Kako napraviti print skrin (slikati ekran) na kompjuteru

Print Skrin

Verujem da nema korisnika računara koji nekada nije poželeo da napravi sliku onoga što trenutno vidi na ekranu. Razlozi za ovo mogu biti najrazličitije prirode: možda je ova operacija potrebna zbog posla, radi neke svoje sopstvene arhive ili je sliku  ekrana potrebno dostaviti tehničkoj podršci kao neko dodatno pojašnjenje problema. Postoji nekoliko načina da slikate ekran u Windows okruženju. Mi ćemo vas voditi najlakšim putem sa detaljnim uputstvom u 4 jednostavna koraka kako napraviti print skrin ekrana.

Корак 1: Napravite Print Skrin (Print Screen)

Podesite na ekranu sve ono što želite da snimite i pritisnite taster Print Screen (često skraćen na „PrtSc“). Obično se nalazi u gornjem desnom uglu vaše tastature i obuhvata (kopira) sve što se nalazi na ekranu. Alternativno, a u slučaju da želite da slikate samo aktivni prozor pritisnite Alt + Print Screen (PrtSc). Ako imate laptop, možda ćete morati da pritisnete Fn + Print Screen ili taster Windows + Print Screen u zavisnosti od modela, ukoliko vaš model laptopa ima drugu funkciju dodelјenu tom određenom tasteru.

Na mnogim računarima ekran će na kratko zatrepereti ili potamneti kako biste znali da je načinjen snimak. Međutim, ponekad ne postoji očigledan znak da je snimak ekrana napravljen, pa ćete to saznati tek u drugom koraku. Pritiskom na taster Print Screen vi ste smestili sliku ekrana u privremeno skladište i slika će se tu nalaziti sve do trenutka dok ne napravite novi snimak ili ne pritisnete na opciju Copy. Imajte na umu da ako već ne koristite taster Fn, proverite da li je on možda osvetljen ili uklјučen: na nekim laptop računarima osvetlјeni taster Fn sprečiće da postupak snimanja ekrana, jer Windows registruje tri tastera umesto dva (isto kao sa Caps Lock, itd.).

NAPOMENA: Ukoliko imate instaliran Dropbox, možete podesiti da se snimak ekrana automatski deponuje u vaš Dropbox direktorijum.

Korak 2: Otvorite Paint (Bojanku)

Za drugi i najvažniji korak biće vam potreban neki program u kome se mogu editovati fotografije, Adobe Photoshop, Corel Draw i sl., međutim oni nisu besplatni zato se nećemo njima baviti. Jedno od najboljih rešenja za ovaj zadatak je Microsoft Paint, čuvena Bojanka.

Microsoft Paint, je vrlo jednostavan program koji u sebi sadrži alate za izradu jednostavne kompjuterske grafike. Paint je bio uklјučen u sve verzije Windows operativnog sistema. Program može da otvara i čuva fajlove u bitmap formatu (.BMP), JPEG, GIF, PNG i TIFF formatu. Zbog jednostavnosti koja odlikuje ovaj softver, postao je jedan od najkorišćenijih programa u ranijim verzijama Windowsa. Iz istih razloga i mi ćemo u proceduri izrade slike ekrana koristiti baš ovu aplikaciju.

Bojanka

Корак 3: Nalepi sliku ekrana

Jednom kada je Paint otvoren, kliknite na dugme Nalepi u gornjem levom uglu programa ili pritisnite Ctrl + V na tastaturi (skraćenica za komandu Paste) kako bi ste nalepili sliku ekrana u programsko okruženje aplikacije Paint. Trebali biste videti sliku koju ste prethodno snimili tj. ona će se pojaviti u prozorima za uređivanje u programu Paint.

Odatle izvršite bilo kakve izmene koje želite, uklјučujući rezanje i odabir određenog dela slike.

Korak 4: Snimite sliku ekrana

Da biste snimili sliku ekrana morate kliknuti na glavni meni i opciju File u gornjem levom uglu, a zatim na opciju Save as.

U novootvorenom prozoru u polju “File name” upišite ime fajla (slike ekrana), odaberite lokaciju za snimanje i odaberite želјeni format datoteke iz padajućeg izbornika. JPG će biti sasvim u redu za većinu namena, ali na raspolaganju su vam kao što smo i ranije naglasili mnogo drugih formata kao što su PNG, BMP, GIF i drugi. Kliknite dugma Save u donjem desnom uglu kada završite.

I to je to! Gotovi je, upravo ste u 4 jednostavna koraka naučili kako napraviti print skrin. Ukoliko još uvek imate nekakvih dilema slobodno nam u komentarima iznesite svoje nedoumice, a mi ćemo se potruditi da vam pomognemo.

Video uputstvo: Kako napraviti print skrin

U slučaju da vam još uvek nije jasno šta trebate da uradite, na Youtube imate puno različitih uputstava gde je ovaj postupak slikovito objašnjen. Mi smo odabrali jedan:

DODATAK: Snimak ekrana direktno u Word dokument

Još nešto, u mnogim programima koji namaju toliko veze za obradom fotografija možete nalepiti svoj snimak ekrana, Microsoft Word je jedan od njih. Ukoliko želite da snimak ekrana implementirate u Word dokument, nećete morati da prolazite napred navedenu proceduru kako bi naknadno uvezli sliku.

Uradite 1. Korak iz uputstva, a onda uđete u Word dokument, zatim jednostavno pozicionirajte kursor na mesto na koje želite sliku ekrana i Kliknite Nalepi (Paste).