Kakva vrsta poda je najbolji izbor ako imate kućnog ljubimca

Briga o kućnom ljubimcu veliko je zadovoljstvo i radost, ali u isto vreme i ozbiljna obaveza i izazov. Koliko god da je lepa bezgranična ljubav i poverenje koje međusobno razmenjujete, život sa kućnim ljubimcem zahteva dodatno razmišljanje i planiranje. Ako ste odlučili da čuvate psa u kući, neophodno je da pre toga sve pipremite za njegov dolazak i da neke stvari unapred predvidite. Za početak, ljudi koji imaju decu i žele da se njihovoj porodici pridruži pas, pre svega treba mališane da pripreme za dolazak novog člana. Kućni ljubimac je ravnopravni član porodice i od toga bi trebalo da krenete kada razgovarate sa decom. Kao što se vi brinete o njima, tako i oni treba da se brinu o svom psu i da ne zanemaruju njegove potrebe. Između ostalog, treba da se raspitate i o nekim praktičnim stvarima, npr. kakva vrsta poda je najbolji izbor ako imate kućnog ljubimca.

Dakle, pre nego što dovedete psa u kuću, vama i vašoj porodici potrebna je dobra psihička, emotivna, ali i fizička priprema za život sa kućnim ljubimcem. Hajde sada da vidimo na šta je neophodno da obratite pažnju kada je kuća u pitanju. Tačnije – kada je u pitanju adaptacija poda koji je pogodan za kućne ljubimce. 

Zbog čega je važno da obratite pažnju pa pod

Kućni ljubimci mogu ozbiljno da oštete pod u vašem domu. Pre svega, imaju običaj da namerno ili nenamerno pod grebu noktima i naprave tragove koje je nemoguće ukloniti. Valjaju se po podu, linjaju se, a neretko se dešava i da uriniraju, što znači da će za njima ostati neprijatan miris, ukoliko odmah ne očisitite i ne dezinfikujete to mesto. 

Veoma često proliju hranu i vodu iz svojih činija ili je raznose po celoj kući. Nažalost, kada ostare, nekada luče neprijatnu sluz iz nosa ili iz nekog razloga povraćaju. 

Sve ovo može da ošteti pod, a šteta je veća ukoliko ste investirali veću sumu novca u njegovu adaptaciju i sada treba da ga iznova popravljate ili potpuno menjate. 

Na koji način zaštititi podnu površinu od oštećenja

Za početak, ako tek planirate da adaptirate pod u svom domu u kome ćete čuvati kućnog ljubimca, birajte vodootporne materijale. Jak zaštitni sloj i veoma čvrsta podloga biće dovoljni da spreče oštećenja od ogrebotina i prolivanja tečnosti. 

Ukoliko ste već postavili pod, a želite da imate psa u kući, potrebna vam je ozbiljnija zaštita. Probajte da za početak na sve rizične delove poda postavite karton za zaštitu podova, jer ćete na taj način makar privremeno uspeti da sprečite oštećenja od ogrebotina i nanošenja prljavštine iz spoljašnjosti. 

Zatim, kada dođe vreme i vi budete finansijski spremni za adaptaciju novog poda, razmislite o predlozima koje vam dajemo u nastavku teksta. 

Keramičke pločice i prirodni kamen idealna vrsta poda za kućne ljubimce

Sa ovim materijalima nema greške kada su u pitanju ogrebotine i oštećenja koja nanosi kućni ljubimac. Keramičke pločice i prirodni kamen najizdržljiviji su izbor za pod, tako da ih možete izabrati bez bilo kakvih dodatnih konsultacija. Bez obzira na to da li u kuću dovodite neobučeno štene ili već imate psa koji živi sa vama, neće biti problema i štete na podu kada ljubimac dođe. 

Ipak, ovi materijali za podove nekada mogu biti prilično skupi pa vam je potrebno ozbiljnije planiranje. Postavljanje takođe može da potraje i da bude komplikovanije, ali ako krenete od toga da pod nećete menjati decenijama, onda ovo i jeste pravi izbor. 

Drvo i laminat 

Iako se drvo generalno ne preporučuje za stan u kome će boraviti kućni ljubimci, ne mora da znači da se neće dobro pokazati. Ako birate projektovano čvrsto drvo sa čvrstom završnom obradom, ne bi trebalo da tek tako dođe do oštećenja. Ovde bi ipak trebalo da se konsultujete sa profesionalcima koji već imaju iskustva u adaptaciji poda za dom u kome će živeti kućni ljubimac. 

Danas na tržištu čak postoje i posebni materijali za završnu obradu poda na kojima je jasno naznačeno da su pogodni, odnosno otporni na oštećenja od strane kućnih ljubimaca. 

Obratite pažnju na ove informacije kada nabavljate materijal za adaptaciju doma ili konkretno potražite baš to u prodavnici i od izvođača radova. 

U svakom slučaju, ako ste odlučili da u svoj život i dom uvedete psa, svakako od toga nećete odustati. Pod je nešto što najmanje utiče na vašu želju i odluku da imate najboljeg prijatelja u kući. Ljubav i poverenje koje vam pas pruža su bezgranični i sigurno ste spremni da mu oprostite pokoju ogrebotinu poda ili grickanje obuće.