Kako lako očistiti kuhinju – mali trikovi

kako-lako-očistiti-kuhinju
Foto: Pixabay.com

Ne treba vam mnogo vremena ni para da vaša kuća blista u svakom trenutku. Kako lako očistiti kuhinju?  Koristeći samo dva ili tri sastojka koje ima svako domaćinstvo možete sami napraviti prirodne preparate za čišćenje koji ne oštećuju materijale, a čine kuhinju besprekorno čistom.

Pripremili smo vam nekoliko malih trikova koje svaka domaćica mora da zna.

Čišćenje kuhinje je jednostavno

Za mnoge porodice kuhinja predstavlja centralno mesto okupljanja. Tu se pripremaju obroci, a neretko je kuhinja i trpezarija, odnosno mesto gde se doručkuje, ruča i večera. Zbog toga je izuzetno važno da ona uvek bude čista.

Čišćenje kuhinje je jednostavno kada imate običnu sapunicu ili deterdžent napravljen od vode i sirćeta. Ukoliko pomešate tečni sapun, vodu i sirće dobićete savršeno sredstvo za čišćenje gornje stranice kuhinjskih ormarića.

Sirćetna voda je dobra i za čišćenje frižidera, a preporučuje se da se svi predmeti koji se retko koriste jednom godišnje njome operu. Osim sirćetom, frižider možete očistiti i slanim rastvorom koji se pravi tako što u 4 litra vode rastvorite šaku soli. Ne samo da će police u frižideru zablistati, no nema ni opasnosti od toga da će hrana doći u dodir sa isparenjima iz kupovnih sredstava za čišćenje.

Slavine i pločice bez kamenca

Ukoliko pomešate so i terpentin i ovim sredstvom očistite pločice i sudoperu, oni će ponovo zasijati. Sirćetna voda je takođe izuzetno delotvorna kada su fleke od kamenca u pitanju. Najpre njome oribajte pločice i slavine, a potom deterdžentom za pranje sudova. Dobro isperite i uživajte u sjaju.

Šporet bez mane

Verovali ili ne, tvrdokorne mrlje od jela koje je iskipelo na šporetu i ringlama lako možete ukloniti. Potrebno je samo da zagrejete ringle, pospete prašak za pecivo i na kraju izribate. Sličan efekat postići ćete ukoliko ringle pospete solju i izribate ih vlažnom četkom. Izuzetno je važno da dobro isperete i osušite ringle nakon ribanja.

Ukoliko imate staklene ringle, odnosno ravnu ploču, lako ih možete očistiti sa svega nekoliko kapi deterdženta. Zagoreli ostaci hrane nestaće kao od šale, ako ih čistite posebnim strugalom za staklo. Završno poliranje uradite, opet – sirćetom.

Stvaranje tvrdokorne prljavštine u rerni možete sprečiti ako je posle svake upotrebe, još dok je topla očistite sapunicom.

Zbogom, mrlje na loncima!

Svakoj, pa i najvrednijoj domaćici može se dogoditi da joj nešto zagori u šerpi. Zagoreli aluminijumski lonac očistićete lako ukoliko u njemu kuvate vodu sa solju i jednom glavicom crnog luka isečenom na osmine. Nakon deset minuta kuvanja sačekajte da omekša zagoreli sloj i potom ga lako skinite sunđerom.

Stvrdnute ostatke hrane sa tanjira možete skinuti solju. Potrebno je samo da pokvasite vodom posuđe, posolite i ostavite kratko da deluje, a onda operete normalno deterdžentom i vodom. So će na sličan način skinuti i mrlje od zagorelog mleka u šerpama, a ujedno će i neutralisati mirise.

Ako je vaš problem rđa na posuđu, lako je se možete osloboditi uz pomoć sredstva koje se jednostavno pravi. U pitanju je rastvor 500 mililitra vode i jedne supene kašike limunske kiseline. Ovu tečnost nanesite na rđave mrlje i trljajte ih četkom dok se ne izgube.

limun-čišćenje
Foto: Pixabay.com

Jako zaprljano posuđe koje ne može u sudomašinu operite deterdžentom koji ćete napraviti sami. u 80 mililitra destilovane vode dodajte 40 mililitra deterdženta za posuđe i 80 grama tečnog sapuna. Na kraju, iscedite pola limuna u ovu tečnost. Po želji možete dodati i nekoliko kapi ruzmarinovog ulja. U vodu za pranje sudova stavite otprilike jednu supenu kašiku ovog sredstva i oni će zablistati!

Još par trikova

Ne čekajte da se prljavo posuđe nagomila. Perite sudove nakon svakog obroka, a posude u kojima ste pripremali obrok i pre nego što postavite ručak, ukoliko za to ima vremena.

Aluminijumske površine, sve šerpe i lonci u vašoj kuhinji mogu blistati kao da su upravo donešeni iz radnje, ako ih jestivom stranom prepolovljenog limuna dobro istrljate, a onda ispolirate mekom krpom. Limun je odličan neutralizator neprijatnih mirisa, te ga obavezno isečenog držite u frižideru ili istrljajte njime drvene daske za sečenje.

Na kraju, ukoliko operete sudove pre spavanja, ujutro će vas sačekati prazna sudopera i blistava kuhinja, a to je divan prizor uz prvu jutarnju kafu, složićete se.