazi za rukom. Pijete tablete ili često posežete za sodom bikarbonom kako biste bar na kratko odagnali taj neprijatan osećaj. Ukoliko ste se pronašli u ovim redovima  u nastavku teksta vam donosimo savete uz pomoć kojih će gorušica postatiti vaša prošlost.

Šta je gorušica i kako nastaje?

Verovatno ni sami ne biste umeli da opišete taj osećaj, sem što znate da je vrlo neprijatan. Možda biste gorušicu mogli okarakterisati kao gorući osećaj u grudima. Gorušica sama po sebi nije opasna, ali je vrlo neprijatna i iritantna. Uostalom, dovoljno je i to što vam stvara osećaj nelagode i neprijatnosti. Gorušica nastaje kada se želudačna kiselina iz stomaka vrati u jednjak. S obzirom da iritira taj deo tela, dovodi do peckanja u grudima.

Zapravo, kada mišić koji zatvara deo između jednjaka i želuca ne odradi dobro svoj posao, dolazi do gorušice. Taj mišić ima ulogu poklopca i trebao bi da spreči želudačnu kiselinu da izađe iz želuca. Kada to izostane želudačna kiselina prolazi u jednjak iritirajući ga.

Ovakvo vraćanje želudačne kiseline može biti praćeno bolom u grudima, što kod mnogih izaziva strah, jer najpre se pomisli na neki problem sa srcem. Gorušica izaziva vrlo neprijatan osećaj u grudima, a često i u grlu.

Najčešći uzroci gorušice

Bez obzira koliko god da je neprijatan osećaj kada je gorušica u pitanju, svi smo nekako skloniji da saniramo posledice umesto da se pozabavimo uzrokom. Najpre treba proveriti zbog čega dolazi do nedovoljnog zatvaranja želudačnog poklopca. Uzroke gorušice bi najpre trebalo potražiti u načinu ishrane, kao i u navikama koje mogu biti štetne.Najčešći uzrok gorušice može biti hrana kao i način na koji je jedete. Vreme u koje jedete je takođe jedan od mogućih uzroka gorušice, kao i pića koja konzumirate. Sem ovih navedenih stavki na pojavu gorušice mogu uticati i neki lekovi koje pijete, gojaznost, cigarete kao i genetske predispozicije.

Ukoliko jedete suviše masnu i začinjenu hranu ona ne samo da će uzburkati želudačnu kiselinu, već može da dovede do opuštanja prstena oko želudačnog mišića. Samim tim će napraviti prolaz za kiselinu što će rezultirati pojavom gorušice. Važno je da jedete umereno i da se ne prejedate. Ako jedete brzo i više nego što vam je potrebno, kiselina u želucu nema vremena da se prilagodi, tako da je gorušica neminovna.

Ukoliko  unosite sufiše kofeina, alkohola ili pijete neka kisela pića to takođe može dovesti do pojave gorušice. Tako da pre nego pristupite rešavanju ovog problema, najbolje bi bilo da se prvo pozabavite uzrocima.

Koji su simptomi gorušice?

Ukoliko niste nikada imali problem sa ovim neprijatnim osećajem, verovatno ne biste mogli da razumete nekoga ko pokušava da vam objasni taj problem. Najčešće se manifestuje kao gorući osećaj u grudima i otuda i potiče naziv „gorušica.“ Katkad se dešava da gorušica kratko traje, ali ukoliko stigne do grla osećaj je veoma neprijatan. U tom slučaju kiselina iz želuca u ustima ostavlja kiseo ili gorak ukus. S obzirom da je u pitanju problem sa sistemom organa za varenje, neretko će se desiti da se simptomi gorušice ispoljavaju kroz mučninu, nadutost stomaka, bolove u želucu kao i podrigivanje.

Bez obzira da li su vaši simptomi laki ili ne, sasvim smo sigurni da vam taj osećaj ne prija i da biste voleli što pre da ga uklonite.

Postoje li neke preventivne mere kod gorušice?

