Kako smanjiti apetit na zdrav način

apetit

Život u savremenom dobu ima brz tempo i jak apetit. Brzo se hranimo i nedovoljno posvećujemo svom telu koje je stalno izloženo stresu. Treba usporiti i napraviti promenu: misli,navika i načina ishrane! Treba smanjiti apetite!
Zdravlje se čuva tokom čitavog života. Ishrana i način ishrane treba da budu važni danas!

Apetit – Zašto su nam oči ,,gladne“

Premalo vremena se posvećuje ishrani i ritualu sedanja za sto. Hrana se jede usputno, na brzinu, s nogu! Problem se javlja kada se poremeti vreme obroka. Ako ste pojeli dva obilna obroka u toku dana, jer ste tada bili gladni, niste učinili ništa dobro za svoj organizam. Takođe, ukoliko ste doručkovali u 13h, a ručak spojili sa večerom i u 20h zadovoljili glad, poremetili ste time čitav proces probave.
Usporeno varenje će izazvati razne druge probleme sa želucem, probleme sa nadutošču, crevima i crevnom florom, probleme sa žlezdom; može doći do gomilanja i zadržavanja vode u organizmu, migrena, poremećenog sna, pada koncentracije, gubitka energije.
Naše telo je savršen sistem u kome je sve povezano. Zbog toga svako remećenje izaziva lančanu reakciju i niz problema koji se manifestuju kao fizičke i psihičke bolesti.

Zašto dolazi do problema sa apetitom?

Do pojačanog apetita dolazi upravo zbog nebrige za sopstveno telo. Medjutim, treba uzeti u obzir i uzroke i posledice. Anksioznost, depresija, sters, gojaznost – mogu biti i polazne tačke problema sa pojačanim apetitom( možemo zbog depresije početi sa prejedanjem) i mogu biti posledice ( zbog prejedanja zapadamo u stanje depresije).
Gladan sam jer sam u depresiji. U depresiji sam zbog toga što stalno osećam glad.
Problem ćete rešiti samo ukoliko sagledate oba aspekta.
Lečenje depresije i regulisanje apetita idu zajedno. Bulimija i anoreksija su, kao i svaka bolest, velikim delom psihičke bolesti čije su posledice vidljive na telu.

Hrana kao uteha

Zatim: Stalno jedem zato što mi je dosadno.Hrana me čini srećnim!
Hrana svakako predstavlja zadovoljstvo ukoliko u njoj uživamo na ispravan način. Međutim, ima toliko stvari koje čine zadovoljstvo u životu svakog čoveka, toliko stvari koje će učiniti život zanimljivijim, zdravijim! Neka hrana bude vaše zdravlje!
Preterano konzumiranje hrane je pogrešan način uživanja u njoj. Time podstičemo gojaznost kao jednu od posledica, što kasnije utiče na samopouzdanje.
Zatim slede dijete, suplementi, razne tablete i pilule za mršavljenje, magični napici koji će preko noći dati idealan stas: izgladnjivanje. Čitav stres na kraju trpi telo i zdravlje.

Rasporedite obroke

Značajno je, pre svega, sagledati količinu hrane koju unosimo na dnevnom nivou. Obilni obroci (da li je to ručak ili večera kada sebi dajemo oduška i prekinemo ograničenja!), vreme između obroka, da li postoji užina ili ne i da li pod užinom podrazumevamo slatkiš ili grickalice: sve to utiče na izvestan,, trening“ apetita i želju za hranom. Obroci treba da budu svakako manji i da ih ima više jer se time održava sitost i ne dolazi se do gladovanja.
Užine bi trebalo da sadrže voće, mahunarke, koštunjavo voće, zdrave slatkiše, kao što je crna čokolada.
Stručnjaci savetuju da je idealno da imamo tri obroka i dve užine u toku jednog dana. Neka broj sati između obroka bude manji, tako će i obroci biti manji i nećete gladovati. Jedite na vreme i trudite se da ne zaboravite kada ste imali prethodni obrok. Takođe, idealno je napraviti plan za nedelju dana. Uvedite ribu, žitarice, probiotske mlečne proizvode. Osmislite sami svoje obroke! Povedite računa koje su to namirnice koje bi trebalo smanjiti i koje loše utiču na vaš apetit.

Voda

Voda je neophodan izvor života i jedan od prirodnih načina da smanjite apetit!
Preporuka je da se voda pije pola sata nakon obroka; kao idealan detoks, pre doručka se preporučuje čaša vode, jer time čistimo organizam od nagomilanih toksina i pripremamo ga za normalno funkcionisanje tokom celog dana.
Vodu ne treba piti samo kada osetimo žeđ. Idealan unos vode u toku dana je otprilike 1,5 l i sve preko toga, naravno obazrivo, jer svaki organizam ima svoje posebne potrebe. Tako da, posebni ste i uživajte u tome! Takođe, centar za glad je bizak centru za žeđ, te tako možete ,,slagati organizam“ i regulisati osećaj gladi na neko vreme.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je idealno prirodno rešenje za smanjenje apetita. Navodi se da zeleni čaj poseduje vitamine A, B1, B2, B3, C, E i K, kofein, tanine, minerale i bogat je antioksidansima. Utiče na crevnu floru, pročišćava, detoksuje i jača organizam. Možete ga leti držati u frižideru, ili u hladnim danima konzumirati kao topli napitak, ili mu možete dodati malo mleka i dobijate fantastičnu užinu.

