Početna Dom Koje kuhinjske aparate treba da sadrži svaka kuhinja?

Koje kuhinjske aparate treba da sadrži svaka kuhinja?

Dragan Antić
1070 pregleda

Kažu da je kuhinja srce svakog doma. U njoj se gotove jela koja okupljaju ukućane oko stola, pripremaju slane i slatke đakonije i stvaraju ukusi koji svakodnevno razdražuju nepca svih članova porodice.

S obzirom na to da posao žene više nije sveden samo na kućne obaveze, među kojima svakako dominira kuvanje, već da se od nje očekuje da gradi sopstveni poslovni put, koji okupira najveći deo njenog radnog dana, podrazumeva se da su u njoj dobrodošla i brojna kuhinjska pomagala.

Evo koji kuhinjski aparati za pripremu hrane treba da postanu deo svakog domaćinstva i time olakšaju pravljenje zdravih i ukusnih obroka ne samo ženi, već i svim drugim članovima porodice koji žele da se prihvate spremanja hrane, a ne žele da provode sate u kuhinji.

#1 Toster – i eto ideja za brz doručak

Prepečen hleb sam po sebi je poslastica, a sve što mu dodate obogatiće njegov ukus – maslac, džem, riblju paštetu, humus i slično. Možete ga duže držati u tosteru i postići hrskaviji ukus, a potom sa takvim hlebom napraviti salatu koju ćete jesti tokom dana, kada budete van kuće.

Čak i smrznut hleb koji će se prethodno otopiti može dobiti savršen ukus kada ga prepečete, pa je toster odličan i u situacijama kada nemate svež hleb pri ruci. Za njegov ukus i prepečenost najviše je zaslužna debljina tosta – što su kriške deblje, tost će biti mekši, a što su tanje, to će biti hrskavije, nalik na keks ili krekere.

#2 Blender ili sokovnik – sprava koja će praviti najbolje miskeve voća i povrća

Svi znamo koliko je važan redovan unos svih nutrijenata neophodnih organizmu za pravilno funkcionisanje, ali često to prenebregavamo. Višesatni boravak van kuće, koji podrazumeva udaljenost od kuhinje, primorava nas uglavnom da se opredelimo za brzu hranu, koja ne uključuje voće i povrće.

Blender će vam omogućiti da maksimalno iskoristite sve hranljive sastojke iz namirnica, koje ćete moći da konzumirate u kašastom obliku, zahvaljujući tome što se koristi ceo plod voća i povrća, vez odvajanja pulpe. Odlični su za pripremu brzih obroka, potaža od različitog povrća, kao i kašica za najmlađe.

Sokovnici su takođe odlično rešenje za sve koji uživaju u bistrijim voćnim napicima, jer oni odvajaju pulpu i čine da u naš organizam dospe samo tečni sok, koji je blagotvoran za naš probavni sistem jer se brzo apsorbuje u organizmu. Pojedina istraživanja pokazuju da se određeni sokovi, kao što je npr. sok od jabuke, čak nekoliko puta bolje iskoriste u organizmu nego što je to slučaj sa celom jabukom.

#3 Mikser – ne morate biti poslastičar da biste pravili ukusne smese i filove

Dovoljno je da imate kvalitetan mikser koji će vam pomoći da realizujete svaki recept koji vam se dopadne. Noviji mikseri nisu bučni kao stariji modeli, a imaju i mnogo više opcija za korišćenje. Pravi mikser za vas je onaj koji odgovara na vaše zahteve od njega, stoga obratite pažnju pri odabiru za šta se sve može upotrebiti model koji biste kupili, kako ne biste uzeli proizvod sa gomilom programa i nastavaka koji vam i nisu potrebni.

#4 Aparat za pravljenje vafli – zanimljive i ukusne poslastice moguće je napraviti i u sopstvenoj kuhinji

Vafle su testo za kojim je ceo svet poludeo u poslednjih nekoliko godina. U kombinaciji sa najrazličitijim namazima mogu biti desert iz snova, a čak je moguće, u zavisnosti od toga koje brašno birate, napraviti i zdravije opcije slatkog i uživati u nezaboravnim ukusima iako vodite računa o ishrani.

Pri rukovanju ovim aparatima treba voditi računa da su uglavnom obloženi neprijanjajućim slojem materijala, kako se testo ne bi lepilo, te nikako nije poželjno nožem, viljuškom ili nekim drugim kuhinjskim priborom zagrebati po takvoj podlozi. Ne samo da će vafle zaista početi teže da se odvajaju od oštećene podloge, već i nije preporučljivo koristiti pohabane podloge za pripremu hrane. 

#5 Multicooker – jedan aparat, mnogo različitih jela

Proizvodi ovog tipa praktični su pre svega jer u jednoj vrsti aparata moguće pripremiti barena, pečena, dinstana, pržena, grilovana, zatim jela kuvana na pari i druga. Ne zauzima previše prostora u kuhinji, a na lak i brz način možete pripremiti svako poznato domaće jelo ili eksperimentisati sa neobičnim receptima.

Multicooker aparati sadrže takođe neprijanjajući sloj, koji čini da se hrana ne lepi, te se lako održavaju. Imaju mogućnost podešavanja vremena potrebnog za pripremu hrane, nakon čega se aparat sam isključuje, i nema bojazni od neželjenih scenarija u kuhinji. 

#6 Indukcioni rešo – jedan od najpoželjnijih uređaja u svakoj kuhinji

Takvim ga čini vreme potrebno da voda provri ili namirnice budu spremne za jelo, koje je čak dva puta kraće nego kod običnih ringli i ploča. Prednost je u tome što su visokosenzitivni proizvodi, te se neće ni pokrenuti ukoliko na njega ne stavite posudu od adekvatnog materijala, a takođe se uređaj neće uključiti ukoliko posuda nije ispunjena sadržajem – vodom ili namirnicama.

Nadamo se da će barem neki od navedenih kuhinjskih aparata postati deo i vaše kuhinje i da ćete umesto višesatnog cupkanja pored šporeta osećati zadovoljstvo prilikom svakog boravka u njoj!

Povezani članci

Ostavi komentar