Kako da zaštita garderobe od vlage i moljaca bude efikasna

zaštita garderobe od vlage i moljaca

Proleće i jesen redovno prate temeljna raspremanja, kako domova, tako i garderobera. Odlaganje nepotrebnih stvari za predstojeću sezonu olakšava svakodnevni izbor odeće. Ali pakovanje, samo po sebi, može biti pravi poduhvat. Pogotovo ukoliko se svake sezone opremite garderobom prema najnovijim trendovima, a ne lišavate se one stare. Pored toga, odlaganje stvari podrazumeva i njihovu adekvatnu zaštitu, naročito ako se ona pakuje u podrumu ili potkrovlju. Pa i odlaganje u sobama nosi rizik da odeća privuče neprijatne mirise, kao i moljce. Stoga, da bismo je mogli nositi i kasnije, najbolje je da se na vreme sprovede zaštita garderobe i čuvanje u odgovarajućim uslovima. To će koristiti, pre svega, pristalicama tzv. „spore“ mode, koja propagira da se uzdržimo od preterane kupovine i maksimalno iskoristimo komade odeće koje već posedujemo.

Postoji više načina da se zaštititi nesezonska garderoba, u zavisnosti od toga od čega je najpre treba sačuvati. Kao što znamo, vlaga je veliki problem pri odlaganju garderobe, jer pruža dobru podlogu za dormiranje buđi. A to nije dobro ni za odeću, niti za naše zdravlje. I obično se vlaga nakuplja na stvarima koje se čuvaju u podrumima. Ali, podjednako veliki problem predstavljaju različiti insekti, pre svega moljci.

Zaštita garderobe od vlage

Kada je u pitanju zaštita od vlage, postoji više sjajnih načina da je očuvate:

1. Zaštita uz pomoć spreja protiv vlage

Sprejevi posebno namenjeni prskanju na odeću štite tkaninu od prikupljanja vlage. Često ga koriste planinari, jer omogućava i lakše isparavanje znoja, jer sprečava upijanje tečnosti. Upotrebljava se tako što se garderoba poprska pre odlaganja u ormar, kako bi imao najveći efekat. Međutim, treba biti oprezan prilikom izbora spreja, jer neki od njih sadrže silikon. Pa, ukoliko ste na njega alergični, ovakve sprejeve bi trebalo da izbegavate.

Za dezinfekciju garderobe, pored veštačkih dezinficijenasa, mogu se koristiti i pravljeni sprejevi, na bazi sirćeta. Oni su zdravija varijanta jer ne škode disajnim putevima. Kada njima poprskate garderobu, ostavite je tako da se sirće dovoljno upije i ispolji svoje antigljivično dejstvo. Zatim je poprskajte vodom i dopustite joj da se potpuno osuši, nekoliko sati. Tek onda je spremna za pakovanje u garderober.

2. Korišćenje silika-gela koji upija vlagu

Silika-gel je često prisutan u komadima odeće, obuće ili modnih dodataka, u vidu kesice. Ima prirodno svojstvo upijanja vlage gde god se ostavi, što je navelo proizvođače da ga upotrebljavaju zbog njegove praktičnosti, a efikasnosti. Dovoljan je vrlo mali paket silika-gela, da bi se adekvatno upijala vlaga.

3. Upotreba aktivnog uglja u cilju upijanja vlage

Aktivni ugalj je poznat u medicini i narodu kao dobar upijač. Pa se tako upotrebljava i u trovanjima hranom ili kiselinama. A može se koristiti i u vašem garderoberu kao zaštita garderobe od vlage. Pritom predstavlja brzo i lako rešenje. Napunite koficu aktivnim ugljem i postavite je u ormar i vaša odeća će ostati suva.

4. Pakovanje odeće u vakuum kese

Vakuum kese su odlično rešenje za čuvanje odeće, smanjenje zauzetog prostora, zaštite garderobe od vlage, ali i insekata. Lako se koriste, jeftine su i pogodne za svaki vid garderobe. Za razliku od vakuum kesa, vreće od tkanine nisu poželjne za čuvanje garderobe, jer moljci mogu napraviti rupice u njima.

