Kako oporaviti kosu koja je suva i oštećena?

Ako imate problem sa suvom ili oštećenom kosom, nije sve tako strašno kao što izgleda na prvi pogled. Nisu makaze jedino rešenje. Pre nego što se odlučite da posetite frizera i oprostite se sa dugom kosom, donosimo vam neke proverene savete pomoću kojih ćete oporaviti kosu čak i kada vam se učini da rešenje ne postoji.

Postoji niz faktotra koji dovode do oštećenja kose. Čak i mnoštvo preparata koje koristimo da bi nam kosa u datom momentu izgledala što lepše, mogu dovesti do oštećenja kose.

Šta sve dovodi do oštećenja kose?

Kao što smo već napomenuli, mnogo toga dovodi do oštećenja kose, a mi ćemo nabrojati ključne faktore.

Prekomerno češljanje

Naravno, da ne bi trebalo da budete čupavi i da dozvolite da vam je kosa neuredna. Ali prekomernim češljanjem lomite kosu, tako da ćete ubrzo primetiti da vam je kosa oštećena i iskidana. Kako biste sprečili oštećenje najbolje bi bilo da koristite češalj sa širokim zupcima.

Često vezivanje kose

Ako vam je kosa često vezana, dolazi do pritiska na koren što dovodi do opadanja. Osim toga, često vezivanje kose dovodi do lomljenja vlasi i znatno oštećuje kosu.

Razne toplotne sprave dovode do oštećenja kose

Kosi ne prija toplota, jer otvara kutikule i isušuje dlaku koja postaje suva, lako lomljiva i iskrzana na vrhovima. Zato dobro razmislite ukoliko suviše često koristite fen, figaro ili peglu za kosu. Takođe, vodite računa da voda kojom perete kosu ne bude isuviše topla.

Nemojte prati kosu svakog dana

Svakodnevno pranje kose dovodi do njenog oštećenja, tako da sem što će vam vlasi biti oštećene, verovatno je da će se pojaviti perut. A ukoliko baš morate suviše često da perete kosu, bitno je da ne koristite šampon koji sadrži silikone, parabene i sulfate.

Farbanje isušuje kosu

Farbanje oštećuje kosu, posebno ukoliko se radi o farbama koje sadrže amonijak i koriste se uz hidrogen peroksid za kosu. Oporavak kose koja je oštećena farbanjem može čak trajati i mesecima.

Od blajhanja kosa postaje previše isušena

Blajhanjem kosa postaje suva, slaba i lomljiva. Nakon blajhanja vrhovi su najčešće isušeni i skloni pucanju, a to je zato što je spoljašnji sloj kose oštećen i otvoren. S obzirom da nema šta da zadržava vlažnost u kosi, kosa postaje suva i krta.

Kako da znate da vam je kosa oštećena?

Postoji niz faktora koji ukazuju na to da je kosa oštećena i da bi trebalo oporaviti kosu. Oštećena kosa nema blistavost i sjaj, jer deluje isušeno. Kada prođete prstima kroz kosu možete videti da li je i koliko oštećena. Ukoliko su vrhovi kose grubi na dodir a pri tom ne uspevate prstima da prođete kroz kosu, vreme je za šišanje.

Ako vam je kosa suva čak i nakon korišćenja regeneratora za kosu, vreme je da reagujete. To je pokazatelj da je potrebno oporaviti kosu što pre. Suva kosa nije elastična i za nju je karakteristično da se pri temenu brzo masti, dok su vrhovi isušeni. Uz suvu kosu najčešće idu procvetali krajevi kose. Ispucala kosa se lako prepozna po tome što se iz jednog dela vlasi dlaka odvaja u više delova. Tada je krajnje vreme da posetite frizera.

Za razliku od oštećene kose, zdrava kosa je elastična. To ćete videti tako što ćete razvući jednu vlas kose. Ako ne pruža veliki otopr i lako puca, vreme je da razmišljate na koji način ćete oporaviti kosu.

Zdrava kosa je lepršava i rastresita. Za razliku od nje, oštećena kosa će se veoma lako zamrsiti. Nekada se čak može desiti da se zamrse čitavi pramenovi kose koje je gotovo nemoguće razmrsiti.

Kako oporaviti kosu koja je oštećena?

Ako ste se pronašli čitajući ove redove, verujemo da vam nije svejedno, ali nemojte odmah pomišljati na makaze i posetu frizeru. Ipak postoji način pomoću koga biste mogli oporaviti kosu u zavisnosti od vrste oštećenja. Pa krenimo redom.

