Uskršnja dekoracija – kako do savršenog prazničnog enterijera

dekoracija

Pripreme za najveći hrišćanski praznik samo što nisu počele. Ofarbana jaja, bogata trpeza, savršena dekoracija i porodica na okupu prve su asocijacije na Uskrs. U želji da sve bude pripremljeno kako treba pažnja se posvećuje svakom detalju. Tako su ukrašavanje jaja, dekorisanje hrane, a naročito enterijera, postali neizostavni koraci prilikom pripreme ovog praznika.

Kada je u pitanju dekoracija prostora, korpa sa šarenim jajima odavno nije jedina dekorativa. Savršen praznični enterijer postao je jedinstvena raznolikost ukusa, boja i detalja. I u ovim kreativnim poslićima ne uživaju samo mališani već i odrasli. Zato olovku i papir u ruke i na vreme počnite da pravite spisak šta vam je sve potrebno, a inspiraciju i odlične ideje za uskršnju dekoraciju pronađite u nastavku teksta. 

Korpa sa jajima kao ključna uskršnja dekoracija

Uskršnja korpa sa jajima je zaista najvažniji dekorativni element, pa se valja potruditi da ona izgleda savršeno. Umesto u običnim korpama i činijama sa uskršnjom travom, jaja poređajte u sopstvene rukotvorine, a evo ideja kako one mogu izgledati.

1# Korpa zeka

Potrebni su vam beli hamer papir, flomasteri, makazice, lepak i vata. Nacrtajte, a potom izrežite velikog zeku, tako da se jasno vidi sa prednje strane. Obojite mu oči, usta i uši, a od komadića strune napravite mu brkove. Potom papir izrežite i zalepite tako da dobijete oblik korpe. Njenu unutrašnjost obložite vatom i kada se sve osuši poređajte jaja. Vatu takođe možete zalepiti i na mestu zekinog repa ili ponegde na spoljašnjoj strani korpe.

2# Korpa jaje

Potrebni su vam rebrasti karton u rolni bež boje, makazice, lepak, veštačka strava. Izrežite veće parče kartona tako da možete da obavijete njegove strane u oblik jajeta, a potom ih zalepite ili zaheftajte. One stranice koje će biti glavna podloga pažljivo presavijte i zalepite tako da čine čvrstu i stabilnu podlogu. Kada dobijete oblik izdužene korpice, karton počnite da seckate tako da dobijete oblik napuklog/slomljenog jajeta. Unutrašnjost korpe ispunite veštačkom travom i poređajte jaja. 

3# Korpice u obliku petlića

Kartonsku kutiju u kojoj se inače prodaju jaja možete iskorititi na više načina. Naš predlog je da napravite korpice-petliće. Izrežite deo u koji se stavlja jaje zajedno sa onim ispupčenim delom koji pregrađuje dva postolja. Ofarbajte karton, a potom izrežite kljun, krestu, nacrtajte oči i druge detalje. Možete napraviti više ovakvih korpica i poređati ih oko velike korpe sa jajima. 

Bez uskršnjeg zeke nema potpune dekoracije

Mnogi smatraju da su jaja jedini i najvažniji simbol Uskrsa, ali nije baš tako. Motiv uskršnjeg zeca koji, prema verovanju, donosi uskršnja jaja takođe ima određenu simboliku. Naime, uskršnji zec se dovodi u vezu sa paganskim običajima, ali i legendama koje su u različitim vremenima i kod različitih naroda na određeni način pridavale značaj ovoj životinji. Najvažnije što zeca povazuje sa Uskrsom jeste verovanje da je on simbol plodnosti (ponovno rađanje). U srpskoj tradiciji zec je, zbog lekovite krvi i delova tela, kao i zbog mogućnosti predskazanja vremena smatran i natrpirodnim bićem. Danas je motiv uskršnjeg zeca najzastupljeniji kada je u pitanju uskršnja dekoracija enterijera, pa obavezno nabavite ili napravite bar jednu figuru ove životinje.

dekoracija

Drvo sa uskršnjim jajima 

Ako želite da imate najfotogeničniji uskršnji kutak, onda pravac u potragu za uskršnjim drvetom ili granama drveta sa kojih će visiti jaja. Proteklih godina ovaj ukras osvojio je domove širom sveta i naročito pobrao simpatije najmlađih. U kombinaciji sa jajima i ostalim ukrasima zaista stvara pravu prazničnu atmosferu. Ipak, ako ne pronađete uskršnje drvo, mogu vam poslužiti i grančice bilo kog drveta iz dvorišta. Podlogu im možete napraviti od stiropora ili od saksije za cveće. Potom na ukrase u obliku jaja zakačite satenske trke i pustite ih da vise sa grana. 

dekoracija

Životinje na štapićima

Zec, petao, koka i pile – životinje koje su sastavni deo uskršnje dekoracije. Ukrase sa njihovim motivima možete napraviti i sami kod kuće. Potrebni su vam šperploča ili deblji karton, makazice i tempere. Izrežite oblike ovih životinja i potom ih obojite. Možete ih zalepiti na štapićima za ražnjiće ili na njih zakačite konac. 

Dekoracija stola u slatkom prazničnom ruhu

Pored korpe sa uskršnjim jajima, sto možete dekorisati i drugim detaljima. Već je poznato da se mališani najviše raduju uskršnjim pripremama, pa su čokoladne figurice u obliku zeke ili jajeta postale neizostavni i omiljeni ukrasi na stolu. U supermarketima možete pronaći zaista veliki izbor slatkiša sa uskršnjim motivima. Bilo da se odlučite za keksiće i medenjake ili kolačiće na štapićima, znajte da će biti idealna dekoracija za sto. 

dekoracija

Ideje za farbanje jaja

Uskršnja jaja se tredicionalno farbaju u crvenu boju, jer ona simbolizuje Isusovu krv. Prvo jaje ofarbano u ovu boju – poznatije kao čuvarkuća, posebno se izdvaja od ostalih i čuva tokom cele godine. Kuvanje i farbanje jaja ne bi trebalo da bude neka posebna majstorija, sem ako želite da budu neobična i drugačija nego ranijih godina. Naš predlog je da jaja koja ćete jesti ofarbate na prirodan način (pomoću lukovine, sirćeta, soka od cvekle…), a da ona koja želite da budu samo ukras budu drvena ili od stiropora. Njih možete ukrašavati temperama ili akrilnim bojama, plastelinom, šljokicama, stikerima, čipkom, dekupaž tehnikom i slično.