Kafa

Kafa je ritualni napitak kod razbuđivanja i početka svakog novog dana. Kofein je pravi stimulator metabolizma i dokazano utiče na održanje sitosti. Kafa sadrži i hlorogensku kiselinu koja reguliše kilograme i unos šećera u organizam. S tim, svakako je idealno smanjiti unose šećera ukoliko želimo da ubrzamo metabolizam i smanjimo apetit, pa je i kafa odlično rešenje, naravno, bez šećera.

Voće

Kada kažemo ,,zdrava hrana“ uglavnom je prva asocijacija voće. Voće daje energiju, pomaže u izbacivanju viška tečnosti iz organizma, popravlja metabolizam i znatno smanjuje apetit.
Jabuka, limun, grejpfrut, lubenica , avokado- odlični su jer pomažu sagorevanje nataloženih masti, zamenjuju obroke, naručito doručak i večeru i održavaju organizam sitim duže vreme. Sadrže antiokidanse, vlakna, bore se protiv povećanog apetita jer drastično smanjuju parazite u telu. Limun možete dodavati u čaj, praviti voćnu salatu jer je odličan u kombinaciji sa drugim voćem. Možete ga dodati u vodu koju ste mislili da popijete tokom dana ili ga možete piti sa toplom vodom u jutarnjim časovima. Ali, kao i sa svakom namirnicom, i sa voćem ne treba pretarivati jer je bogato voćnim šećerom. U umerenim količinama voće može usporiti proces starenja, preventirati mnoge bolesti poput gojaznosti, povišenog pritiska, migrena, srčanih oboljenja, a podariti organizmu osećaj vitalnosti, dovoljan unos vlakana, proteina, minerala koji će zadovoljiti dnevne potrebe organizma za hranom.

Probiotici

Probiotici predstavljaju zdrave bakterije koji ubrzavaju probavu i celokupan metabolizam ako se redovno koriste u ishrani. Uspostavljaju neophodnu ravnotežu i regulišu nadutost dok vas čine sitim. To su prirodni jogurt (ne voćni jogurt sa zasladjivačima!), kefir, kornišoni, kiseli kupus i možete ih kombinovati sa drugim namirnicama prilikom obroka.

Bademi,orasi, ovsena kaša, pirinač

Oni, takođe, suzbijaju glad, smanjuju apetit jer su bogati nezasićenim mastima, vlaknima i proteinima, a ovsena kaša, kao i pirinč mogu dosta dugo održati organizam sitim bez osećaja težine u stomaku. Savršeni su za doručak, užinu ili večeru.

Jaja

Najpoznatiji doručak širom sveta! Sadrže aminokiseline, vitamine D, E, B12, holin, selen i puno proteina bitnih za sveopšte stanje organizma. Dugo održavaju osećaj sitosti i daju energiju za predstojeći dan.

Surutka

Surutka je odlična za povećanje mišićne mase i zadržavanje osećaja sitosti.

Začini (djumbir, cimet)

Mnoštvo zdravih začina može pomoći prilikom smanjenja apetita, a među njima i djumbir i cimet . Djumbir smanjuje upale, mučnine,bolove u mišićima, smanjuje apetit na prirodan način. Dodaje se u toplu vodu, čajeve, pije samostalno, a kao i cimet, vrlo je ,,maštovit u kuhinji“ te se može koristiti za pripremu različitih jela. Cimet čak smanjuje nivo šećera u krvi na prirodan način i utiče na smanjenje apetita.

Tamna čokolada

Za ljubitelje slatkiša – pravi izbor! Puno kakaa, flavonoida (snažnih antiokidanasa), bakra, magnezijuma, gvožđa, a pored svega ima i malo kalorija. Zato je čokolada odličan način da zadovoljite potrebu za šećerom, naravno, u malim količinama.

Šetnja i vežbanje

Šetnja i vežbanje će vam pomoći da budete nasamo sa svojim telom. Zvuči ludo, zar ne?
Ipak, telo govori, troši energiju, proizvodi energiju i nakon vežbanja će tražiti vodu, ali i okrepljujuć obrok. Vežbanjem se blokira osećaj gladi i zadovoljstvo možete pronaći u voću.
Postoje namirnice koje okrepljujuće deluju na organizam i to u manjim količinama, nego što to čini ukus slasne hrane koju volimo.

Spavanje

Jedna od najznačajnijih stvari za regulisanje čitavog stanja organizma, za obnovu energije, za normalno funkcionisanje svih sistema organa u čovekovom telu, za uspostavu normalnog apetita jeste dobar san i odmor.

Volite sebe!

Kao i ljubav prema drugima i ljubav prema sebi znači odgovornost, umerenost, poštovanje svoga tela. Pravilnim ophođenjem prema njemu, pravilnim obrocima, pravim namirnicama, vezbanjem i pozitivnošću se dolazi do zdravlja i osećaja pravog zadovoljstva.
Razvijajte apetit za takvim ciljevima, tako ćete sa sigurnošću smanjiti loše navike i uživati u svojoj koži!