Početna Dom Kako da bezbedno kupite stan u izgradnji

Kako da bezbedno kupite stan u izgradnji

Srbijanka Stanković
1072 pregleda
gradilište

Obezbediti sopstveno stambeno pitanje je važan korak u životu. Međutim, kako bi sve prošlo kako ste oduvek zamišljali – o mnogim odlukama koje su pred vama je potrebno da oprezno i temeljno razmislite.

Jedno od čestih dilema, posebno onih koji se prvi put nalaze u poziciji kupca nekretnine, predstavlja pitanje da li je isplativije kupiti stan u izgradnji koji je znatno povoljniji, iako imate u vidu moguće rizike od prevare kojih ste se zasigurno naslušali kada ste prijateljima i rodbini objavili svoju ideju kupovine stana.

Kako kupovina nekretnine u “sivoj fazi” može biti primamljiva iz više razloga, za vas smo pripremili nekoliko saveta koji će vam istaći moguće prevare pri kupovini i pripremiti vas kako da iste sprečite.

Šta treba proveriti pre kupovine stana u izgradnji?

Pri odabiru nepokretnosti, posebno kada je reč o rizičnoj kupovini stana u izgradnji, svakako treba voditi računa o pouzdanosti investitora koji potpisom stoji iza objekta u gradnji. Stanovi izgrađeni od renomiranih investitora su neophodan izbor ukoliko želite da budete uvereni da činite pametno ulaganje u nekretninu. Pouzdani investitori su garancija kvaliteta izgradnje, kao i ključni preduslov za istu. 

Zbog toga upravo reputacija investitora treba da bude među najvažnijim kriterijumima. Kako biste proverili pouzdanost investitora, potrebno je da prikupite što više relevantnih podataka o njemu i njegovom prethodno poznatom poslovanju – da li je investitorov račun bio u blokadi, da li je ranije bilo problema sa uknjižbama stanova i slično.

Međutim, iako se radi o proverenom investitoru, kada pronađete stan u izgradnji koji vam po svim karakteristikama potpuno odgovara – lokacijom, strukturom i cenom, važno je da posebno pažnje i vremena uložite u proveru dostupnih podataka o nekretnini putem provere dokumentacije.

Dokumentaciju možete proveriti sami ili pak angažovati stručno lice kao savetnika. Dokumentacija koju je potrebno da proverite podrazumeva imovinsko-pravnu i projektno-tehničku dokumentaciju objekta, to jest odgovore na sledeća pitanja:

  • Da li se zemljište vodi na investitora ili je vlasništvo regulisano ugovorom i kako?
  • Da li je u Zavodu za urbanizam izdata pravosnažna građevinska dozvola?
  • Da li je investitor zaključio ugovor o naknadi za uređenje građevinskog zemljišta i na koji način je plaća?

Kupovina stana u izgradnji ima mnogobrojne prednosti među kojima se ističe pristupačnija cena uz mogućnost korekcije enterijera, ukoliko je investitor otvoren za takve dogovore.

Uz detaljnu proveru dokumentacije, kako bi kupovina stana u izgradnji i buduća selidba protekla lagodno, potrebno je da budete spremni na potencijalne načine prevare pri ovakvoj kupovini.

Koji su mogući načini prevare pri kupovini stana u izgradnji?

Ukoliko se odlučite da kupujete stan u izgradnji bez posrednika, definitivno se radi o najpovoljnijem vidu kupovine, ali zato ujedno i najrizičnijem. Zato je važno da se na vreme zaštitie od svih rizika zbog kojih vam ovaj izbor može pasti višestruko skuplje.

Ukoliko sami niste stručni ili iskusni u kupovini stanova, toplo se preporučuje da angažujete profesionalnog agenta i procenitelja, kao i advokata za nekretnine, koji će vam pomoći da budete sigurni da niste napravili previd i da niste izloženi riziku pri kupovini.

gradilište

Foto: Pexels.com

Kako biste na vreme bili pripremljeni, važno je da budete upoznati sa najčešćim načinima prevare, kao i kako da se od istih odbranite – što je na prvom mestu provera pouzdanosti investitora i sve dostupne dokumentacije o objektu i investitoru, kao i o dosadašnjem poslovanju investitora zbog koje ćete u istog imati poverenje.

Najčešće prevare su odustajanje od gradnje plaćenog stana, stan prodat dvojici ili više kupaca i povlačenje nekretnine iz prodaje uz zadržavanje plaćene kapare od strane zainteresovanog kupca.

Pored detaljne provere svih dostupnih podataka, najbolji način da se odbranite od rizika je da sastavite detaljan predugovor. U predugovoru je važno da uključite i tačn koja vam omogućava da odustanete od kupovine bez gubitka kapare ukoliko dođe do nepredviđenih situacija. 

Predugovor je obavezno da overite kod javnog beležnika, jer jedino takav daje sigurnost da neće doći do prevare i da će celokupna kupoprodaja proći uz ispoštovan dogovor sa obe strane.

Kupovina stana i rešavanje stambenog pitanja vaše porodice je ozbiljno ulaganje koje zahteva jednako ozbiljnu pripremu i oprez u samom procesu, pogotovo ako se sa istim, neiskusni, susrećete prvi put.

Iako je kupovina stana u “sivoj fazi” popularan način uštede pri kupovini novogradnje, postoje mnogi rizici od kojih je važno da umete da se sačuvate na vreme. Nadamo se da smo vam ovim tekstom pomogli kako bi iskustvo kupovine stana bilo prijatno i radosno kakvo i zaslužujete da bude. Srećno!

Povezani članci

Ostavi komentar