Nemački ovčar – najbolji zaštitnik vaše porodice

Nemački ovčari su veliki psi poznati po svojim plemenitim, marljivim, odanim i veoma inteligentnim raspoloženjima. Odlikuje ih braon i crni kaput i aerodinamična, atletska građa koja ih čini jakim i okretnim. 

Iako su odlični pastirski psi, nemački ovčari su takođe veoma pogodni za rad kao službene životinje, kao što su psi vodiči za slepe. Takođe čine veoma efikasne pse čuvare i odlično se ponašaju kao radni psi, posebno u policijskim i vojnim operacijama.

Kao rasa, nemački ovčari imaju ličnost koja je zaštitnički nastrojena, lojalna i druželjubiva. Uzgajani sa snažnom radnom etikom, oni su među najpopularnijim rasama pasa, velikim delom zahvaljujući njihovoj sposobnosti da budu sjajni porodični psi. Odlični su pratioci u pravom domu, vole „svoje ljude“, ali mogu biti oprezni sa strancima i vole brigu i pažnju svoje porodice.

Istorija nemačkog ovčara

Preci nemačkih ovčara su stotinama godina bili i sluge i pratioci ljudi. Razvijeni od starih pastirskih i farmskih pasa, nemački ovčarski psi koje poznajemo danas su prvi put predstavljeni u Nemačkoj 1899. godine. Kapetan Maks fon Štefanic je zaslužan za nastanak ove rase.

Tokom Prvog i Drugog svetskog rata, reč „nemački“ je izbačena, a rasa se nazivala pastirski pas ili alzaški pas. Interesovanje širom sveta za rasu počelo je da raste početkom 1900-ih, a nemačkog ovčara je priznao Američki kinološki savez (AKC) 1908. godine.

U modernim vremenima, nemački ovčar ostaje jedna od najpopularnijih rasa pasa, trenutno na drugom mestu, iza zlatnog retrivera. 

Nega nemačkog ovčara

Nemački ovčari zahtevaju pristojnu količinu nege, obuke i pažnje, ali će vas kao rezultat nagraditi dugogodišnjom odanošću i ljubavlju. Pogodni su za porodice svih vrsta, ali ih je najbolje nabaviti kao kućne ljubimce kada su mladi, tako da imaju dovoljno vremena da budu obučeni i prilagode se životu sa svojim ljudima.

Vežbanje

Zbog visokog nivoa energije ove rase, neophodno je dosta redovnog vežbanja. Vašem nemačkom ovčaru je verovatno potrebno više vežbanja nego što mislite – dnevna šetnja nije dovoljna. Ako ste džoger, pas će rado trčati sa vama (ne zaboravite na zaštitu od krpelja i buva). Ova rasa treba da trči, igra se i istražuje kako bi sprečila frustraciju, dosadu i nagomilanu energiju. Pas kome je dosadno može razviti probleme kao što su lajanje, kopanje i druga destruktivna ponašanja.

Nemačkim ovčarima je bolje u kući u kojoj postoji ograđeno dvorište za igru nego u stanu. Međutim, važnije je da psu posvetite puno pažnje i da ga ne ostavljate samog veći deo dana.

Nega dlake

Nemački ovčari imaju grubu dlaku srednje dužine sa gustom poddlakom. Njihovu dlaku treba češljati svakih nekoliko dana da bi se sprečila relativno visoka stopa linjanja, koja se može smanjiti rutinskim negovanjem. Ipak, trebalo bi da budete spremni da imate pseću dlaku na svojoj odeći i nameštaju – moraćete često da usisavate. 

Na sreću, kaput nemačkog ovčara takođe je otporan na prljavštinu, nećete morati da ga kupate više od jednom mesečno. Prečesto kupanje može ukloniti ulja koja održavaju dlaku zdravom.

Ne zaboravite da podsečete nokte vašeg psa kako biste mu pomogli da udobno hoda. Takođe bi trebalo da pomognete svom psu da održava dobru higijenu zuba tako što ćete četkati zube nekoliko puta nedeljno. Ovi psi vole da žvaću i imaju snažne čeljusti, tako da držite na raspolaganju izdržljive igračke za žvakanje.

Obuka i socijalizacija

Nemački ovčari uz odgovarajuću obuku i socijalizaciju mogu biti veoma nežni saputnici i odlični psi čuvari – zaštitnici porodice. Idealna je rasa za aktivna domaćinstva, a inteligencija i zaštitničko ponašanje mogu nemačkog ovčara učiniti dobrim izborom za porodice sa decom.

Nemački ovčari ponekad mogu postati uznemireni ili čak agresivni ako nisu pravilno obučeni. Ovi psi će idealno biti obučeni za obavljanje dužnosti i ponosiće se time. Inteligencija rase i želja za radom bi trebalo da olakšaju obuku. Odgovarajuća socijalizacija je takođe neophodna kako biste bili sigurni da nemački ovčar neće biti pod stresom ili uplašen kada upozna nove ljude ili životinje i vidi nova okruženja. Obično se distanciraju od novih ljudi i mogu biti sumnjičavi.

Ovi psi mogu imati tendenciju da jure mačke i druge male kućne ljubimce i možda neće biti pogodni za domaćinstvo sa više kućnih ljubimaca, osim ako se ne odgajaju zajedno. Takođe se možda neće slagati sa drugim psima, posebno istog pola, što može biti problem kada posetite park za pse.

Ishrana

Vašem nemačkom ovčaru će biti potrebna dva obroka dnevno do dve šolje suve hrane za pse, ali to će zavisiti od veličine psa, nivoa aktivnosti, starosti i drugih faktora. Oni su skloni nadimanju i mogućoj torziji stomaka, zato izbegnite davanje jednog velikog obroka dnevno koji pas halapljivo proguta. Budite sigurni da vaš pas ima stalan pristup čistoj, svežoj vodi.

Pratite težinu vašeg psa i rano rešite probleme sa prekomernom težinom, jer će gojaznost skratiti njegov životni vek. Takođe možete razgovarati o potrebama u ishrani sa svojim veterinarom da biste dobili preporuke za raspored hranjenja i vrste hrane za pse.

Nemački ovčari su godinama unazad popularni psi i na njih će se i dalje gledati kao na poželjne pratioce pune ljubavi u decenijama koje dolaze. Pod uslovom da ispunite njihove zahteve za treningom, vežbanjem i druženjem, sigurno će biti odličan dodatak i savršeni zaštitinik vašeg doma i porodice.