Početna DomKućni ljubimci Zaštita psa od buva i krpelja: šta i kako?

Zaštita psa od buva i krpelja: šta i kako?

Andjelija Andjelic
64255 pregleda
paskome zaštita od buva i krpelja dozvoljava da se igra u travi

Krenulo je lepo vreme i vi i vaš krzneni prijatelj ćete prirodno provoditi više vremena napolju. Duge šetnje, odlazak u park ili trčanje u prirodi idealna su fizička aktivnost za vašeg ljubimca. Nažalost, to je i idealan način da vaš pas pokupi raznorazne parazite poput vaši, buva i krpelja. Ove male štetočine brzo se ugnezde u njihovo krzno, sem ako ih na vreme ne eliminišete. Zato je zaštita psa od buva i krpelja neophodna pre bilo kakvih aktivnosti napolju.

Pre nego što se odlučite koju vrstu zaštite ćete primeniti, neophodno je temeljno istraživanje. Na tržištu je dostupno puno preparata i kada krenete da čitate informacije o njima, možete se osetiti zbunjeno. Niste sigurni šta je najidealnije rešenje za vas i vašeg ljubimca. U ovom tekstu naći ćete osnovne informacije o preparatima za zaštitu od buva i krpelja, kao i njihovim prednostima i manama. Zaštita psa od buva i krpelja dozvoljava mu da se igra u travi.

Šampon protiv buva i krpelja

Osim što će pomoći u suzbijanju buva i krpelja, šamponi će vam pomoći i da okupate svog psa. Primena je krajnje jednostavna: okupajte psa, našamponirajte i isperite. Većina proizvođača preporučuje da psa kupate šamponom jednom sedmično ili svake druge nedelje. Nažalost, ukoliko se vaš ljubimac pokvasi, dejstvo šampona prestaje, pa ćete tretman morati da ponovite.

Na pakovanju možete pročitati i koji su sastojci šampona jer se neretko dešava da su skroz prirodni, te da pogoduju psima sa osetljivom kožom ili dlakom, sklonim dermatitisu i drugim kožnim oboljenjima.

Sprejevi protiv buva i krpelja

Sprejevi su uglavnom namenjeni zaštiti pasa isključivo od buva i krpelja. Što se ostalih spoljnih parazita tiče, poput vaši, pročitajte na pakovanju da li preparat štiti i od njih. U zavisnosti od proizvođača, tretman ćete morati da ponavljate od jedanput u tri meseca do jednom ili dvaput mesečno. To ćete takođe pročitati na bočici. Neki od njih su i vodootporni, tako da možete dozvoliti ljubimcu da se brčka u vodi, ali nikako 48 sati pre i posle tretmana.

Sprej se nanosi na koren dlake tako da je prvo razgrnite da se vidi koža, pa ravnomerno raspršujte u smeru suprotnom od smera rasta dlake. Predeo oko njuške i očiju tretirajte tako što ćete na krpu ili rukavicu naneti sredstvo i nežno ga utrljati, pazeći da ne uđe u oči, uši i nozdrve. Kada se sprej osuši, pas je zaštićen, a da biste pospešili širenje preparata preporučuje se i četkanje psa oko sat vremena nakon nanošenja spreja.

Ampule protiv buva i krpelja

Ampule predstavljaju jako efikasan način odbrane od buva i krpelja, ako se pravilno koriste. Mnogi vlasnici psa ne pročitaju dobro uputstvo i ne nanesu pravilno preparat, te on nije dovoljno delotvoran. Morate dobro razgrnuti dlaku psa i naneti sadržaj ampule direktno na kožu od vrata ka repu. Za većinu najčešćih spoljnih parazita, ampule su efikasne do četiri nedelje. Međutim, vaš krzneni prijatelj, prema uputstvu proizvođača, ne sme da se kvasi ili kupa dok traje njeno dejstvo. Čak i ako na ampulama piše da su vodootporne, prečesto kupanje može dovesti do smanjenog dejstva.

Ogrlice protiv buva i krpelja

Ogrlice predstavljaju najdugotrajniji vid zaštite jer traju od šest do osam meseci. To je ujedno i njihova najveća prednost. Ako je stavite početkom proleća psu, mirni ste do pozne jeseni ili početka zime. Većina ogrlica nema miris i vodootporne su, tako da se vaš pas može kupati dok ih nosi. Ogrlica se stavlja malo tešnje od one na koju vezujete povodac. Ipak, imajte na umu da bi trebalo da možete da zavučete prst ili dva između ogrlice i vrata vašeg ljubimca kako mu ne bi bila previše tesna. Takođe pazite i da ogrlica ne bude previše labavo postavljena oko vrata jer onda neće imati nikakvog efekta.

Psi često vole da se češu u predelu gde se nalazi ogrlica, te s vremena na vreme proveravajte da li je i dalje dovoljno stegnuta i da li njeno dejstvo još uvek traje.

Tablete protiv spoljašnjih (i unutrašnjih) parazita

Tablete za zaštitu od parazita su osmišljene kao ukusan zalogaj sa mirisom teletine ili junetine najčešće, tako da će vašem ljubimcu biti ukusne i ne bi trebalo da bude problema da ih pojede. Još jedna velika prednost ovih tableta jeste što se pas može neometano kupati koliko god želi i to neće umanjiti njihovo dejstvo.

Postoje dve vrste tableta na tržištu: one koje štite samo od spoljašnjih parazita i one koje štite od najčešćih spoljašnjih i unutrašnjih parazita. Tablete za zaštitu od spoljašnjih parazita štite od buva, vaši, krpelja i komaraca, dok one za spoljašnju i unutrašnju zaštitu štite i od najčešćih unutrašnjih parazita: glista i srčanog crva.

Glavna prednost onih koje štite samo od spoljašnjih jeste što duže traju – oko tri meseca, dok one koje štite i od spoljašnjih i od unutrašnjih parazita traju svega četiri do pet nedelja.

Prašak protiv buva i krpelja za štence

Štenci su posebno osetljiva grupa i kao što im je neophodna posebna ishrana i pažnja, tako ni sva gorenavedena sredstva nisu namenjena njima. Stoga pažljivo pročitajte kojoj starosnoj dobi psa je namenjen preparat za koji se odlučite. Za štence do osam nedelja starosti je najbolje koristiti prašak protiv buva i krpelja. Puderastom supstancom zaprašite psa i sačekajte dva sata da deluje. Potom višak možete počistiti ili usisati. Pas ne bi trebalo da se kupa jer će se time isprati lekovito sredstvo. Postupak je neophodno ponavljati od jednom do tri puta sedmično, u zavisnosti od proivođača.štene koje ima zaštitu od buva i krpelja

Na kraju, izbor je na vama. Vi najbolje poznajete svog psa i shodno njegovim navikama ćete odlučiti kakva zaštita mu je neophodna. Ukoliko se ne kvasi često ili ne voli vodu, šamponi, sprejevi i ampule će biti sasvim zadovoljavajući. Vodite računa samo da proizvod primenite prema uputstvu kako bi trajao onoliko koliko je naznačeno na pakovanju. Ako želite nešto što ćete primeniti jednom i ne brinuti o tome do kraja sezone, zaštita psa od buva i krpelja ogrlicom je najbolja opcija za vas. Međutim, ako samo želite jednostavnu primenu preparata, tableta je najbolja jer će zbog mirisa i ukusa psu biti primamljiva.

U slučaju da pas ispolji neku neželjenu reakciju na sredstvo koje ste primenili, odmah konsultujte veterinara.

Povezani članci

Ostavi komentar