Koristite dobar šampon za kosu

Neće vam pomoći ni maske ni pakovanja za kosu, ako i dalje nastavite da perete kosu istim šamponom kao do sada. Prvo što bi trebalo da uradite je da nabavite šampon koji u sebi ne sadrži silikone, parabene i sulfate. Čuveni Bojanin šampon je potpuno prirodan i blag i ne samo da će vam oporaviti oštećenu kosu, već će sprečiti pojavu peruti i opadanje.

Izbegavajte toplotu

Ukoliko baš često koristite fen, trudite se da sušite kosu na udaljenosti od 15 cm. Kao što smo već rekli kosi ne prija toplota, jer je isušuje. Mada uvek kada je to moguće, pustite da se osuši prirodno bar dok se ne regeneriše. Upotrebu figara i pegle za kosu svedite na minimum.

Farbanje svedite na minimum

Ne treba da idete neuredni, ali ne treba ni preterivati sa farbanjem. Najbolje bi bilo da smanjite učestalost farbanja ukoliko je to moguće. A to ćete postići tako što ćete odabrati pravu nijansu. Iskusni frizeri savetuju da farba za kosu treba da bude samo 3 nijanse svetlija ili 3 nijanse tamnija od vaše prirodne boje kose. U suprotnom će se izrastak više videti i biće potrebno što češće farbanje.

Oporavite kosu uz pomoć raznih maski

Ukoliko vam je kosa suva i ispucala možete je oporaviti tako što ćete napraviti maske i pakovanja za kosu. U nastavku teksta vam donosimo neke proverene maske za kosu, pomoću kojih ćete je oporaviti i vratiti joj sjaj i lepršavost.

Maska za kosu od jaja i limuna

Da biste napravili ovu masku potrebni sastojci su:

  • 1 jaje
  • sok od isceđenog limuna

Priprema: Umutite 1 jaje a zatim dodajte isceđeni limun. Mešajte dok ne dobijete kompaktnu masu, a zatim je nanesite na pokvašenu kosu. Važno je da ovu masku nanesete na celu površinu. Ostavite da odstoji nekih 30 minuta, a kako biste postigli što bolji efekat ne bi bilo loše da umotate kosu u streč foliju ili jednostavno stavite najlon kesu. Zatim operite kosu mlakom vodom i ne zaboravite da koristite prirodni šampon. Najbolje bi bilo da je ostavite sama da se prosuši.

Maslinovo ulje i med će poboljšati vlažnost kose

Ova fantastična maska za kosu, je preporučljiva ukoliko vam je kosa suva a krajevi ispucali. Da biste napravili ovu masku, potrebni sastojci su:

  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • 2 supene kašike meda

Priprema: Ova maska je jednostavna za pripremu. Pomešajte med i maslinovo ulje i mutite dok ne dobijete homogenu smesu. Nanesite je na mokru kosu i ostavite da odstoji 45 minuta. Nakon toga isperite blagim šamponom. Med je pun nutrijenata koji hrane dlaku, tako da ćete pomoću njega ubrzo kosi vratiti vlažnost i sjaj.

Kokosovo ulje odlaže pojavu sedih vlasi

Kokosovo ulje ima široku primenu u ishrani i kozmetici. Maska od kokosovog ulja će provereno oporaviti vašu oštećenu kosu. Da biste napravili ovu masku potrebno vam je:

  • 2 supene kašike hladnog ceđenog kokosovog ulja
  • 2 supene kašike meda
  • ½ banane

Priprema: Ispasirajte pola banane a zatim dodajte med i mešajte sve dok ne ne nestanu grudvice. U tu smesu dodajte kokosovo ulje koje je pre toga stajalo na sobnoj temperaturi. Nasavite da mešate dok se svi sastojci ne sjedine. Nanesite masku na kosu i držite oko 50 minuta, a zatim je operite mlakom vodom. Nakon upotrebe ove maske neće vam biti potreban regenerator za kosu. Osim što hrani kosu, ova maska joj  daje vlažnost i sjaj. Smatra se da je izuzetno delotvorna, jer odlaže pojavu sedih vlasi.

Nadamo se da ćete uz ove savete uspešno oporaviti kosu i da vam makaze neće biti jedino rešenje. Mada,najbolje bi bilo da delujete preventivno, umesto da sanirate posledice. Ukoliko i vi imate neki proveren savet kako oporaviti oštećenu kosu podelite ga sa nama.