Početna ŽivotKorisni saveti Kako rešiti probleme u kupatilu?

Kako rešiti probleme u kupatilu?

Maja Ignjatović
1750 pregleda

U najvećem broju stanova i kuća kupatilo je najmanja prostorija. Istovremeno, u pitanju je prostorija sa najviše potencijalnih problema. Zapušeni odvodi, tuš koji pršti, stvaranje buđi ili curenje slavine konstantno nam zadaju glavobolje i iziskuju troškove. Pored toga što remete svakodnevni mir i kućni budžet, problemi nastali u kupatilu mogu prouzrokovati mnogo veće kvarove, koji će uticati na komšije. Zato je važno da te probleme prepoznate na vreme i pozovete vodoinstalatera ili električara da ih otkloni. Šta vam se sve može desiti i kako rešiti probleme u kupatilu, pročitajte u nastavku teksta. 

Najčešći kvarovi u kupatilu

Otpušavanje WC šolje

foto: unsplash.com

Ako se ponekad pitate da li se samo vama često dešavaju nevolje u kupatilu, odgovor je „ne“. Manji ili veći problemi u kupatilu su nešto sa čim se suočava svako domaćinstvo. Neke od njih možete rešiti i sami, a za neke je potrebno da pozovete stručno lice, odnosno vodoinstalatera ili električara. 

#1 Curenje slavine na lavabou ili u kadi (tuš-kabini)

Jedan od najčešćih, ali ne velikih kvarova u kupatilu, jeste curenje slavine. Međutim, dosadan zvuk kapljanja, vlaga koja se pojavljuje na pločicama i povećani računi za infostan (ili vodu) sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim. Problem je najverovatnije u gumici. Zamenu gumice možete odraditi i sami. Ako i dalje nastavi da curi voda, pozovite majstora. Postoje različite vrste baterija na tržištu, zato je bolje da vodoinstalater pogleda koji je tip baterije u pitanju i zameni je. 

#2 Curenje vodokotlića

Curenje vodokotlića je jedan od najkomplikovanijih problema, samo zato što je nevidljiv. Ako primetite da je vaš račun za vodu veći nego inače, primenite jednostavan trik. Sipajte malo boje za hranu u vodokotlić. Ako primetite kapljice vode u boji, znaćete da vaš vodokotlić curi. Do curenja vode može doći zbog zaglavljene ručke i habanja ili oštećenja dihtunga. U prvom slučaju, lako ćete rešiti novonastali problem. Ali ako nije to u pitanju, zatvorite dovod vode i ispraznite vodokotlić. Nakon toga skinite crevo za dovod vode, masku i odvrnite maticu. Izvadite mehanizam iz vodokotlića, zamenite pohabanu dihtung gumicu i vratite sve u početno stanje. Kada se ponovo napuni, videćete da li vodokotlić i dalje curi. Ako vam je procedura suviše komplikovana i plašite se da ne pogoršate situaciju, pozovite vodoinstalatera. 

#3 Zapušena WC šolja

Zapušena WC šolja veći je problem od dva prethodno navedena, jer u tom slučaju dok je ne popravite ne možete ići u toalet. Do začepljena dolazi usled bacanja uložaka, ostataka hrane, previše toalet papira ili upadanja nekog predmeta. Ako ne možete da rešite problem otpušivačem ili sajlom, moraćete da odšrafite WC šolju. To ume da bude komplikovan proces za nekoga ko nema iskustva sa ovakvim popravkama. Zato je za otpušavanje WC šolje najbolje pozvati majstora. 

#4 Kvar bojlera 

Ako vam bojler ne greje vodu, dugo mu treba da je ugreje, ne svetli signalna sijalica ili vidite da kaplje, vreme je da pozovete električara. Najčešći kvarovi na bojleru se dešavaju prestankom rada grejača, termostata ili zbog naslaga kamenca na grejaču i u kazanu bojlera. Za sve ove probleme koji se mogu javiti u radu bojlera treba pronaći uzrok i što brže ga rešiti. Električari će vam reći da je bojler potencijalna bomba u kući, pa iz bezbednosnih razloga njegovu popravku ne treba odlagati. 

Koji se još problemi mogu javiti u vašem kupatilu?

Kako rešiti probleme u kupatilu

foto: pixabay.com

Sigurno nemate odgovor na pitanje kako rešiti probleme u kupatilu ako ne znate ni sa kojima od njih se možete suočiti. Pored navedenih najčešćih kvarova, postoje i tri dosadna problema koji narušavaju lepotu i funkcionalnost vašeg kupatila. 

#1 Stvaranje buđi

Buđ se može stvoriti u svim prostorijama u stanu, a kupatilo je najpogodnije za tako nešto. Ako nema dobre ventilacije, voda se zadržava na zidovima i stvara se buđ. Brzo se razmnožava pomoću sitnih, laganih spora koje putuju vazduhom. Osim što ružno izgleda, može izazvati alergije i probleme sa respiratornim sistemom. Postoje brojna rešenja kako ukloniti buđ sa zidova, ali jedino dugotrajno je bolja ventilacija. 

#2 Loša ventilacija

Kao što smo zaključili, loša ventilacija može uzrokovati nastanak buđi. Osim toga, izaziva fleke na zidovima i prozorima. Popravke ventilacije nisu skupe. Ugradite novi ventilator ili popravite stari, pa ćete osetiti drastičnu razliku u svom kupatilu. 

#3 Začepljen odvod u kadi, tuš-kadi ili lavabou

Nikada nemojte ignorisati problem zapušenih odvoda. Čim voda sporije odlazi, odmah primenite neki od „uradi sam“ trikova za otpušavanje odvoda. Možete sipati u slivnik pola šolje sode bikarbone i nakon toga pola šolje sirćeta. Kada odstoji oko pola sata do sat, sipajte vrelu vodu. Ako znate da vam je nešto upalo u slivnik, a nemate žicu za WC, iskoristite ofinger. Formirajte kuku, gurnite ga u odvod i probijte „čep“. Sona kiselina, granulice i drugi preparati za otpušavanje odvoda mogu takođe biti korisni za brzo rešavanje problema. Ali, kada uvidite da je začepljenje teže, pozovite vodoinstalatera. 

Kako rešiti probleme u kupatilu na najbrži način

Vakuum gume i soda bikarbona su prva pomoć kod mnogih problema nastalih u vašem kupatilu. Uz malo veštine i pregleda tutorijala na Jutjubu, možete da otkrijete dobar način kako rešiti probleme u kupatilu. Međutim, ako niste sigurni u sebe, ne želite da napravite još veći problem i ugrozite čak i komšijske stanove, pozovite hitne intervencije. Vodoinstalateri i eletričari će vam otkloniti svaki kvar, a vi ćete moći bezbrižno da koristite svoje kupatilo. 

Povezani članci

Ostavi komentar