Kako se oglašavati na internetu – jeftina a efikasna rešenja

Kao vlasniku firme koja se tek razvija, možda će vam u početku biti teško da privučete pažnju potrošača, naročito ako postoji jaka konkurencija u vašoj industriji. U takvim situacijama mnogi će vam preporučiti digitalni marketing kao jedan od najefikasnijih načina da osvojite tržište. 

Ali možda ste već uložili puno u pokretanje biznisa, pa mislite da nemate dovoljno novca koji možete da potrošite na oglašavanje? Na vašu sreću, postoje efikasni načini kako da se promovišete na internetu a da izbegnete velike troškove.

Pre ere interneta male firme su imale samo nekoliko načina da se jeftino oglase, poput štampanja letaka ili sponzorisanja malih događaja. Danas, kada je internet prisutan u našim svakodnevnim životima, mogućnosti za oglašavanje su gotovo neograničene. Predstavljamo vam smernice kako na pravi način iskoristiti pogodnosti koje internet nudi i oglasiti se besplatno ili sa vrlo malim početnim ulaganjem. Pročitajte! 

#1 Koristite društvene medije i pridružite se relevantnoj onlajn zajednici

Društvene mreže su danas obavezan kanal oglašavanja kada je u pitanju bilo koji biznis. Registrujte se na Facebook-u i na njemu postavljajte oglase i nudite svoje proizvode ili usluge. I ne samo Facebook – Instagram, Twiter, YouTube i druge društvene mreže nude neverovatne mogućnosti za promociju poslovanja. Takođe, umrežavanje na LinkedIn platformi, kako na ličnom tako i na nivou firmi, može biti još jedan od načina kako društveni mediji mogu da pomognu vašem poslovanju.

Svaka niša, pa tako i ona u kojoj vi poslujete, ima na internetu svoju zajednicu. Bilo da je u pitanju forum ili neka grupa na društvenim mrežama. Međutim, samo prijavljivanje u zajednicu i povremeno objavljivanje postova vam neće biti od koristi. Potrebno je da budete što je moguće više aktivni i da gradite dobre odnose sa zajednicom u koju ste uključeni.

Sa druge strane, nije pametan ni previše napadan pristup. Bolje je da pasivno promovišite svoje poslovanje, proizvode i usluge tako što ćete, na primer, uz vaše ime staviti link ka vašoj web stranici ili ćete je pominjati samo kada je to u kontekstu teme o kojoj se raspravlja.

#2 Oglasite se na Google Ads platformi

Google je vodeći interneti pretraživač, pa je sasvim normalno da ukoliko želite da vaše poslovanje bude vidljivo na mreži, koristite platformu za oglašavanje Google Ads. S obzirom na nikada veću konkurenciju u različitim oblastima poslovanja, ovaj alat ne samo da omogućava prohodnost do kupaca, već je za pojedine kompanije apsolutno neophodan kako bi ostali konkurentni na tržištu. 

Danas je to najpopularnija platforma na svetu za plaćeno oglašavanje. Oglašivači plaćaju Google-u svoj oglas prema količini klikova (PPC). Cene mogu da budu i od 1 dinar na srpskom tržištu pa naviše, naravno u zavisnosti od toga kolika je konkurencija, ali i od relevantnosti oglasa. 

Google ads, osim što nudi različite mogućnosti i tipove oglasa, obezbeđuje i analizu ostvarenih rezultata. Oglašivači mogu na dnevnom ili mesečnom nivou limitirati budžet u reklamnoj kampanji. Štaviše, ukoliko vam ne ide kako ste zamislili, možete pauzirati ili zaustaviti proces oglašavanja, bez ikakvih naknadnih troškova. 

Brojne su prednosti ovog načina oglašavanja. Uz pravilna podešavanja reklamne kampanje mogu se postići rezultati koji su dobri u odnosu na ulaganja. Rezultati oglašavanja su veoma brzo vidljivi, pa je shodno tome i povraćaj uloženih sredstava brz. Osim toga, povećaćete svest o vašem brendu kod ciljane publike. Sa druge strane, imaćete mogućnost praćenja i analiziranja uspešnosti vaše reklamne kampanje, ali i mogućnost da iskoristite ovaj alat za SEO i marketing sadržajem.  

