Kako da vaša selidba prođe bez muke?

žena-deca-selidba
Foto: Unsplash.com

Da li je došlo vreme selidbe? Bez obzira da li se selite u drugi stambeni prostor u istom gradu ili iz grada u grad, pa čak i ako selite svoj poslovni prostor, selidbe često zadaju velike muke. Kako zaštititi svoje stvari prilikom selidbe, šta raditi sa velikim nameštajem, koju vrstu prevoza izabrati? Sve su to pitanja sa kojima ćete se uskoro suočiti ukoliko ste na pragu selidbe.

Na primer, selidbe kombijem su praktičnije i efikasnije od selidbi kamionom, zbog kompaktnosti kombija i njegove mogućnosti da se parkira i na teško dostupnim mestima. Da li ste to znali? Ukoliko smatrate da bi vam dobro došla mala pomoć i želite da se dobro pripremite za selidbu koja vas očekuje, u ovom tekstu čekaju vas odlični saveti o tome kako da vaša selidba prođe bez velike muke!

Rešite se stvari koje vam nisu potrebne

Prvo odlučite šta vam zaista treba, a šta ne. Svi mi imamo jedan deo u svom ormanu sa odećom koju uglavnom ne nosimo, a koja je “dobra za po kući” ili će možda “doći prilika kada ću moći da je obučem”. Da ne govorimo o ostalim stvarima, ne računajući odeću. Selidba je pravi trenutak da se rešite svih onih stvari koje toliko dugo čuvate “za svaki slučaj” a koje vam realno nisu potrebne i ne služe ničemu.

Dobro razmislite šta vam zaista treba a šta ne. Ukoliko se odmah na početku oslobodite svih stvari koje vam zapravo nisu potrebne, uštedećete sebi mnogo vremena, pa i novca. Možda će vam ovo i dati neke nove ideje i povoda da malo osvežite svoj stambeni prostor novim komadima nameštaja. Na kraju krajeva, ne želite valjda da plaćate veće vozilo zbog stvari koje niste ni morali da ponesete sa sobom?

Izaberite prevoz

selidba-stvari-kamion
Foto: Unsplash.com

Kada ste odlučili koje stvari vam neće biti potrebne u vašem novom domu, na red dolazi biranje prevoza. Dobro promislite koja veličina vozila će vam biti potrebna za prevoz vaših stvari. Skupite sve stvari na gomilu, uzmite u obzir sav nameštaj i odredite koliko će mesta oni zauzimati. Pazite da ništa ne zaboravite! Ako niste sigurni da li umete da odredite koja veličina vozila je potrebna za sve vaše stvari, uvek možete dobiti stručno mišljenje kroz procenu selidbe koju mnoge agencije danas nude.

Kako spakovati sve stvari?

Ovo je pitanje koje često muči svakog ko se nađe u situaciji selidbe. Prvo što nam svima padne na pamet kada pomislimo na selidbu su verovatno velike kartonske kutije prepune stvarima. I sama ta slika je već razlog da se uhvatimo za glavu. A tek šta posle sa svim tim kartonskim kutijama? Da ne pričamo o zaštitnim folijama za nameštaj i onim pucketavim folijama za sve lomljive stvari. Srećom, mnoge agencije danas u okviru svoje ponude obezbeđuju sav potreban materijal za pakovanje robe.

Kako da zaštitite svoje stvari tokom selidbe?

Ukoliko se odlučite da i sami u svoje ruke uzmete zaštitu lomljivih stvari tokom selidbe, i za to postoji par trikova. Za zaštitu tanjira i činija od keramike ili stakla mogu vam poslužiti peškiri! Kada slažete tanjire jedne na druge, između njih možete staviti po peškir, kako biste smanjili verovatnoću da se prilikom transporta slome od udara jedan o drugi. Još jedan zanimljiv savet jeste da ramove za slike uvijete u posteljinu ili stavite u jastuk sa jastučnicom. Naslažite jastuke jedan na drugi, i tako će ramovi za slike biti osigurani od lomljenja.

Kako da se izborite sa decom i kućnim ljubimcima tokom selidbe?

pas-u-kutiji-selidba
Foto: Unsplash.com

Ukoliko imate malu decu ili kućne ljubimce, pored svog stresa povodom kupovine novog stana, još jedna stvar na koju morate misliti jeste kako izaći na kraj sa njima u ovako užurbanom periodu života. Ukoliko su deca mnogo mala, a kućni ljubimici nestašni, najbolje bi bilo da nađete nekoga kome možete da ih poverite da ih pričuva dok najveći haos ne prođe.

Odvojite vreme za selidbu

Poslednja stavka, koja je možda i najbitnija jeste: odvojite vreme za selidbu. Dobro procenite koliko će vam vremena trebati da spakujete sve stvari, prenesete ih na vašu novu lokaciju i smestite se na njoj. Najgore što može da vam se desi jeste da u sred selidbe shvatite da nećete sve stići do kraja. Zato dobro promislite, pa ako treba uzmite i malo više vremena. Od viška ne boli glava!

Puno je toga na šta treba misliti tokom selidbe, a mi smo pokušali da vam ovaj stresan period života malo olakšamo ovim savetima. Nadamo se da smo i uspeli u tome. Srećno u selidbi i u početku novog poglavlja u vašem životu!