Estetska hirurgija – kako da uvek izgledate mlađe?

estetski zahvati - botox

Kao deo antiejdžing medicine, estetska hirurgija omogućava podmlađivanje lica i tela. Nakon određene estetske korekcije, ne samo da ćete izgledati bolje, već ćete imati više samopouzdanja i poboljšati kvalitet svog života. Prva estetska operacija urađena je pre više od stotinu godina, a danas je to uobičajena praksa. Iako su žene masovnija klijentela, muškarci se sve češće odlučuju za estetske korekcije (liposukciju, rinoplastiku i blefaroplastiku). U redovima koji slede videćete šta obuhvata estetska hirurgija, koje su njene prednosti i nedostaci, koje su najpopularnije korekcije u našoj zemlji i da li je potrebna posebna priprema za te zahvate. 

Šta obuhvata estetska hirurgija?

Estetska hirurgija predstavlja granu hirurgije koja se bavi poboljšanjem izgleda lica i tela. Glavni cilj nije isključivo medicinsko lečenje, već i povećanje zadovoljstva pacijenta. Važno je konsultovati se s kvalifikovanim i iskusnim plastičnim hirurzima i dobro razmisliti o svojim ciljevima i očekivanjima pre nego što se odlučite za takav postupak. Hirurški zahvati nose određene rizike i zahtevaju duži oporavak, pa je važno biti informisan i pridržavati se uputstava stručnjaka.

Estetska hirurgija obuhvata augmentaciju, odnosno povećanje dojki, liposukciju (uklanjanje viška masnog tkiva iz određenih delova tela), adbominoplasiku (uklanjanje viška kože i masnog tkiva sa stomaka), ritidoplastiku ili facelifting (podizanje i zatezanje kože lica i vrata kako bi se smanjile bore i opuštenost kože), rinoplastiku, blefaroplastiku (popravku izgleda kapaka), povećanje usana, otoplastiku (korekciju ušiju), brazilsku zadnjicu i korekciju ožiljaka nakon povreda

Estetska hirurgija – za i protiv

Estetska hirurgija ima svoje prednosti i nedostatke, a odluka o tome treba biti pažljivo promišljena. Najveća prednost estetskih zahvata je svakako povećanje samopouzdanja. Kada izgledate lepše, počinjete više da verujete u sebe. Na taj način poboljšava se i kvalitet vašeg života, jer ćete možda uspeti u nečemu što ranije niste mogli. Sa druge strane, estetska hirurgija nosi sa sobom rizike i komplikacije kao što su infekcije, krvarenje, ožiljci i slično. Ponekad pacijenti imaju nerealna očekivanja o rezultatima estetskog zahvata, što može dovesti do nezadovoljstva nakon operacije. Oporavak nakon estetskog zahvata može biti bolan i zahteva dsota vremena. Zato dobro isplanirajte obaveze i psihički se pripremite za proceduru. Neke osobe nakon nekoliko zahvata postanu zavisne od estetskih korekcija. I na samom kraju, glavni nedostatak je cena koja može biti poprilično visoka i ne baš priuštiva svakome. 

botoksiranje

Facelifting i botoks tretmani – najpopularnije korekcije

Facelifting i botoks tretmani su najpopularniji postupci estetske hirurgije i nehirurške estetske procedure koje se nude u Srbiji. 

U Srbiji se facelifting obavlja u privatnim klinikama i estetskim hirurškim centrima pod nadzorom iskusnih plastičnih hirurga. Botoks je nehirurški tretman koji se koristi za smanjenje bora i opuštenosti mišića lica. Botoks se primjenjuje injekcijama i obično traje nekoliko minuta. Rezultati traju od nekoliko meseci do šest meseci, nakon čega je potrebno ponoviti tretman ako želite da održite rezultate. Tretmani botoksom su vrlo popularni i dostupni obično u većim gradovima. Zato, u zavisnosti od toga gde živite, kucate u Gugl pretrazi botox Beograd, botox Novi Sad, botox Niš, itd.kako biste našli dobro mesto na kome ćete se podvrgnuti tretmanima za zatezanje lica. Potražite stručnjaka koji je član relevantnih profesionalnih udruženja ili kliniku koja ima dobar ugled kako ne biste napravili grešku pri izboru. 

Da li je potrebna posebna priprema za estetske zahvate?

Bilo da se radi o hirurškim ili nehirurškim procedurama, izuzetno je važna dobra priprema kako bi se osigurao bezbedan i uspešan postupak i smanjili potencijalni rizici i komplikacije. 

Prvi korak je svakako informisanje. Počnite sa pretragom na internetu, raspitajte se kod prijatelja i poznanika i na kraju kontaktirajte sa stručnjakom za estetsku hirurgiju. Napravite spisak pitanja i razgovarajte sa doktorom o ciljevima koje želite postići time što se podvrgavate estetskom zahvatu. Pre početka postupka, na svakoj proverenoj klinici imaćete medicinsku procenu da li ste u odgovarajućem zdravstvenom stanju za izvođenje estetskog zahvata. Preporuka stručnjaka je da ne konzumirate alkohol i cigarete, jer se na taj način povećava rizik od komplikacija i usporava oporavak. U nekim slučajevima možda ćete biti u obavezi da obavite dodatne preoperativne testove ili pripremne postupke. Dešava se da morate korigovati ishranu, isključiti neke lekove ili dodati neke suplemente. 

Kada se završi zahvat ili tretman, važno je da sledite uputstva lekara. Sigurno ćete biti zadovoljniji svojim izgledom, više će se lučiti hormon sreće i odavaćete utisak vrlo samopouzdane osobe.