Kako izabrati kućnog ljubimca?

Odlučili ste da je vreme za krznenog člana porodice?

Čestitamo! 

Malo je stvari koje vas toliko mogu usrećiti, doneti vam ljubav i radost, kao što to može da uradi vaš novi kućni ljubimac. No, pre nego što donesete odluku kojoj životinji ćete dati priliku da postane novi ukućanin, definitivno treba da razmislite o više faktora. 

Istražili smo koji su to kriterijumi koje treba uzeti u obzir prilikom odabira kućnog ljubimca, kako bi se on najbolje uklopio u vaš životni stil i prostor koji mu možete posvetiti. Sve što smo saznali, podelićemo sa vama u nastavku teksta!

#1 Finansije – koliko je kućni ljubimac zahtevan po pitanju sredstava koje treba ulagati?

Kupovina za kućne ljubimce u današnje vreme obavlja se u nekoliko klikova – online prodavnica za kućne ljubimce tu je da obezbedi sve što je ljubimcu potrebno, na moderan način. Ali koliko često ćete morati da je obavljate i koliko ćete novca morati da ulažete?

Nipošto ne zapostavljajte ovaj kriterijum prilikom odabira ljubimca. 

Na primer, razlika između potreba za hranom kod malog i hranjenja velikog psa može biti čak i četvorodupla! Da ni ne pričamo o potrebama drugih vrsta životinja. Na primer, za pticu je dovoljno odvojiti samo za hranu i kavez, dok za mačku na svakih par nedelja treba kupovati i pesak, a na nekoliko meseci menjati toalet, korpu ili barem jastuk na kom spava, kao i grebalicu koja se brzo istroši i druge rekvizite koje su ovom ljubimcu potrebne za srećnu i zdravu svakodnevicu. 

Pre nego što nabavite ljubimca, raspitajte se o njegovim potrebama i izučite ponudu pet shop-ova kako biste videli cene. Pogledajte da li se uklapa u vaš budžet, jer samo tako ćete biti sigurni da će imati sve što mu je potrebno. Tek tada obavite i kupovinu ili udomite ljubimca kog želite.

#2 Koliko vremena imate na raspolaganju za kućnog ljubimca?

Neki ljubimci zahtevaju minimum vašeg vremena. 

Na primer, ribice.

Njima je dovoljno pročistiti akvarijum, davati hranu, a nemaju potrebu ni za kakvom, ili za izuzetno malo, socijalne interakcije. 

Potpuno je drugačije sa psima. Morate ih hraniti, šetati, ali se i igrati, provoditi kvalitetno vreme sa njima i zabavljati ih. Imate li ovo vreme?

Razmislite o svojoj svakodnevici, o tome šta možete očekivati od drugih ukućana po pitanju obaveza oko ljubimca  i onda donesite odluku koji će to ljubimac biti. Sve drugo, može se završiti kao teret za vas ili kao obaveza koju niste bili spremni da preuzmete. Odgovornost je ključna kod brige o ljubimcu. 

#3 Koliki prostor će ljubimac imati na raspolaganju?

Ako živite u malom stanu i nemate dvorište, a ni sate na raspolaganju za šetnju – nemojte nabavljati dogu! Veliki psi najčešće pate u malim prostorima. Njima je potrebno čitavo prostranstvo za srećan, fizički aktivan život. Gde će utrošiti svu tu energiju? 

Kriterijum veličine definitivno je od velikog značaja pri odabiru ljubimca. Kao i količine energije i same prirode životinje. Na primer, mačke su male, ali njihova priroda je avanturistička, a instikti ih teraju lovu, penjanju i raznoraznim vratolomijama. Dobro izučite potrebe i narav životinje pre nego što je primate u svoju porodicu. Morate biti sigurni da će joj vaš životni prostor odgovarati. 

#4 Kakav je vaš životni stil?

Da li uživate u vikendima uz omiljene TV serije, na kauču, ili ih radije provodite istražujući prirodu? Koliko dnevno provodite van kuće? Da li ste sportista, avanturista, ili ste više osoba koja ceni mir, komfor i nije sklona naročitoj fizičkoj aktivnosti?

Promislite o odgovorima na sva ova pitanja jer će vam upravo odgovori na njih i savršeno reći kakav vam ljubimac najviše odgovara. Za svaki životni stil postoji i savršeno kompitabilan ljubimac, pa ćete sigurno pronaći odličnog krznenog prijatelja za sebe. Ali obavezno prethodno budite iskreni prema sebi i uskladite temperament i potrebe životinje sa svojim. 

#5 Da li živite sa decom? 

Nije svaki ljubimac preporučljiv za život sa detetom. Neke rase pasa su, na primer, poznate po tome da su vrlo porodične i odličan izbor za život sa detetom, dok su druge sklonije tome da svu pažnju žele za sebe, ili jednostavno – nisu sklone preteranoj socijalizaciji. 

Ukoliko su među vašim ukućanima i najmlađi – raspitajte se koliko je ljubimac “child friendly”, pa ga na osnovu saznanja nabavite ili nemojte to da učinite. Takođe, pre nabavke vodite računa da je vaše dete već bilo u kontaktu sa tim ljubimcem. Zamislite nabavite mačku, a tek onda otkrijete da je vaše dete alergično na njenu dlaku? Zato je važno da budete sigurni da su svi ukućani, a naročito deca, već bila u kontaktu sa vrstom životinje koju dovodite u dom. 

I, za kog ste se ljubimca odlučili? Sigurni smo da su vam ovi saveti pomogli da donesete dobru odluku! Uživajte u zajedničkom životu sa svojim novim ljubimcem, mnogo lepih zajedničkih uspomena vam želimo!