#3 Optimizujte svoj web sajt

SEO je jedan od najboljih načina da se što bolje rangirate u organskim rezultatima Google pretrage.  Što je viša pozicija u pretraživaču, to će potencijalnim potrošačima biti lakše da vas pronađu. Iako postoje brojni načini na koje možete optimizovati vašu web lokaciju, mi ćemo pomenuti dva – to su lokalni i tradicionalni SEO.

Jednostavan način da poboljšate vidljivost u lokalnim rezultatima pretrage je da vam lokalna SEO strategija bude bolja. To možete uraditi tako što ćete ubaciti svoju firmu na platforme Google My Business, Bing Places for business i Apple Maps Connect. Ovi besplatni alati imaju za cilj da pomognu firmama da upravljaju svojim prisustvom na internetu preko odgovarajućih pretraživača i mapa. 

Kada se registrujete na ovim platformama i dodate detalje svoje firme, potencijalni kupci mogu lako da pronađu informacije o vama, poput radnog vremena, kontakt podataka, web lokacije i fizičke lokacije. Na taj način, ako potencijalni kupac/klijent ukuca u pretraživaču pojam vezan za vašu nišu i gde može da kupi proizvod iz te niše u blizini, velika je verovatnoća da će se upravo vaša firma pojaviti u rezultatima pretrage. 

Dok lokalni SEO cilja na geografsku oblast, tradicionalni SEO je dobar za svaku firmu koja želi da proširi svoju delatnost i više se rangira u organskim rezultatima pretrage. Ovo je posebno važno jer e-trgovina sve više uzima maha. Ova vrsta SEO-a se odnosi na optimizaciju vaše web stranice, liste proizvoda i opšteg sadržaja kako bi se poboljšala njihova vidljivost. 

Ipak, treba imati na umu da SEO nije lak, posebno ako ste početnik. Zato je najbolje da za ovaj posao unajmite ljude koji se bave optimizacijom profesionalno. Dobar SEO će vam pomoći da se vaš sajt nađe među najbolje rangiranim u Google pretrazi. 

#4 Pokrenite blog

Blog ne samo da pomaže vašoj kompaniji u promovisanju brenda već je jedan od načina da privučete klijente. Ali zapamtite da je jedna od ključnih stvari kada je u pitanju blogovanje redovno ažuriranje sadržaja koji je na njemu. Blog koji se ne dopunjuje redovno novim sadržajem je mrtav i ne vredi mnogo. 

Poslovni blogovi su efikasan alat za izgradnju brenda. Iako će vam možda biti potrebno više vremena za postizanje rezultata u odnosu na druge marketinške metode, ne odustajte od ovog načina oglašavanja. Osim brendiranja, blog će vam pomoći da povećate saobraćaj na vašoj web lokaciji.

#5 Započnite e-mail marketing

U pogledu vraćanja uloženih sredstava, marketing putem elektronske pošte je jedan od najbojih i najisplativijih. Od slanja biltena, sezonskih ponuda i promocija, pa do pružanja korisničke podrške, e-mail marketing je dobra i jeftina strategija koju svaka mala firma treba da iskoristi. 

Najbolje u svemu je što je ovaj servis jako prilagodljiv i izuzetno pristupačan. Možete ciljati i dostavljati elektronsku poštu i poruke koje imaju relevantnu vrednost za klijente kojima se obraćate. Osim toga, neverovatno je jefitno u poređenju sa drugim marketinškim strategijama.

Uz pomoć interneta, možete učiniti toliko toga pozitivnog za rast vaše firme. Marketinške strategije koje smo pomenuli u ovom tekstu će vam pomoći da na relativno jeftin način podignete vaše poslovanje na jedan viši nivo. Isto tako, podići ćete nivo svesti o vašem brendu kod potencijalnih kupaca. Možda će pojedinim metodama biti potrebno više vremena kako bi počele “da rade za vas”, ali kada to postignete, budite sigurni da ćete dobiti daleko više potencijalnih kupaca koji će biti zainteresovani za vaše proizvode ili usluge.