Kako prirodnim putem tretirati anemiju?

devojka-lezi-u-krevetu
Unsplash.com

Borite se iznova sa anemijom? Pored standarne terapije želite dodatno da poboljšate svoju krvnu sliku na prirodan način? Ubrzate proces regeneracije organizma i ojačate imunitet? Moguće je, potrudili smo se da na jednom mestu okupimo proverene prirodne načine kojima možete tretirati anemiju. 

Nema vremena za odugovlačenje- krenimo redom! 

Uravnotežena ishrana kao prva stavka borbe sa anemijom

Svi priodni načini borbe sa anemijom podrazumevaju pripremu različitih zdravih mešavina koji se unose putem hrane u organizam, koji sadrže neopohodne vitamine, minerale i antioksidanse. Sigurni smo da vam je i izabrani lekar predstavio činjenicu da vam sama suplementacija neće biti od koristi ukoliko ne uravnotežite svakodnevnicu i način ishrane. 

 

Slično je i sa prirodnim suplementima protiv anemije kako bi delovali potrebna im je podrška u vidu zdrave ishrane

Najpre promenite stare navike koje vam ne koriste, možda je to u vašem slučaju izostavljanje doručka ili preteran unos slatkiša za užinu? Možda je to zavisnost od cigareta? Pokušajte da smanjite unos nezdravih materija koje hrane negativne bakterije u vašem organizmu i otežavaju apsorpciju gvožđa, podstičući malokrvnost. 

Pokušajte da u naredna tri meseca steknete produktivne navike, kao što je konzumiranje hrane i redovnih obroka uvek u slično vreme, konzumiranje veće količine zelenog povrća, mahunarki i voća koje bi trebalo da zameni nezdrave, prerađene šećere. 

Tek tada ste spremni za narednu fazu borbe koja podrazumeva prirodne mešavine hrane i čajeve koji će podstaći imuni sistem

 

Čaj od koprive

 

Preterana konzumacija kafe može blokirati apsorpciju gvođa i vitamina C u telu, tako da vaši suplementi ne deluju kako je očekivano. Pokušajte da promenite navike i umesto poslepodnevne kafe izaberete čaj od koprive. 

Preporučujemo vam da izaberete sušenu koprivu koju ćete pronaći u prodavnicama zdrave hrane i koja se prodaje na rinfuz. Kada voda provri u džezvi vi uzmite šaku sušene koprive i potopite je u vodu. 

Zatim preklopite tanjirićem i dopustite komprivi da otpusti hranjive sastojke u narednih 15 minuta. Procedite čaj i uživajte u ukusu! 

Navedena količina koprive je idealna za pripremu dve šolje čaja, koji treba lagano ispijati. 

Melem od koprive i meda

Ukoliko niste alergični na med u jutarnjim časovima vas može razbuditi kombinacija sveže koprive pomešane sa medom. Kašičica ovog melema uzima se u jutarnjim časovima pre prvog obroka, sa čašom vode.

Svežu koprivu iseckajte (oko 300gr) i pomešajte u tegli meda, smesu držite u frižideru i uživajte svakog jutra u mineralima i vitaminu B, koji će postepeno regenerisati vaš organizam. 

Sok od cvekle i šargarepe

Sok od cvekle čisti organizam, detoksikuje ga i sadrži veliku količinu gvožđa dok šargarepa sadrži veću količinu vitamina C koji će pomoći telu da apsorbuje gvođže u krvotok i time ojača vaše telo i neutrališe anemiju. 

Sve što trebate da uradite je da izrendate cveklu i ostavite je nekoliko sati da odstoji kako bi otpustila sok, zatim izblendirajte šargarepu i pomešajte je sa sokom od cvekle. Imajte na umu da je ovaj napitak odličan jutarnji detoks,  veoma jak za organizam i pun hranjivih sastojaka pa konzumirajte do tri čaše nedeljno. 

Pored zdrave ishrane i nekoliko zdravih recepata koji će postati deo vaše svakodnevnice ne zaboravite da svakodnevni stres podstiče nastanak anemije. Pokušajte da se opustite i oslobodite se nagomilanog stresa uz fizičku aktivnost.

Možete vi to!