Komarci i kako da ih se rešite trajno – ideje i saveti!

Insekti koje niko od nas ne voli a koji su nam česti gosti sa dolaskom lepog vremena su svakako komarci. Najčešće pitanje koje se postavlja je – kako se rešiti komaraca? Čak i kada ih ne vidimo, vrlo uspešno nađu put do nas i dočekaju nas nespremne. O posledicama je izlišno i govoriti, jer ne samo što je ujed komarca neprijatan, već dovodi do nesnosnog svraba a na mestu ujeda se neretko javlja krasta. Mada ni sve to ne mora biti toliko strašno kao saznanje da smo usled ujeda komarca dobili neku infekciju. Komarci su prenosioci raznih bolesti, tako da je to dodatni razlog zbog koga trebamo da ih se rešimo pod hitno. U nastavku teksta vam donosimo neke savete uz pomoć kojih ćete uspeti da se rešite komaraca i da mirno provedete noć. 

Mrežice na prozorima kao pokušaj da se rešite komaraca 

Najvažnije od svega je da onemogućite komarcima da uđu u vaš boravišni prostor. Činjenica je da dolaskom lepog vremena spavamo sa otvorenim prozorima zbog vrućine i prijatnosti svežeg vazduha. Tada nam najčešće komarci dolaze u posetu i čak kada ih ne osetimo, posledice njihovog prisustva vidimo već ujutru. Iz tog razloga je potrebno imati komarnike, jer zaista pružaju fantastičnu zaštitu. 

Napravite sprej protiv komaraca

Istina, na tržištu postoje razne vrste sprejeva uz pomoć kojih se možete otarisiti komaraca. Mada, koliko će vam u datom momentu prijati prostor bez komaraca, toliko ste svesni da udisanje raznih hemijskih sredstava nije ni prijatno ni dobro. Posebno, što bismo trebali da koristimo sprej tokom celog leta, odnosno sve dok komarci potpuno ne iščeznu. Komarcima ne prijaju mirisi poput lavande, nane, kamilice i hajdučke trave. Možete napraviti prirodan sprej koristeći ove biljke i bar donekle pokušati da ih se rešite.

Kako napraviti prirodni sprej protiv komaraca?

Dovoljno je da pomešate lavandu, kamilicu, nanu i hajdučku travu a zatim da ih skuvate kao čaj. Kada se prohladi dodajte alkohol, a zatim sve sipajte u bočicu sa raspršivačem. Ovo je potpuno prirodni sprej koji će vam pomoći da rasterate komarce iz sobe, jer je u pitanju mešavina mirisa koju komarci ne vole.

 

Komarci ne vole miris eteričnih ulja 

Eterična ulja koja sadrže neki od već pomenutih sastojaka mogu vam pomoći u borbi protiv komaraca. Posebno se delotvornim smatra eterično ulje lavande i nevena. Dovoljno je da utrljate ulje na određene delove tela kako biste donekle bili zaštićeni od ovih neprijateljski nastrojenih insekata. Važno je da ulje nanesete na vrat, ruke i na zglobove kako biste proveli mirnu noć bez ujeda komaraca.

Komarci sigurno beže od ovih biljaka!

Jedan od načina da se bar delimično rešite komaraca je da gajite biljke čiji miris ne prija komarcima. Idealno je gajiti lavandu i bosiljak, jer njihov miris ne prija insektima, dok na nas ima umirujuće dejstvo.

Takođe možete u prostoriju staviti grančice zove, jer njihov miris ne prija komarcima i rasteruje ih. Mada biste trebali da budete oprezni, jer zova ima veoma jak miris tako da se ne preporučuje držati je u spavaćoj sobi. Posebno ne dok spavate.

Jedinstven način pomoću koga ćete se rešiti komaraca

Svi ovi načini predstavljaju kratkotrajno rešenje u borbi protiv komaraca u šta ste se i sami sigurno nebrojeno puta uverili. Međutim, nešto što je izuzetno delotvorno u borbi protiv insekata je USB lampa koja će vas osloboditi ovih napasti, bilo u kući ili napolju.

USB lampa protiv komaraca je idealno rešenje kako za boravišni prostor tako i za sedenje napolju u dvorištu. Emitujući UV svetlost ona privlači insekte u sebe, tako da pruža potpunu zaštitu kako od komaraca tako i od drugih insekata. 

Prva pomoć nakon ujeda komarca

Ukoliko vas je već ujeo komarac, sasvim je sigurno da se na mestu ujeda javlja svrab. Kako biste ublažili svrab bilo bi dobro da namažete Sinopen mast, jer će svrab prestati a na koži se neće videti mesto ujeda. Kao delotvorna se pokazala i kora od banane kojom treba namazati mesto uboda. 

Svrab nakon ujeda će nestati i ukoliko na mesto ujeda namažete rastvor sode bikarbone, limunov sok ili sok od lista čuvarkuće.

Nadamo se da će vam neki od ovih saveta koristiti ili će doprineti trenutnom olakšanju u borbi protiv komaraca. A ukoliko i vi imate neki oproban način pomoću koga uspevate da ih se oslobodite, pišite nam u komentarima.