5. Usmerite ventilator prema ormaru ili obezbedite dobru ventilaciju prostora

Prvi korak, kada primetite da vaša odeća počinje da miriše na vlagu, jeste da dobro izluftirate prostoriju u kojoj je čuvate. Ukoliko nema adekvatne ventilacije, možete postaviti ventilator, okrenuti ga ka ormaru i uključiti. Klima uređaji su takođe pogodno privremeno rešenje za održavanje suvoće i niže temperature, kako bi se otklonio rizik za nastanak vlage.

6. Držite vrata od garderobera otvorenim

Poželjno je da, kad god je moguće, vrata ormara budu otvorena. Cirkulacija vazduha onemogućava nakupljanje vlage.

7. Održavajte temperaturu u prostoriji konstantnom i niskom

Opšte je poznato da se gljivice lakše razmnožavaju na višim temperaturama, a obično je i veći procenat vlage. Takođe, kvalitetu tkanine ne pogoduje stalna promena temperature. Poželjno je da temperatura bude bar ispod 23oC i bude stalno približno ista.

8. Koristite rešetke umesto daski u ormaru

Ukoliko omogućite bolji protok vazduha, korišćenjem rešetki, manje su šanse da će doći do pojave vlage.

9. Dobro očistite ormar

Dobro čišćenje podrazumeva trljanje čestkom i upotrebu sapuna ili deterdženta, pre odlaganja garderobe. Ali i nakon što je odložite, svaki put kad primetite mrlje, poželjno je da dobro očistite čitav ormar. Takođe, vodite računa da dopustite unutrašnjosti garderobera da se dobro osuši posle čišćenja, kako ne biste dobili kontraefekat. I svakako je poželjno da, što češće, u redovnim vremenskim intervalima, ispraznite i obrišete svoj ormar. Na taj način ćete sasvim minimizirati rizik za razvoj vlage.

10. Garderobu odložite kao čistu i potpuno suvu

Nikako nemojte ostavljati stvari pre nego što su u potpunosti suve ili ako nisu sasvim čiste. Jer to je upravo dobar teren za razvoj buđi.

ormar, garderober, zaštita od moljaca

11. Nemojte stvari pakovati previše blizu jedne drugima

Pravilo ventilacije se odnosi i na same stvari međusobno. Odnosno, ukoliko je moguće, bolje je da odeću okačite zasebno na ofingere, nego da ih pakujete jedne na druge.

Zaštita od moljaca

Kada je u pitanju zaštita garderobe od moljaca, treba biti naročito oprezan. Razlog za to je što oni imaju, takoreći, „skup ukus za odeću“. Naime, napadaju vaše najkvalitetnije komade garderobe, kao što su vuna, kašmir, krzno i svila. Zato je važno sprečiti njihov uticaj na vreme. Najlakše ćete zapaziti rupice na odeći ili odrasle moljce u letu, ali tada je šteta već nastala. Za adekvatnu zaštitu od moljaca, pored spomenutih vakuum kesa, najviše se savetuju sledeći trikovi:

1. Kesice sa lavandom

Kesice napunjene listovima i cvetovima lavande, pored toga što svoju divnu aromu prenose i na garderobu, imaju efekat odbijanja insekata.

zaštita garderobe uz pomoć lavande

2. Koristite kombinaciju biljaka sa jakim mirisom

Ako vam lavanda nije dostupna, u iste svrhe možete koristiti drugo suvo lišće, poželjno od biljaka jakog mirisa. Ruzmarin, karanfilić, majčina dušica i kedar su neki od takvih primera. Pomešajte ih u bilo kojoj razmeri, stavite u kesicu i okačite u garderober.

3. Svu garderobu iznova operite na visokoj temperaturi

Ako ste već zapazili dejstvo moljaca na svojoj odeći, najbolje je reagovati radikalno – oprati odeću na visokoj temperaturi, dobro je osušiti, očistiti garderober i zatim odložiti.