Kako uspešno brendirati svoju prodavnicu?

izlog-u-radnji
Unsplash.com

Svakodnevno smo izloženi velikom broju informacija, svetlećih izoga, reklama, bilborda i ostalog reklamnog materijala. Neke od njih ne primetimo, neki nam ne zadrže pažnju, a samo mali procenat nas zaista zainteresuje da saznamo više o brendu koji se na reklamnom materijalu i nalazi.

Iz ovog razloga, u moru prodavnica koje se svakodnevno sreću na ulicama grada, teško je istaći se kao brend i probuditi pozitivna osećanja kod potencijalnih potrošača.

Sa obzirom na to da dobra reklama može značajno povećati profit, kao i uticati na to koliko ćemo se zadržati na tržištu i kakav ćemo utisak ostaviti, neophodno je pažljivo odabrati vrstu reklame koju ćemo koristiti.

Ukoliko i vi planirate da otvorite prodavnicu ili da unapredite postojeću, nastavite sa čitanjem ovog teksta i saznajte na koji način je možete uspešno brendirati. 

Brendiranje izloga – reklama na izlogu koja privlači pažnju

Da li želite da potencijalni kupci primete vašu prodavnicu ali ne znate kako to da postignete?

Razmislite samo kada šetate ulicom kakvi lokali privlače vašu pažnju. Da li su to obični lokali koji se ni po čemu ne izdvajaju od drugih, ili ćete ipak pre primetiti lokal koji ima unikatnu i dobro osmišljenu reklamu?

Shvatate kuda ovo vodi, zar ne? 

Prvo što vam je potrebno je kvalitetna reklama, a nakon što ste odabrali šta će se na njoj naći, u njenoj izradi vam može pomoći veliki broj kopirnica i štamparija u Beogradu.

Brendiranje izloga obuhvata upečatljiv logo, natpis, svetleću reklamu, boje i šare zidova, kao i tablu ispred lokala. Sav materijal treba biti uklopljen tako da stvara vizuelnu sliku i pozitivan stav o vašoj prodavnici kod vaše ciljne grupe. Zato pri donošenju odluke o načinu na koji ćete se predstaviti, dobro istražite ko je vaša ciljna grupa i koje su njene karakteristike.

Cilj je kreirati takvu reklamu koja osim što će privući pažnju potencijalnih klijenata i mušterija, ona će je i zadržati i uspeti da prenese određenu, unapred osmišljenu poruku. Ta poruka će ih navesti da posete vašu prodavnicu i iz potencijalnog kupca pređu u stvarnog, a kasnije i lojalnog.

Reklamni materijal malog i velikog formata – od flajera do plakata

Sa obzirom na to da mnogi potencijalni klijenti neće biti u prilici da fizički prođu pored vaše prodavnice i primete je, neophodno je okrenuti se i nekim drugim strategijama i vidu reklamiranja biznisa.

Flajeri i letci – ispromovišite svoj biznis širom grada

Kako bi svest o vašem brendu imao što veći broj ljudi, neophodno je koristtiti pomoćni reklamni materijal manjeg formata – flajere ili letke.

Osim što su povoljan način reklamiranja, uz pomoć flajera veliki broj ljudi može saznati za vaš brend bez obzira na lokaciju na kojoj se fizička prodavnica nalazi.

znak-za-rasprodaju
Pexels.com

Na flajeru je potrebno da se nalaze prepoznatljiv logotip koji se nalazi i na samoj prodavnici, a potrebno je da odaberete i boje, font i dizajn.

Kada birate boje, imajte u vidu da boje koje koristite za prikaz vašeg brenda ne bi trebalo da menjate kako bi ga kupci prepoznali. Odaberite poziv na akciju koji će podstaći potencijalne kupce da posete vašu prodavnicu. U praksi su se kao najuspešnije pokazale najave akcija i popusta, kao i najave novih proizvoda i određenih događaja.

Kada ste samostalno ili uz pomoć profesionalca dizajnirali letke i ištampali ih, angažujte ljude koji će ih deliti u prometnim ulicama grada.

Plakati i posteri – nepokretna reklama

Glavna razlika između prethodno navedenih flajera i letaka i plakata je u njihovoj veličini. Posteri se štampaju u A3 ili nekom većem formatu pa se koriste za privlačenje pažnje prolaznika. Ukoliko plakate postavite na odgovarajuće mesto – vidljivo, svetlo mesto u prometnoj ulici, oni mogu imati isti efekat kao i reklamni materijal malog formata.

Izrada postera i plakata ne razlikuje se po mnogo čemu od flajera. Za boje i dizajn plakata odaberite isti stil kao i kod flajera, a te boje ćete kasnije koristiti u svakom vidu reklame, kako bi bili prepoznatljivi.

Posteri ne treba da budu previše šareni, ali dovoljno zanimljivi i upečatljivi da bi uhvatile pažnju i zainteresovali prolaznike. Ovde je važna zlatna sredina – biti taman po ukusu prosečnog potencijalnog kupca. 

Digitalno brendiranje – prisutnost na internetu

Sa obzirom na to da se veliki deo života danas odvija na internetu, nije ni čudna izreka – ako te nema na internetu, onda ne postojiš.

Baš iz tog razloga, važno je da od samog početka prikažete svoj brend na društvenim mrežama. Otvorite nalog na nekoj od platformi i redovno objavljujte zanimljiv sadržaj koji će navesti ljude da kliknu na vaš profil i vide šta vi to još nudite. 

Interaktivna komunikacija na društvenim mrežama pokazala se kao najbolji vid pridobijanja novih klijenata, pa pri objavama obratite pažnju na opise fotografija, napišite zanimljiv tekst, a na samom kraju teksta možete i postaviti pojedina pitanja kako bi podstakli komunikaciju.

Nadamo se da smo vam ovim pekstom pomogli da osmislite način na koji ćete svoju prodavnicu učiniti prepoznatljivom. Želimo vam puno sreće u daljem razvijanju sopstvenog biznisa!