Kako da održavate razne podne obloge u kući da traju duže?

čišćenje poda

Nedavno ste postavili nove podne obloge u svom domu ili jednostavno želite da osvežite stare podove? Ne brinite, postoji nekoliko praktičnih načina da podovi sačuvaju svoj lep izgled i što duže traju.

Tajna je u adekvatnom čišćenju. Ovo posebno važi za drvene podove, ali se odnosi i na sve druge vrste podnih obloga. Pravilno očišćeni i blistavi podovi ne moraju da budu nedostižan cilj sa interneta. Dovoljno je da dosledno sledite specifične smernice za svaku vrstu poda i pazite da ne nanesete nepopravljiva oštećenja.

Bilo da je reč o parketu, laminatu, kamenim ili keramičkim pločicama, predlažemo nekoliko ključnih saveta kojih se vredi držati, a rezultat će biti lep, otporan i dugotrajan pod.

Usisavanje i brisanje – osnova čistoće

Da bi vaš dom uvek bio uredan, važno je da održavate podove čistim. Međutim, iako je čistoća sama po sebi cilj, imajte na umu da se upravo njome osigurava duži vek trajanja podnih obloga. Redovnim usisavanjem i brisanjem ste već napravili značajne korake, jer se na ovaj način sprečava nastanak tvrdokornih mrlja koje se kasnije teško uklanjaju. Najbolje je da odmah reagujete ako dođe do prolivanja tečnosti ili prosipanja hrane, te da očistite uprljane površine.

pod-usisivač
Foto: Pexels.com

Poželjno je usisavanje minimum jednom nedeljno, nakon čega ćete obrisati pod vlažnom krpom. Najbolje je da koristite običnu vodu, a za pranje pločica i kamenih podova možete koristiti i sapunicu. Naravno, “ribanje” drvenih podnih obloga se nikako ne preporučuje. Neke moderne vrste podova napravljene od drveta i prirodnih materijala poput kompozitnog parketa imaju zaštitni površinski sloj rezistentan na vlagu, pa je prebrisavanje vlažnom krpom ipak moguće.

Pored toga, zahvaljujući specifičnoj obradi daske, kompozitni parket je dobar provodnik statičkog elektriciteta (ne zadržava prašinu), otporan je na grebanje i udarce, teško zapaljiv (Bfl – s1 sertifikat) i ima antibakterijsku površinu (ne podržava razvoj bakterija). Sve ove karakteristike olakšavaju održavanje podova i doprinose njegovoj dugotrajnosti. Kada ste već uložili u nov parket, odličnog kvaliteta i lepog izgleda, sasvim je izvesno da želite da ga što duže sačuvate u tom stanju. Osim usisavanja i brisanja, predlažemo još nekoliko korisnih saveta i trikova kako da to i ostvarite.

Napravite sopstveni čistač podova

Kada se podovi previše zaprljaju za prebrisavanje običnom vodom, možete koristiti neko od kupovnih sredstava za čišćenje podova. Međutim, za domaćice koje traže ekološka i prirodna rešenja dobra vest je da čistač podova možete da napravite sami.

Da očistite drvene podove, jednostavno skuvajte crni čaj. Potrebno je da na petnaestak minuta potopite do 8 kesica crnog čaja u litar i po ključale vode (odredite broj kesica prema nijansi parketa, za svetliji pod stavite 6 kesica u istu količinu vode). Ohlađeni rastvor isprobajte najpre na nekoj manjoj površini, pa ako je nijansa odgovarajuća i ne ostaju fleke, možete natopljenom krpom očistiti celu površinu.

Laminat će zablistati ako ga obrišete krpom koju ste pre toga pokvasili u mešavini jabukovog sirćeta i vode (pomeša se pola šolje jabukovog sirćeta u četiri litra tople vode).

Koje god sredstvo za čišćenje da odaberete, veoma je važno da ne sipate direktno rastvor na pod. Umesto toga, umočite meku krpu ili sunđer u tečnost, iscedite ga i obrišite podne obloge. Na kraju ih obrišite mekom, suvom krpom.

