Kako provesti savršen vikend na Staroj planini

Svima je radna nedelja izuzetno stresna – poslodavac ima hiljadu zahteva, na poslu ostajete i posle radnog vreme, u gradu je gužva, a uz sve to treba se i zdravo hraniti i biti fiziči aktivan. Sve to je jako teško postići u gradskoj sredini. Zato vam je potreban odmor u prirodi, mesto koje vam može pružiti čist vazduh, mir, tišinu, ukusnu hranu i različite aktivnosti. Destinacija koja u potpunosti odgovara ovom opisu jeste Stara planina. Ne brinite se ako imate vremena samo za jedan vikend – predivna priroda će uspeti da vas okrepi čak i za tako kratko vreme. Ostanite sa nama i pročitajte savete kako da najbolje iskoristite raspoloživo vreme.

Aktivnosti na Staroj planini – učinite svoj boravak zanimljivim

Nemojte biti tip turiste koji dođe na Staru planinu i sve vreme budete u sobi. Da, odmorićete se, ali to isto možete uraditi i u svom stanu. Stoga vam preporučujemo koje sve aktivnosti možete da radite dok ste na odmoru.

Pešačenje

Jedan od najboljih načina da u potpunosti doživite veličanstvenost prirode Stare planine jeste da šetate kroz nju i upijete svu njenu lepotu. Na svu sreću, Stara planina ima više staza za pešačenje koje su jasno obeležene, te ne morate brinuti da ćete se izgubiti. Staze su dužine od 5 do preko 10 km, tako da postoje i kraće za one koji nisu navikli na dugačke šetnje, ali i duže za one koji su izdržljiviji. Dok šetate, možete se diviti živom svetu na koji naiđete – od veličanstvenog drveća poput bukve, hrasta i vrbe, preko uobičajenih biljaka poput luka, brusnice i borovnice, koje možete videti na livadama i pašnjacima i lekovitih biljaka poput kleke, kopitnjaka i ruse, pa do različitih vrsta leptira, koji će vam ulepšati dan. Dok šetate, pogledajte ka nebu i možete videti zadivljujućeg sivog sokola i surog orla. Ne zaboravite da ponesete dosta vode i nešto hrane, a ko zna, možda odlučite da napravite i mali piknik.

Biciklizam

Stara planina je idealna za ljubitelje planinskog biciklizma. Međutim, nije to za svakoga i ne preporučuje se da se sami upustite u ovu pustolovinu. Ali ne brinite se, postoje organizovane biciklističke ture, na kojima možete voziti kroz divlju prirodu i upoznati se sa različitim rekama i potocima na Staroj planini.

Lov i ribolov

Za one koji su zainteresovani za lov, tu su četiri lovišta, koja ukupno imaju 60 hiljada hektara. U njima su najzastupljenija trofejna divljač fazan, zec i vidra. U okviru lovišta “Tupižnica” postoji rezervat za jelensku divljač, kao i fazanerija i deo za lov na divlje svinje. Takođe, na celom prostoru se može naći i srneća divljač. Za ljubitelje ribolova postoji više potoka, u kojima mogu pecati pastrmku potočaru, klena, krkušu i belicu.

Skijanje

Ukoliko ovde dolazite u toku zime, ne propustite priliku da posetite Ski centar Stara planina i da provedete ceo dan skijajući. Ski centar Stara planina ima više skijališta sa gondolama i žičarama, kao i sistemom za veštačko osnežavanje, tako da ne morate da brinete ukoliko nema prirodnog snega. U okviru ovog centra se nalazi i dečiji ski vrtić, gde najmlađi mogu da nauče da skijaju. Takođe, na planini postoji i staza za slobodnu vožnju, idelna za one koji vole ekstremne sportove.

Ekstremni sportovi

Za ljubitelje adrenalina postoje različite podloge za ekstremne sportove, u koje se mogu upustiti na Staroj planini. U toku zime to su “free ride” skijanje i “snowboarding”, a u toku leta je to paraglajding, planinski biciklizam i alpinizam.

Šta posetiti na Staroj planini?

Sada kada ste se umorili od fizičkih aktivnosti, vreme je da posetite i turističke atrakcije na ovoj planini. Ovde ćemo vam predstaviti neke od njih, a na stranici: Stara planina na sajtu Bookaweb  možete detaljno čitati o njima, kao i o svemu što vas interesuje o Staroj planini. Neizostavno je da posetite Zavojsko jezero, koje je dugačko 17 km i na kojem se možete opustiti, kupati ili pecati. Takođe, ne propustite da posetite različite vodopade poput Koprenskog i Piljskog, kao i selo Gostuša i crkvu Svetog Petra i Pavla u selu Rsovci.

Autor fotografije: Tijana Stajić

 

Hrana na Staroj planini – okusite tradicionalnu hranu sa juga Srbije

Nakon dana ispunjenog različitim aktivnostima i obilascima, sigurno je da ćete biti neizmerno gladni. U restoranima Gondola i Plaža, koji se nalaze pored popularnih skijališta, možete uživati u tradicionalnoj hrani, ne samo tog kraja, nego i cele Srbije. Pored toga, u restoranima poput Konaka Ždrme, Kafane Dojkinci, Kafane Romansa i Kafane Mali Pevac, koji možda nisu u blizini skijališta, možete uživati i u ambijentu i divnim pogledima na lepote Stare planine.

Pronađite idealan smeštaj na Staroj planini

Kako bi vam odmor bio što udobniji, posetite stranicu Stara planina apartmani, na kojoj možete naći različite smeštajne jedinice koje će sigurno zadovoljiti vaše potrebe. Izaberite onu koja vam najviše odgovara i prepustite se avanturama na Staroj planini.

Stara planina je idealno mesto za odmor ispunjen aktivnostima, istraživanjima, degustacijom dobre hrane i uživanjem u prelepoj prirodi. Zato, kada sledeći put budete birali gde ćete provesti vikend, izaberite Staru planinu jer vas ona sigurno neće razočarati.