Kako skuvati jaja, kako ih izbeliti i ofarbati za Uskrs

Jaja za uskrs

Kako skuvati jaja, kako ih izbeliti i ofarbati a da budu savršeno kuvana i lepo dekorisana. Ovo može biti pravi izazov za vas i vaše ukućane. Neretko farbanje jaja pred Uskrs postaje prava zabava za majku i decu. Deca to prihvataju kao igru ali isto tako su i jako ponosni jer pomažu majci u tako važnom poslu.

Kako skuvati jaja

Korak 1: Poređajte jaja na dno lonca. Uradite to veoma nežno kako ih ne bi polomili.

Korak 2: Napunite posudu hladnom vodom, 2-3 cm iznad jaja.

Korak 3: Podesite šporet na najaču temperaturu.

Korak 4: Jednom kada voda proključa, prekrijte posudu poklopcem i uklonite lonac sa vatre. Ne dižite poklopac. U zavisnosti od vaše lične želje, pustite tako da odstoji od 4 do 12 minuta. Jaja koja budu stojala 4 minuta bez otvaranja poklopca biće rovita, a ona od 12 minuta tvrdo kuvana. Na vama je da odlučite šta vam više odgovara. Možda će vam odgovarati i neka među varijanta.

Korak 5: Napunite veliku posudu ledenom vodom.

Korak 6: Kada jaja dostignu željeno vreme kuvanja, pomoću npr. plastične kutlače za vađenje testenine izvadite jaja iz tople vode i polako ih uronite u pripremljenu ledenu vodu da se ohlade. Ostavite ih tako oko 10-ak minuta.

Nakon ovog postupka imaćete savršeno kuvana jaja.

Tvrdo kuvana jaja

Kupovina potrebnih stvari za farbanje

Par dana pre Velikog petka treba kupiti jaja i sav potreban materijal za farbanje jaja, a onda se upustiti u pravu avanturu.

Najbolje bi bilo ako imate neku poznatu ženu od koje često kupujete jaja i znate da su uvek sveža i domaća. U suprotnom kupujte na mestima gde znate da prodaja dobro ide i roba se ne zadržava dugo u radnji.

Priprema posuđa za farbanje jaja

Bilo bi dobro da za farbanje jaja imate neke stare šerpe jer farba za jaja hoće malo da ofarba unutrašnji deo posuđa.

Rukavice i podloga za sto

Možete pripremiti i tanke rukavice, na primer one što dobijate uz farbu za farbanje kose ili kupite medicinske u apoteci. One su tanke neće vam smetati pri radu, a ipak će vam zaštiti ruke od boja.

Na kuhinjski sto ili radnu ploču, u zavisnosti gde ćete farbati jaja, postavite neku podlogu, neki deblji najlon, stare novine ili mušemu. Tako ćete zaštiti tepih ili pod.

„Uniforma„ za vas i vaše asistente

Sigurno u kući imate neke kuhinjske kecelje. Iako ih ne koristite dok kuvate sad je pravo vreme da ih upotrebite. Stavite sebi i deci kecelje. Biće zabavno i vama i njima u toj „Uniformi za farbanje jaja“.

Kako izbeliti jaja?

Pre farbanja bilo bi dobro izbeliti jaja. Jaja sa tamnijom ljudskom teže primaju boju.

Ako želite da izbelite jaja to će te najjednostavnije uraditi tako što ćete jaja sa tamnijom ljuskom staviti u staklenu posudu i preliti ih sirćetom. Za ovu namenu najbolje je alkoholno sirće. Držite ih tako dok ne primetite da tečnost u koju su jaja potopljena dobija boju.

Postoji još jedan efikasan način da izbelite jaja, a to je da ih kuvate 10 minuta u vodi u koju ste prthodno dodali jedan zatvarač sirćeta. Jaja zatim operite hladnom vodom i biće spremna za ukrašavanje.

izbeljivanje jaja

Dekupaž tehnika

Za ovaj način farbanja biće vam potrebne salvete, belanca i četkice. Odvojite prvi sloj salvete sa željenim motivom koji ćete najlakše izdvojiti tako što ćete ga cepati prstima, prislonite na jaje, premažite belancetom. Kada se jaje osuši, dodatni sjaj ćete dobiti ukoliko ga namažete uljem ili margarinom.

Jaja farbana vodenim bojama

Za ovaj način farbanja jaja potrebne su vam najobičnije vodene boje, četkice i skuvana jaja. Jaja najpre možete obojiti u standardnu boju za bojenje jaja i ona vam može poslužiti kao podloga, ali i ne moraju. Pored četkica, možete slikati i komadićem sunđera, prstima… Različitim alatkama dobijate različitu teksturu… Upotrebite maštu!

crtanje po jajima

Farbanje senkama za oči

Potrebna je senka koja je jako sedefasta, neobična, skuvana jaja, četkica i – slikanje može da počne. Kombinujte slikanje četkicom i tapkanje prstima (navlažite prst, umočite u senku i slikajte laganim tapkanjem da dobijete prašnjavi efekat). Tako ćete dobiti elegantno jaje mermernog izgleda.

