Kandida – uzrok, simptomi i kako je lečiti

Kandida

Kandida je naziv za vrstu kvasne gljivice, koja je u određenoj meri prisutna u svakom organizmu. Nalazi se na koži, sluzokoži i u crevima i može imati korisnu ulogu. U „saradnji” sa dobrim crevnim bakterijama pomaže pri varenju i apsorciji nutrijena. Sve dok postoji ravnoteža između njih opasnost od kandide ne postoji i smatramo je korisnom.

Onda kada se ravnoteža naruši i kada dođe do nekontrolisanog povećanja njenog broja, mogu se javiti brojne neprijatnosti i problemi. Infekcija kandidom može da zahvati sve delove tela, na šta nam ukazuje raznovrsnost simptoma, ali i načini lečenja.

Uzroci nastanka infekcije kandidom

Uzroci koji bezopasnu kandidu pretvore u štetočinu po organizam mogu biti različiti:

 1. Pad imuniteta;
 2. Pojava dijabetesa, tumora (tokom hemioterapija), AIDS-a, tokom postoperativnog perioda;
 3. Intenzivno korišćenje antibiotika;
 4. Korišćenje oralnih kontraceptiva;
 5. Preterano konzumiranje belog brašna, belog šećera, hrane bogate ugljenim hidratima, gaziranih sokovima, alkohola;
 6. Stresan način života.

Pojava kandide je vrlo česta kod trudnica. Promene koje trudnoća donosi su hormonalni disbalans, kao i povećana kiselost vaginalne sredine, što može poremetiti ravnotežu gljivica u genitalnom traktu i proširiti kandidu.

Kako prepoznati kandidu – najčešći simptomi

Simptomi koji ukazuju na infekciju kandidom mogu biti različiti u zavisnosti od dela tela koji je zahvatila. Infekciju kandidom možemo prepoznati po:

 1. Problemi sa probavom: nadutost i česta dijareja;
 2. Vaginalne infekcije i svrab;
 3. Infekcije urinarnog trakta;
 4. Nekontrolisan svrab na koži, oko ušiju, ispod pazuha;
 5. Osip, ekcem, psorijaza;
 6. Iscrpljenost, umor, preterana potreba sa spavanjem, letargija;
 7. Slaba koncentracija, loša memorija;
 8. Nagle promene raspoloženja, razdražljivost, depresija;
 9. Velika potreba za konzumiranjem šećera.

U kom delu tela se kandida najčešće pojavljuje?

Već smo napomenuli da infekcija kandidom može da zahvati sve delove tela. Često se pojavljuje u usnoj duplji, a manifestuje se u vidu belih naslaga na jeziku, unutar obraza, na nepcu ili krajnicima. Tada stvara osećaj peckanja, otežanog gutanja i neprijatnog zadaha.

Nekontrolisano umnožavanje kandide u crevima može dovesti do crevne kandidijaze. Tom prilikom dolazi do oštećenje crevne sluzokože, a posledice su: dijareja, mučnine, nadutost, gasovi, grčevi, usporena probava. Ukoliko se kandida proširi na koži (bilo koji deo tela), dovešće do svraba, osipa ili ekcema. Neretki su i  primeri da infekcija zahvati nokte.

Jedna od najčešćih vrsta kandida je genitalna, može se pojaviti i kod muškaraca i kod žena. Vaginalna kandida je mnogo češća, a praksa pokazuje da oko 80% žena bar jednom u životu dobije ovu infekciju. Ispoljava se sa vrlo neprijatnim simptomima: nepodnošljiv svrab, peckanje, promena sekreta ili bolni odnosi. Vaginalnu kandidu dodatno uzrokuje korišćenje kontraceptivnih sredstava, neredovna higijena, jaka sredstva za intimnu negu ili sintetički veš i tesna odeća.

Da li je kandidu moguće izlečiti i kako?

Da, kandidu je moguće izlečiti i postoji nekoliko faktora koji određuju uspešnost terapije. Pre svega, važno je odrediti lokaciju infekcije (creva, usna duplja, genitalije, koža), jer se u odnosu na nju određuje vrsta leka. Na primer, crevna kandida će se lečiti upotrebom probiotika ili antimikotika, dok će vaginalna zahtevati vaginalete, kreme i druge preparate.

Sledeći važan korak je sprečavanje faktora koji podstiču umnožavanje kandide, koji smanjuju odbrambene snage organizma i oštećuju bakterijsku floru. Takođe je značajno podstaći razmnožavanje dobrih (prijateljskih) bakterija, koje će izlečiti creva i sprečiti kandidu da uđe u krvotok. Krajnji rezultat se postiže primenom lekova (uvek se uzimaju po preporuci lekara) i određenim režimom ishrane.

Dijetoterapijom protiv kandide

Mnoge ljude reč „dijeta” asocira na stroga pravila, zabrane, a često i gladovanja u ishrani, dok ona u stvari podrazumeva samo promenu prehrambenih navika. Dakle, akcenat je na zdravoj ishrani i to je jedan od najboljih načina prevencije kandide.

Kako da znate šta (ne)smete jesti?

– Najbitnije je izbegavati namirnice koje podstiču razmnožavanje kandide – šećer i ugljeni hidrati. Takođe je važan i pravilan izbor voća i povrća, te i način na koji se priprema hrana.

Evo kako bi trebalo da izgleda taj režim ishrane:

 1. Obavezan je jutarnji antioksidans. To mogu biti: jabukovo sirće razblaženo sa vodom, aloja vera, čaj od kantariona, limunada, ulje i čaj origana.
 2. Žitarice: dozvoljen je dvopek ili bezglutenski hleb, dok se nikako ne preporučuje belo brašno, peciva, testenine i beli pirinač.
 3. Meso: najbolje je jesti ribu, ali nikako masnu i konzerviranu. Pravi izbor su oslić, pastrmka ili orada. Od ostalog mesa za šta god da se odlučite nikako ga ne pržite i ne pohujte. Preporuka je na barenom mesu, jer se tako smanjuje rizik od nadutosti, usporenog varenja i mučnina.
 4. Mlečni proizvodi: kiselo mleko, jogurt i kefir se smeju jesti, a nikako ne konzumirati masne sireve i mleko.
 5. Povrće: brokoli, karfiol, tikvice, spanać – isključivo kuvano ili bareno (zbog lakšeg varenja), dok krompir, kukuruz, paprika i mahunarke ne treba jesti.
 6. Voće: akcenat nikako ne sme biti na previše slatkom voću, kao što su lubenica, banana ili grožđe, dok su dozvoljene jabuka i kruška.
 7. Izbegavati slatkiše, grickalice i gazirane sokove.