Kako ukloniti rđu sa metala

Korozija, poznatija kao rđa, jeste proces oksidacije metala i pojedinih nemetala. Ukoliko metalni predmeti nisu zaštićeni od korozije, nanosi im štetu smanjujući njihovu upotrebnu vrednost. Često se ne razmišlja o zaštiti predmeta od korozije, već o čišćenju istih nakon oksidacije. Mali kućni trikovi u vezi sa zaštitom od korozije, ali i njenom čišćenju, od velike su pomoći za metalne površine pogođene rđom.

Rđa na metalnim površinama ume da izgleda neugledno i predmet učini ne tako prijatnim za oko. Može biti uklonjena na nekoliko načina: kupovinom nekih od pasti za skidanje rđe ili prirodnim sredstvima. Prirodna sredstva umeju da budu znatno jeftinija i zdravija u odnosu na razne preparate kupljene u trgovinama. Uostalom, gotovo sva ta sredstva svakodnevno se koriste u kući.

Soda bikarbona

Jedno od efikasnijih sredstava u otklanjanju rđe na metalnim površinama je soda bikarbona. Neretko se nalazi u svakom domaćinstvu i nije potrebna dodatna kupovina. Potrebno je samo napraviti gustu pastu mešanjem vode i sode bikarbone. Količina paste se pravi u zavisnosti od veličine zarđale površine. Zatim treba premazati mesto zahvaćeno rđom, ostaviti da deluje neko vreme, zatim očistiti. U slučaju da se pasta osušila, naneti novi sloj kako bi se prethodni osvežio i kako se prilikom brisanja ne bi oštetila metalna površina. 

Krompir

Rđa sa kuhinjskog pribora najlakše će se ukloniti krompirom. Preseći sirov krompir na pola i posoliti ga solju. Zarđali predmet trljati krompirom uz povremeno dodavanje soli. Postupak ponoviti dok se rđa ne skine. 

Sok od limuna i so

Preseći limun na pola, iscediti ga i sok pomešati sa solju. Od pomenutih sastojaka napraviti pastu i namazati zarđale površine. Nakon nekoliko sati, skinuti rđu čistom krpom. Važno je imati na umu da se krpa kasnije neće lako oprati, iz tog razloga je pametnije koristiti stare, ali čiste krpe.

Sirće

Sirće se najčešće koristi u salatama, ali može poslužiti i prilikom otklanjanja rđe. Na zarđale mrlje naneti sirće ili ceo predmet potopiti u sirće, ostaviti da deluje nekoliko sati, zatim obrisati kuhinjskom krpom. Najbolje bi bilo tretiranu površinu ostaviti duže pod dejstvom sirćeta kako bi čišćenje bilo efektnije. Alkoholno sirće ima najveći uspeh kod otklanjanja rđe.

Uklanjanje mrlje sa različitih površina 

Pribor za jelo ume da zarđa bez obzira na to koliko se često koristi. Mrlje od rđe istrljati plutenim čepom natopljenim uljem ili petrolejom. Nakon završenog postupka, isprati pribor vodom i obrisati čistom kuhinjskom krpom.

Mrlje od rđe na pegli ukloniti tako što se svećom ili voskom natrljaju mrlje, odozgo pospe kuhinjska so i istrlja vunenom krpom. Mrlje na pegli mogu se ukloniti i nežnim trljanjem najfinijim brusnim papirom i veoma tankim slojem premaza maslinovog ili lanenog ulja. Zarđale mrlje na pegli takođe se mogu ukloniti mešavinom soli i putera. Napraviti pastu od ova dva sastojaka, premazati zaprljanu površinu i ostaviti da deluje izvesno vreme, zatim izbrisati čistom krpom.

Mrlje od rđe na čeličnim noževima mogu se istljati i crnim lukom. Preseći crni luk na pola, natrljati zarđalu površinu, ostaviti da sok deluje jedan dan, potom noževe izglancati praškom za poliranje i parafinom. Mrlje se mogu izbrisati i gumicom za mastilo.

Mrlje od rđe na gvožđu mogu se ukloniti i pretrolejom. Istljati mrlje krpom prethodno navlaženom njime. Ukoliko i dalje ostanu mrlje, očistiti ih najfinijim brusnim papirom.

Rđu na niklovanim predmetima premazati svinjskom mašću, petrolejom, vrućim uljem ili vazelinom, i ostaviti da deluje preko noći. Sutradan  napraviti gustu kašu od krede u prahu i desetopostotne amonijačne vode, naneti je na mrlje i ostavite da deluje izvesno vreme. Potom skinuti kašu i istrljati mekom pamučnom krpom.

Važno je napomenuti da se prilikom čišćenja mrlja od rđe ne upotrebljavaju sapun i voda.

Prevencija rđe

Zaštita od korozije je važnija u odnosu na čišćenje nakon korodiranja. Kako do korozije ne bi došlo, primenjuju se preventivne mere ili se bar ublažava proces korozije. Postoji nekoliko načina u cilju preventivnog delovanja na rđu. 

Gvožđe namažite tankim slojem vazelina. Na ovaj način stvoriće se zaštitini sloj i gvožđe neće rđati. Ovo je dobro primeniti na onim metalnim površinama koje će duže stajati i neće se često koristiti. 

Takođe, stvaranje rđe na metalu može se sprečiti ili bar malo ublažiti mešavinom petroleja i jestivog suncokretovog ulja. Napraviti smesu od ovih sastojaka i naneti je u tankom sloju na željeni predmet. Za ovaj postupak koristiti čistu kuhinjsku krpu ili sunđer.