Ukrašavanje uz pomoć aluminijumske folije

Za ovaj postupak biće vam potrebna aluminijumska folija,  nagužvajte jedan veliki četvrtasti komad, a zatim tu foliju prekrijte akrilnom bojom.

Jaje koje ste prethodno skuvali prema gore navedenim uputstvima stavite u sredinu folije i lagano ga preklopite. Pritisnite,  veoma pažljivo, a zatim sklonite jaje i ostavite ga da se osuši. Možete ovaj postupak ponoviti novom folijom i novom bojom na istom jajetu, ukoliko vam je značajno da jaje bude što šarenije.

Ombre tehnika

Tehnika ombre savršeno je  funkcionalna čak i pri bojenju jaja! Ova tehnika odnosi se na fino nijansiranje boja od tamnije ka svetlijoj. Trenutno je veoma popularna tehnika za farbanje kose.

Za farbanje jaja ovom metodom biće vam potrebna jestiva boja po izboru i jedna posuda za farbanje.  Nalijte u posudu rastvor vode i boje u najjačoj mogućoj koncentraciji i dobro promešajte. Za početak dovoljno je naliti svega jedan prst tečnosti. Zatim potopite skuvano i ohlađeno jaje. Držite tako jaje oko jedne minute ili dok ne dobijete željenu nijansu. Zatim dodajte još prst vode, ponovo zadržite oko minute i ponavljajte ovaj postupak sve dok tečnost ne prekrije čitavo jaje.

Ombre tehnika bojenja jaja

Crtanje voskom

Pre nego što počnete da koristite ovu tehniku potrebno je skuvati jaja u nekoj boji. Zatim sačekajte da se ohlade ali ne potpuno, iz razloga jer je mnogo lakše crtati po toplom jajetu, ili makar onom koje je sobne temperature. Komadić voska pričvrstite na parče žice ili na čačkalicu i zagrevajte na plamenu sveće dok ne potamni ( morate voditi računa da vosak potpuno ne izgori), a zatim pokušajte da po jajetu nacrtate nešto smisleno.

Tako iscrtana jaja stavite u posudu sa rastvorom sirćeta i vode i ostavite tako da odstoji oko sat vremena. Nakon toga, izvadite jaja iz rastvora i pamučnom krpom očistite svu boju. Pošto ste obrisali jaje, uzmite žilet ili skalpel i nad parčetom papira sastružite šare od voska. Ono što ćete odmah primetiti je da se skidanjem boje pojavljuje ona prirodna boja koju je imalo jaje, a ispod voska pojavljuje se boja u koju ste prethodno ofarbali jaja iz razloga jer sirće nije moglo da dopre do nje. Kad završite sa struganjem voska ponovo istrljate jaje pamučnom krpom na koju će te dodati nekoliko kapi ulja, zbog sjaja.

Za ovu tehniku potreba je mirna ruka i kreativnost. Ali jaja izgledaju predivno ukrašavana ovom tehnikom.

Vatrena jaja

Za ovu tehniku potrebna su vam dobro skuvana jaja koja ćete potopiti u sirće. Kada malo odstoje, onda ih poređajte u karton gde su bila.

Dok se još nisu osušila u tanjiriću ili nekoj drugoj posudi nakapajte crvenu boju a u drugom žutu. Prste umočite u boju i na taj način je razmažite po jajetu. Još bolji efekat je ako boju direktno nakapate na jaje i pistite da se silom gravitacije sama razlije po jajetu.

Kada budete zadovoljni dobijenim rezultatom, ostavite da se osuši.

Ukrašavanje čipkama

Ništa jednostavnije od ukrašavanja slatkim čipkicama. Bez ikakvog farbanja ali sa fantastičnim efektom. Dovoljno je samo da ih zalepite oko jajeta i ukrašavanje je gotovo.

čipkice za jaja

Mozaik jaja

Prilikom kuvanja desi se da neka jaja popucaju.

Evo i načina da iskoristite ljuske jaja koja su se polupala tokom kuvanja. Oljuštite ih, isitnite ljusku, obojite je i koristite za pravljenje mozaika.

Vesela jaja

Ofarbana jaja ukrasite zlatnim konfetama ili u nekoj drugoj bolji. Zalepite manje perlice ili šljokice kupljene u radnji.

Lak za nokte kao sredstvo za ukrašavanje jajeta

Lak za nokte svaka žena ima. Često imate neke koje niste dugo koristili i verovatno nećete. Četkicom možete nacrtati cvetiće koristeći lak za nokte. Još bolje ako imate one sa šljokicama.

farbanje jaja šljokice

Po receptu naših baka

Uvek se možete odlučiti za varijantu farbanja jaja u lukovini. Pre toga jaje možete uviti u staru čarapu i na jaje nasloniti neku travčicu, na primer detelinu.

Najjednostavniji i najbrži način

Ukoliko nemate vremena za ove načine koje smo naveli uvek možete kupiti običnu boju za farbanje jaja i začas ćete imati spremna ofarbana jaja i možete spremno dočekati Uskrs.

Vaš način

Ukoliko postoji način farbanja jaja za koji se mi nismo setili, slobodno ga kroz komentare ispod teksta uvrstite u ovu listu.