Naravno da postoje!  Samo ako je gorušica učestala, naš savet je da se obavezno javite izabranom lekaru. Ni jedan tekst sa interneta, pa ni ovaj ne može biti zamena za preciznu lekarsku dijagnozu. Imajte to uvek na umu kada pokušavate da se lečite putem interneta.

Ukoliko vas muči gorušica a imate problem sa viškom kilograma, najpre biste trebali svoju telesnu težinu da dovedete u normalu. I to ne samo zbog gorušice, već i zbog mnogih drugih zdravstvenih problema koji nastaju kao posledica prekomerne težine. Najbolje bi bilo da vaši obroci budu manji a češći.

Jedite sporije i dobro sažvaćite svaki zalogaj. Na taj način svom želucu dajete vremena da se prilagodi. Trudite se da izbegavate začinjenu i masnu hranu, jer se masna hrana sporije razlaže, duže se zadržava u želucu, što dovodi do stvaranja više želudačne kiseline.

Ukoliko ste pušač ili ne možete da zamislite dan bez kafe, potrudite se da ove štetne „užitke“ svedete na neku razumnu meru.

I što je najvažnije izbegavajte namirnice koje dovode do povećanja želudačne kiseline. Smanjite unos paradajza kao i proizvoda od njega, izbegavajte testa, citruse i previše kiselo voće. Uopšteno, izbegavajte sve što može naškoditi vašem organizmu a tu se prvenstveno misli na masnu, jaku i začinjenu hranu.

Prva pomoć pri lečenju gorušice

Kao što smo već napomenuli u tekstu, ukoliko postoji ozbiljan problem nemojte ga ignorisati. Najbolje bi bilo da se obratite lekaru koji će vam odrediti terapiju ili će vas poslati na dodatno ispitivanje. Mada, svakako postoje neki stari oprobani recepti uz pomoć kojih ćete moći bar na kratko da zaboravite problem koji vam gorušica stvara.

Soda bikarbona predstavlja stari oprobani metod kada je gorušica u pitanju. Najbolje bi bilo da razmutite ½ kašičice  sode bikarbone u pola čaše vode i da to popijete. S obzirom da je soda bikarbona baza, ona vrlo uspešno neutrališe želudačnu kiselinu.

Žvakaća guma vam može trenutno pomoći. Žvakanjem  žvake se stimuliše proizvodnja pljuvačke, tako da se ubrzava ispiranje viška kiseline.

Čaj od kamilice ili nane ima umirujuće dejstvo na stomak, tako da će vam pomoći u saniranju gorušice.

Ishranom otklonite ili ublažite gorušicu

Kao što smo već naveli ukoliko vas muči gorušica nikako ne biste trebali da jedete masnu, jaku i začinjenu hranu. Najbolje bi bilo da jedete što više zelenog povrća kao što su karfiol i brokoli, kao i voće koje nije mnogo kiselo. Tu se prvenstveno podrazumevaju banane i lubenica. Potrudite se da u ishranu uvedete ribu i nemasno meso, ali izbegavajte prženje mesa na ulju.

Ukoliko se već uveliko borite sa gorušicom, pokušajte uz konzumaciju određenih namirnica da ublažite simptome. Kao najefikasniji su se pokazali peršun, mirođija i đumbir, koje možete u vidu začina koristiti u raznim jelima.

Svi saveti gore navedeni bi mogli da vam posluže ukoliko biste da otkrijete uzrok trenutne gorušice, kao i da je ubrzano eliminišete. U svakom slučaju ne bi bilo loše da za početak vodite dnevnik ishrane. Na taj način ćete sa sigurnošću moći da utvrdite da li je trenutna gorušica posledica neke određene namirnice ili je nešto drugo u pitanju.

Ako ste baš nestrpljivi i pribegavate rešenju posledica umesto da se pozabavite uzrokom, postoje određene tablete na tržištu zahvaljujući kojima će gorušica postati vaša prošlost. Ono što nikako ne biste trebali da radite je da ih koristite samoinicijativno. Svaka konsultacija sa izabranim lekarom će vam biti višestruko korisna.