Iznenadan gubitak vida kod pasa i mačaka

Često čujemo da se vlasnici žale na smanjen vid ili kompletno slepilo kod pasa i mačaka uz reči ,,Stari su, sigurno je do toga’’. Istina je da se slepilo može javiti i kod mladih životinja i onih u srednjim godinama. Nekada je gubitak vida postepen, pa vlasnik primeti odsustvo prvo noćnog vida ili primeti da njegov ljubimac već mesecima ima problem da uoči sitne predmete, do trenutka kada potpuno izgubi vid. Nekada gubitak vida nastupa iznenada.

Kako primetiti probleme sa vidom ili odsustvo vida kod ljubimaca?

Ono što vlasnik može da primeti je da pas neće da se popne uz stepenice ili sam da siđe (a do skora je to normalno radio), da životinja ne preskače prepreke (odnosno da nema percepciju visine i dubine), da udara u stvari po kući (ili češće u nepoznatim prostorima), da sedi nepomično usled straha da će kretanjem udariti u nešto…Mačke se bolje snalaze i ukoliko postepeno gube vid vlasnici to teško primete. Ukoliko iznenada izgube vid postanu dezorjentisane i udaraju u nameštaj prilikom kretanja.

Šta raditi kada se otkriju problemi sa vidom kod pasa i mačaka?

Treba se hitno obratiti veterinarskom oftalmologu. Mnogi uzroci gubitka vida mogu biti uspešno izlečeni ako se sa terapijom krene na vreme. Kada imate problem da životinja slabije vidi ili uopšte ne vidi prvenstveno je potrebno otkriti da li je problem smanjenja vida ili slepila vezan za patologiju oka ili patologiju mozga ili sistemsku patologiju.

Šta može izazvati slepilo?

Psi i mačke mogu izgubiti vid zbog bolesti rožnjače, očnog sočiva, očnog dna (fundusa), očnog nerva ili usled bolestii centralnog nervnog sistema (mozga). Sve bolesti koje dovode do neprozirnosti rožnjače (edem, nakupljanje pigmenta) ili sočiva (nasledna katarakta, traumatska katarakta) mogu dovesti do gubitka vida. Glaukom može dovesti do naglog slepila. Različite bolesti  mrežnjače mogu dovesti do slepila, postepenog, kod progresivne atrofije retine, ili naglog,  kod odvajanja retine. Upala očnog nerva obično zahvata oba oka i dodvodi do naglog slepila. Različite bolesti mozga (upale, traume, tumori) mogu takođe dovesti do naglog gubitka vida. Ukoliko su lezije u mozgu, zapažaće se  i neki drugi nervni simptomi ali često slepilo prethodi drugim simptomima bolesti CNS-a.

Poneke sistemske bolesti sem smanjenog vida ili potpunog slepila daju i druge simptome, kao što su povećan apetit, pojačano uzimanje vode i mokrenje, prolivi i povraćanje. Na primer, slepilo može da nastane kao posledica šećerna bolest (diabetes mellitus). U sklopu šećerne bolesti, uglavnom imamo pojavu dijabetične, otečene katarakte, koja očno sočivo čini neprozirnim. To znači da životinja otežano vidi ili uopšte ne vidi. Ova katarakta se razvija veoma brzu-u periodu od nekoliko dana ili nedelja. Pored kontrole primarne bolesti – dijabetesa, potrebno je izvršiti intervenciju i na očnom sočivu – fakoemulzifikaciju, kako bismo životinji vratili vid i sačuvali oko kao organ.

Ukoliko nagli gubitak vida ide uz pojačano mokrenje, uzimanje veće količine tečnosti, može da se radi o sindromu iznenadnog gubitka vida kod pasa (SARD sindrom), koji pored mrežnjače oka, zahvata i druge organe.

Kod mačaka se najčešće viđa apsolutni gubitak vida usled odvajanja retine, koje nastaje kao posledica hipertenzije (visokog pritiska). Tada je obavezno prvenstveno terapirati primarni uzrok – hipertenziju, a vid u nekim slučajevima može spontano da se vrati.

I kod mačaka i kod pasa se mogu javiti upale očiju (unutrašnjih struktura oka) koje su izazvane sistemskim bolestima a mogu se klinički manifestovati samo slepilom.

Kako se leči slepilo?

Slepilo je izazvano primarno bolestima oka ili sistemskim bolestima. Treba prvo krenuti od hitnog oftalmoločkog pregleda. Ako se u oku ne pronađe uzrok slepila, oko ume da ,,govori’’ i da uputi veterinarskog oftalmologa na patologiju drugog organskog sistema/organskih sistema koji su izazvali slepilo. velika je istina u zreci ,,Oko je ogledalo zdravlja’’. Često su otkrivanje uzroka gubitka vida neophodne dodatne analize: ultrazvuk oka, ERG, CT ili MRI glave, krvna slika, biohemija, urin, ultrazvuk abdomena, rendgen toraksa. Ove analize možete uraditi na Oftamološkoj klinici za pse i mačke Oculus Vet.

Otklanjanjem uzroka slepila (ukoliko je moguće), pacijentu se može vratiti vid. Javite se kako bi utvrdili pravi uzrok.