8 znakova koji pokazuju da je vreme za zamenu stolarije

zamena stolarije

U životu moramo biti svesni činjenice da nijedan materijal nije dugovečan i da moramo uvek biti spremni na renoviranje prostorije odnosno objekta u kojem boravimo. Nekome se vrlo retko dešava, ili se čak nikada i ne dogodi, da proverava stanje stvari po kući ili stanu i da napravi spisak onoga šta je potrebno zameniti. Zamena stvari, stolarije i predmeta nije samo trošenje novca koji je tog meseca „pretekao“ već je i pametno ulaganje u budućnost. Kako ne bi došlo do havarije u stanu, prevelikih računa za struju ili promaje koja onemogućava normalno funkcionisanje, treba pratiti znakove koji nagoveštavaju kada je pravo vreme za zamenu stolarije.

Zamena stolarije jedan je od glavnih faktora kada je reč o pravilnom funkcionisanju objekta u kojem živimo. S obzirom na to da predstavlja malo veći fizički poduhvat i podrazumeva solidan novčani izdatak, iz tog razloga se često sa nezadovoljstvom pristupa rešavanju ovog problema, i to tek onda kada on dostigne stepen hitnosti. Vrlo je važno pratiti stanje nameštaja i stolarije u objektu u kojem živite, kako ne bi došlo do većih problema i većih izdataka. 

Znakovi koji pokazuju da je vreme za zamenu stolarije 

Stolarija je kao živo biće i vlasnik kuće ili stana mora pratiti znakove koji ukazuju na to da je vreme za njenu zamenu. Ako bismo svakog dana pažljivo pratili “simptome” koje daju naši prozori ili vrata, onda bismo sprečili nimalo prijatne situacije u kojima “iz čistog mira” ne možemo zatvoriti prozor ili pak ugrejati prostoriju kada je nesnosno hladno. 

Kada dođe do potrebe za zamenom stolarije, potrebno je dobro se raspitati o vrstama stolarije koje postoje i izabrati onu najbolju koja će trajati godinama. Ipak je zamena stolarije nešto što se ne dešava svake godine. U novije vreme veliku sigurnost, kvalitet i ekonomičnost garantuje pvc stolarija.  

Bez obzira na to od kog je materijala stolarija izrađena jednog dana doći će do sigurnih znakova da je potrebna njena zamena ili osavremenjivanje. U nastavku teksta pročitajte koji su to sigurni znaci da je došlo vreme za zamenu vaše stolarije.

Zamagljivanje stakla

Do ove pojave može doći korišćenjem i jednostrukih i dvostrukih (dupliranih) stakala. Čak i najmanja pojava magle je znak da nešto nije u redu. Kada dođe do ove pojave povećava se temperatura sa unutrašnje strane stakla i kondenzacija je svedena na minimum. Vrlo često su uzroci pojave zamagljenja na staklu unutrašnjeg karaktera, npr. kondenzacija koja nastaje usled kuvanja, sušenja veša, peglanja i veći broj saksija sa cvećem u prostoriji.

Teško čišćenje stakla

Siguran signal koji nas upozorava da je pravo vreme za zamenu stolarije javlja se prilikom čišćenja prozora. Ako se prozori teško čiste, to je jedan od pokazatelja negativnog uticaja supstanci iz atmosfere.

Otežano otvaranje i zatvaranje 

Ono što svakoga nervira jeste otežano otvaranje i zatvaranje prozora i vrata. Kada otvaranje ili zatvaranje postane otežano, to je siguran znak i upozoravajući alarm da što pre treba zameniti ili renovirati stolariju. Neki od najbitnijih delova stolarije jesu okovi. Zahvaljujući okovima prozori i vrata pružaju toplotu, ali i zvučnu i UV zaštitu. Ovo je jedan od prvih znakova da je vreme da se reaguje, jer ukoliko se problem ignoriše, kasnije može doći do toga da se ne može sprečiti zvuk nesnosne buke koja dolazi spolja, ali i gubljenja boje nameštaja, tepiha i predmeta koji se nalaze blizu prozora. 

Vlaga u kući

Kada je u pitanju stara stolarija, pojava vlage je siguran znak da ona gubi svoju funkciju, a to je očigledan signal da je vreme da se reaguje. Takođe, kao vidljivi znak da dolazi do pojave vlage jeste i pojava mokrih mrlja oko prozora. Vlaga je jako neprijatna pojava ne samo zbog estetskog izgleda zidova, već može uticati i na zdravstveno stanje ukućana. 

Zamena stolarije kao posledica promaje

Prvi znaci promaje koja se uočava u neposrednoj blizini prozora ili vrata su pokazatelj slabijeg zaptivanja. Ako osetite da piri i duva na sve strane, ne čekajte hladne dane i zimu. To je znak da stolarija više ne pruža nikakvu zaštitu i ignorisanje ovog problema može doneti samo veće gubitke. 

Zamena stolarije  zbog izgubljenih estetskih svojstava 

Estetski izgled stolarije takođe je jedan od najvidljivijih znakova da je vreme za njenu zamenu. Taj estetski faktor mnogo utiče na komfor i prijatnost boravka u kući ili stanu. Načini i tehnologije zaštite prozorskih ramova su značajno napredovali i adekvatnom primenom produžavaju vek prozora. Međutim, ako je pogonski mehanizam oštećen i nema adekvatne alternative, potrebno je izvršiti kompletnu zamenu stolarije. kvalitet vazduha u prostorijama, prečišćavanje vazduha

Veliki računi za struju  

Jedan od poslednih pokazatelja da je vreme za zamenu stolarije jeste povećan račun za električnu energiju. Zbog promaje se često toplota ne zadržava u prostoriji. Umesto što kupujete dodatne grejalice koje troše električnu energiju, bolje rešenje je zamena dotrajale stolarije. Gubitak toplote je pokazatelj da su vrata i prozori dotrajali i da ne vrše dovoljno dobro svoju izolacionu ulogu, te da je vreme za njihovu zamenu.

Smanjena zvučna i UV izolacija

Na kraju dolazimo do toga da nameštaj koji se nalazi blizu prozora počinje da gubi boju. Ovo je pokazatelj da stakla prozora nemaju adekvatnu UV zaštitu. Isto tako, zvuci koji dopiru spolja postaju sve jači. To se posebno vidi kada čak i pri zatvorenim prozorima galama sa ulice ili dvorišta dopire do vas. 

Ovo su bili ključni znakovi da je vaša stara stolarija dotrajala i da je potrebno njeno renoviranje ili zamena.