Kako organizovati svadbu sa malim bužetom?

organiyacija svadbe

Organizacija svadbe može biti izetno velika investicija koja košta od nekoliko hiljada do nekoliko desetina hiljada evra. Mladenci obično pre svečanosti daju depozite za prostor, bend i dekoraciju, a ostatak plaćaju nakon što dobiju novac od gostiju. Ukoliko niste u mogućnosti da finansirate veliku svadbu, uz kreativne ideje, dobar plan i pažljivo upravljanje resursima možete napraviti svečanost koja se ne zaboravlja. Venčanje ne mora biti skupo da bi bilo posebno, zato u nastavku teksta saznajte kako organizovati svadbu sa malim budžetom.

Izaberite restoran koji nije specijalizovan za svadbe

Restorani specijalizovani za velike svečanosti  poput svadbi i rođendana mogu da budu izuzetno skupi. Ukoliko želite da uštedite na prostoru, izaberite onaj koji nije namenjen u ove svrhe, a može da se „preruši“ u romantično mesto na kome ćete stati na „ludi kamen“ sa voljenom osobom. To čak i ne mora biti restoran, već i seosko imanje ili neka bašta ukoliko je prijatno vreme. 

Dekoraciju, rasvetu i cvetne aranžmane napravite sami

Dekoracija igra ključnu ulogu u ulepšavanju prostora, zato se prepustite mašti. Istražite različite stilove dekoracija i pronađite na Pinterestu inspiraciju za svoju svadbu.  Napravite plan i kreirajte listu svih potrebnih materijala: trakice, baloni, konfete, mašne, salvete, cvetni aranžmani, i slično. Ukrasite stolove i stolice sa stvarima koje možete sami napraviti, kao što su personalizovani stolnjaci koje ćete sami izraditi. Možete koristiti boje koje odgovaraju temi vaše svadbe. Napravite pozadinske table ili panele sa porukom ili slikama koje imaju poseban značaj za vas. Koristite drvo, tkaninu, cvetove ili balone kako biste ih ukrasili. Dodajte lični dodir dekoracijama tako što ćete koristiti fotografije, citate, priče ili simbole koji imaju poseban značaj za vas i vašeg partnera.

Druga stvar koja može običan prostor pretvoriti u bajku je rasveta. Sveće i osvetljenje stvaraju romantičnu atmosferu. Napravite svoje svećnjake ili lampione. Koristite staklene tegle ili druge reciklirane predmete za ovu svrhu.

dekoracija i rasveta za svadbu

Kada se pitate kako organizovati svadbu sa malim budžetom, morate misliti na svaki detalj. Jedan od takvih su cvetni aranžmani. Izaberite sezonsko cveće, jer ćete na taj način uštedeti novac. Dodajte zelenilo, poput lišća eukaliptusa ili drugih listova, kako biste dodali volumen i šarm vašim aranžmanima. Umesto da svaki sto ima svoj aranžman, razmislite o postavljanju jednog većeg aranžmana za središnji deo stola. To može značajno smanjiti troškove.

Pozovite prijatelje i porodicu da vam pomognu u izradi dekoracija štoo će ubrzati proces i omogućiti vam da provedete više vremena sa svojim najbližima.

Kako organizovati svadbu sa malim budžetom, a ipak iznajmiti bend

Izbor benda i muzike može dodati poseban pečat vašoj svadbi, pa je važno da to bude deo vašeg dana. Bendovi za svadbe su poprilično skupi, ali ukoliko ne organizujete venčanje u sezoni, možete pregovarati o nižoj ceni. Proverite da li bend ima svoju opremu. Ako moraju da iznajme opremu, to može povećati troškove, pa se dogovorite oko opcija sa njima. 

Napravite jednostavan meni

Prilikom organizacije svadbe, možete uštedeti i na hrani. Razmotrite alternativne opcije za svečani obrok kao što su posluživanje laganih zalogaja (hors d’oeuvres) ili odaberite casual stil serviranja hrane (piknik stolove na primer). Ne morate imati bogat meni sa mnogo različitih jela. Ograničite se na nekoliko klasičnih jela kako biste smanjili troškove. Umesto velikih porcija, poslužujte manje porcije kako biste sprečili prekomerno rasipanje hrane. Meso je obično jedna od najskupljih stavki na svadbenom meniju. Razmotrite zamenu skupih vrsta mesa jeftinijim opcijama, kao što su piletina, svinjetina ili ćuretina. Umesto profesionalnog keteringa, izaberite opciju samoposluživanja. Deserti poput voćnih salata, kolača od sira i keksa mogu biti ukusni i jeftini.

Smanjite troškove venčanice, odela, cipela, bidermajera

Troškove najviše možete smanjiti kroz ono što ćete obući. Izbegnite stres tokom pripreme proslave i nekoliko odlazaka za isprobavanje raskošne venčanice u kojoj nećete moći da plašete i u kojoj će vam sigurno biti vruće i ne mnogo komforno. Umesto toga, možete sašiti jednostavnu romantičnu belu haljinu. Kako svadbu planirate mesecima unapred, sigurno ćete „uhvatiti“ neko sezonsko sniženje kada možete da kupite odelo i cipele po povoljnijim cenama. Budite kreativni prilikom pravljenja bidermajera i koristite sezonsko cveće kako biste prošli jefitinije. 

Šaljite online pozivnice

Nemojte trošiti novac na štampanje pozivnica, već ih pošaljite online. Danas skoro svaka osoba koristi pametni telefon i aplikacije popust Whats App ili Viber preko kojih možete poslati svoje pozivnice. 

Planiranje svadbe sa malim budžetom može biti izazovno, ali uz pažljivo planiranje, možete stvoriti prelepo i nezaboravno iskustvo bez da se previše zadužite. Važno je da budete kreativni i fleksibilni u pronalaženju pristupačnih rešenja i vaš dan kada izgovorite sudbonosno „DA!” biće savršen.