Kondicija – najlakši način kako da je steknete

Kondicija je osnov zdravog života. Teško se stiče a vrlo lako se gubi.  Zahvaljujući dobroj kondiciji vi se dobro osećate. A samim tim ćete imati energije za svakodnevne obaveze. Nedostatak kondicije vas onemogućava u svakodnevnim životnim aktivnostima. Vrlo često se dešava da smo svesni nedostatka kondicije, ali ne preduzimamo ništa po tom pitanju. Sve se završava na razmišljanju kako početi, odakle krenuti? Odgovor je od početka! Ne zaboravite da biti u kondiciji podrazumeva da ćete istovremeno biti jaki i fizički i duhovno.

Ono što je najvažnije za sticanje kondicije je da morate organizam postepeno i lagano da dovedete u kondicionu spremnost. Iz tog razloga ne smete da se opredelite za jake i intenzivne vežbe. Ukoliko naglo krenete tim tempom izložićete se nepotrebnom naporu. A može vam se desiti da vrlo brzo nakon toga odustanete.

Postavite cilj – neka vas hodanje pokrene

Najpre se dogovorie sami sa sobom. Ako treba stavite na papir, razloge za i protiv. Zatim čvrsto obećajte sebi da počinjete već od danas. Nemojte čekati ponedeljak ili prvi u mesecu. Tako dobijate na vremenu i velika verovatnoća je da ćete odustati. Počnite odmah. Ako dugo niste bili fizički aktivni najbolje bi bilo da krenete u šetnju svakodnevno. Hodanje je jedan od najdelotvornijih metoda za sticanje i očuvanje kondicije. U početku neka to bude lagana šetnja. Trudite se da ne šetate po ravnom terenu. Bitno je šetati po neravnom terenu uključujući uzbrdice i nizbrdice, kako bi se mišići više aktivirali. Nakon 5 dana intenzivnog šetanja možete postepeno uključiti i druge vidove fizičkih aktivnosti. Neka sledeći korak budu vežbe istezanja.

Nakon par dana intenzivne šetnje možete uključiti vežbe istezanja u vaš svakodnevni ritam. Telo će vam biti zahvalno. Vežbe istezanja se rade pre početka fizičke aktivnosti jer povećavaju protok krvi i opuštaju mišiće. Takođe se rade i nakon fizičke aktivnosti kada su mišići opušteni. Na taj način se poboljšava celokupna pokretljivost mišića i zglobova. U ovom slučaju možete raditi samo vežbe opuštanja kako biste postepeno ulazili u formu i sticali kondiciju.

Vežbe za opuštanje – lagane a delotvorne

U nastavku teksta vam donosimo neke od vežbi istezanja koje vam mogu biti od koristi. A mnogo ih je. Ako naučite da osluškujete svoj organizam, sami ćete odabrati ono što vam najviše odgovara. Ne smete zaboraviti na volju i upornost. Volja je pokretač svega.

*Vežbe za istezanje grudi

Stavite šake iza glave. Povucite laktove unapred i duboko udahnite vazduh. Ostanite u tom položaju 30 sekundi. Skoncentrišite se na disanje. Opustite se. Zatim isto to uradite tako što ćete laktove povlačiti unazad. Vežbu ponovite 7 puta.

*Vežbe za istezanje donjeg dela leđa

Lezite na pod. Kolena neka vam budu savijena a stopala priljubljena uz pod. Obema rukama povucite jedno koleno prema ramenu. Ostanite u tom položaju 30 sekundi. Zatim to ponovite sa drugim kolenom. Važno je da radite polako. Budite skoncentrisani na disanje. I ovu vežbu ponovite 7 puta.

*Vežbe za istezanje listova

Stanite naspram zida. Udaljite se od zida za dužinu ruku a zatim se oslonite na zid. Jednom nogom iskoračite napred, tako što ćete je saviti u kolenu. Drugu nogu ispružite pozadi. Neka vam peta bude oslonjena na pod. Zategnutih leđa naginjite se ka zidu dok ne osetite zatezanje u listu noge. Ostanite u tom položaju 30 sekundi. Sve to zatim uradite sa drugom nogom. Radite polako. Skoncentrišite se na disanje. Ponovite 7 puta  i ovu vežbu.

Povećajte fizičku aktivnost – ne odustajte ni slučajno

Ako ste sve gore navedeno radili u kontinuitetu više od nedelju dana, možda biste mogli da pređete na konkretno vežbanje. Sami odlučite da li će to biti pilates, aerobik, odlazak u teretanu ili nešto u čemu ćete se pronaći. Ne smete dozvoliti sebi da nađete izgovor. Mada uvek možete. Počev od toga da nemate vremena, da nemate novca ili vam je daleko mesto održavanja treninga. Sem volje ništa drugo vam nije potrebno. Ne mora to da bude odlazak u neki sportski centar. Ne morate da se priključite kolektivnom vežbanju. Važna je volja i istrajnost. Neka vam alternativno rešenje bude vežbanje u kući. Nadjite 30 minuta vremena za sebe. Posvetite to vreme vežbanju. Nemojte da vam izgovor bude to što možda ne znate koja vežba najviše odgovara određenom delu tela. Uostalom čučnjevi aktiviraju sve mišiće i vrlo su delotvorni. Pustite neki snimak vežbi na jutjubu, ako vam je tako lakše.

Ne dozvolite da vas početna upala mišića obeshrabri. Iz tog razloga i nije dobro odmah krenuti sa aktivnim vežbanjem. Dozvolite mišićima da se postepeno pripreme za neki aktivniji trening. Obavezno unosite dovoljno vode u organizam. I ne zaboravite da kontrolisano dišete. Pravilno disanje je veoma bitno, ne samo tokom vežbanja već uopšte. Na taj način dolazi do opuštanja celog organizma. Uostalom ne zaboravite na izreku „U zdravom telu, zdrav duh.“ Vežbanje je delotvorno i za telo i za dušu. Što se više budete bavili fizičkim aktivnostima, bićete vedriji, optimističniji i što je najvažnije zdraviji.