Sirće je dobro za keramičke, ali ne i za mermerne podove

Jabukovo sirće je odlično za čišćenje laminata, vraća keramičkim pločicama blistavi sjaj, ali ako želite da što duže sačuvate podove od kamena – nemojte ga nikako koristiti. Kiseli rastvori nagrizaju mermer, oštećuju ga i narušavaju njegov jedinstven izgled menjajući mu boju i šare.

Umesto nepopravljive greške kao što je čišćenje kamenih pločica sirćetom, napravite pastu od vode i piljevine. Njome dobro istrljajte površinu, potom počistite piljevinu i na kraju usisajte. Jednom ili dvaput mesečno očistite kamene podove paročistačem.

dnevni-boravak-mermerni-pod

Podovi od kamena, pogotovo oni od mermera, potpuno će se osvežiti ako ih očistite pastom od limunovog soka i praška za čišćenje. Za jedan kvadratni metar treba da umešate tri supene kašike praška i onoliko limunovog soka koliko je potrebno da se dobije gusta pasta. Nakon ribanja mermernih pločica, obavezno vodom isprerite ovo sredstvo.

Osvežite fuge između keramičkih pločica

Među najzahvalnijim podovima za održavanje su svakako oni obloženi keramičkim pločicama. Dovoljno je da ih operete vodom i sapunicom ili eventualno da za postizanje blistavog sjaja koristite rastvor od vode i sirćeta.

Međutim, problematično može da bude održavanje fuga između pločica. Jedan od načina da se produži vek fugiranja je zaptivanje. Možete koristiti bilo koju neutralnu silikonsku zaptivnu masu koja je otporna na nastanak buđi.

Kod ekstremno zaprljanih pločica, gde ribanje sapunicom ne pomaže, možete se poslužiti rastvorom od alkohola i vode (pomeša se jedan čep alkohola u četiri litra vode). Da otklonite mrlje od kamenca opet koristite sirće i vodu, ali ovog puta rastvor zakuvajte – pomešajte 150 ml sirćeta sa 150 ml vode i rastopite još četvrtinu kačišice soli. Za tvrdokorne fleke u mešavinu dodajte sodu bikarbonu. Dobićete sjajno sredstvo protiv kamenca, potrebno je samo da ga nanesete na fleke i ostavite da deluje oko sat vremena. Posle toga je neophodno da se pločice temeljno isperu vodom i osuše mekom krpom.

Za finalno poliranje i besprekoran sjaj keramičkih pločica upotrebite nišadorovu vodu ili rastvor terpentina i soli. Pritom budite pažljivi – fuge ne treba da dođu u kontakt sa ovim sredstvima.

Linoleum operite sapunicom

Premda je lak za održavanje, i uz to poprilično jeftin, linoleum važi za podnu oblogu sa najkraćim vekom trajanja. Međutim, uz pravilno čišćenje i nekoliko trikova može i te kako potrajati. Klasično prebrisavanje džogerom potopljenim u vodu sa sapunicom je jedan od osnovinih načina da sačuvate sjaj linoleuma. Neobično, ali praktično rešenje za besprekornu čistoću je pranje poda vodom u kojoj se kuvao krompir.

Linoleum se može izglancati voskom, čime se osigurava manja zaprljanost. Kada operete pod vodom i sapunicom, očistite ga sredstvo za glancanje – dve supene kašike voska rastopite u 5 litara vode. Ovaj način obrade linoleuma će sasvim sigurno učiniti da duže potraje.

Osigurajte dugotrajnost podovima u svom domu tako što ćete ih čistiti redovno i na pravilan način. Ukoliko koristite blaga i prirodna sredstva za čišćenje sačuvaćete lepotu podnih obloga, njihove boje, šare i reljef i tako doprineti sjajnom izgledu svog enterijera.