Saveti za brucoše – kako se pripremiti za fakultet?

Da li uskoro krećeš na fakultet? Da li si nesiguran i ne znaš kako ćeš se prilagoditi u novoj sredini? Nisi siguran kako će se stvari odvijati? Na pravom si mestu. U narednim redovima odgovorićemo na pitanje kako se pripremiti za fakultet.

Studentski život sa sobom donosi puno obaveza koje su važne za osamostaljivanje, ali za i tvoju buduću karijeru. Iz tog razloga, brucoši moraju biti spremni na sve izazove. Prelazak iz osnovne u srednju školu je zahtevan, ali se đaci često vrlo brzo adaptiraju. Sa druge strane, novopečeni studendi uglavnom ne budu spremni na poduhvat prelaska iz srednje škole na fakultet.

Kako se pripremiti za fakultet? Krenite od stana!

Pronalazak odgovarajućeg smeštaja je verovatno najbitniji faktor za mnoštvo brucoša. Bez obzira na to da li ste se odlučili za boravak u domu ili u privatnom stanovu, uslovi života će biti presudni. Prijemni ispiti znaju da potraju, a pored toga su tu svakako obaveze oko prijave i kasnije upisa, što se može razvući i u više od nedelju dana. Za taj kraći period, mesto stanovanja se mora rešiti i najbolje je da, ukoliko tvpji roditelji još uvek nisu sigurni da li će kupovati ili iznajmljivati stan, odsednete kod nekog prijatelja ili rođaka na par dana. Od velike je važnosti da na vreme pronađete odgovarajući smeštaj i završite sve vannastavne obaveze. Na taj način ćete imati dovoljno vremena za adaptaciju na novu sredinu, ali i za samo učenje. 

Kako se izboriti sa čežnjom za starim domom i roditeljima?

Osećaj čežnje i nedostajanja će se javljati u različitim periodima. Nemojte zaboraviti da je takav period  neizbežan i da će se pojaviti pre ili kasnije. Dok će se jedni susresti sa tim osećajem nakon svega nekoliko dana, drugi će se suočiti tek nakon nekoliko meseci. Sačekajte spremni ovo razdoblje, i potrudite se da ostanete fokusirani na fakultet.

Ovakav osećaj je verovatno najveća negativna strana preseljenja u drugi grad. Ipak, i povrh svega nemojte previše očajavati i gubiti fokus, selidbe svakako imaju i mnoštvo prednosti. Stisnite zube i izdržite do prvog produženog vikenda ili kraja semestra. Ukoliko ste se, sa druge strane, odlučili za ostanak u svom gradu, verovatno se nećete susresti sa ovim problemom.

Postavite ciljeve.

  1. Studiranje je jedan od najbitnijih perioda u našim životima. Iz tog razloga sve obaveze treba shvatiti na najozbiljniji način, te postaviti jasne ciljeve za sve predmete koje polažete. Iako je učenje važno, vodite računa da ne dođe do preopterećenja. Na takav način ćete otežati put do svojih ciljeva. Dakle, pokušajte da napravite balans između učenja i opuštanja.

Upravljajte vremenom.

Ukoliko vam je cilj da od samog starta krenete efikasno, moraćete da budete dobro organizovani. Pre svega, treba se naviknuti na to da više nema roditelja koji će vas buditi ili dočekivati ukusnim obrocima. Jednostavno, sada ste odgovorni za sve vaše poteze. 

Iz tog razloga je potrebno da vaše vreme organizujete na najbolji mogući način. Rasporedite svoje obaveze tako da sve stignete da obavite. Preporučujemo da, barem u početku, koristite planer ili beleške telefona kako biste ušli u ritam svakodnevnih aktivnosti. Zapamtite da je dobra organizacija vremena pola završenog posla.

Obratite pažnju na budžet! 

Finansijska pismenost je jako bitna za svakog brucoša koji se upustio u samostalan život. Na početku će zasigurno biti teško raspoređivati novac koji vam pošalju roditelji, te ćete u nekim trenucima verovatno i ostati bez istog.  U skladu sa tim moraćete da učite o štednji, ali i samoj zaradi novca. Ne možete očekivati da će vam roditelji stalno slati veliku sumu novca, posebno ne ukoliko vam već plaćaju školarinu. Upravo zbog toga je važno da se nakon početka studija fokusirate i na pronalaženje privremenog posla. Na taj način ćete značajno rasteretiti budžet, ali i steći prvo radno iskustvo. 

Što se tiče kupovine namirnica, kupujte pametno i fokusirajte se na jeftinije proizvode. Kako biste olakšali sebi, možete da napravite spisak namirnica i da izračunate ukupnu cenu svih proizvoda koji su vam potrebni. Pored toga, možete napraviti i prosečan mesečni plan potrošnje kako biste vodili evidenciju o svim sredstvima kojima raspolažete.

Naučite da kuvate. 

Priprema hrane neretko bude veoma težak posao za novopečene studente. Takva informacija nije čudna pošto će i pored studentskih menzi ili restorana brze hrane, brucoši ponekad morati samostalno da pripreme obrok. Česti obroci u vidu pljeskavica ili slatkih palačinki nisu preporučljivi – prvenstveno zbog zdravlja, a kasnije i budžeta. Upravo zbog toga bi se trebalo upustiti u kulinarkse avanture. Počnite od jednostavnih obroka, poput supa ili nudli. Vremenom će se vaše kulinarske sposobnosti svakako popraviti.