Kako započeti biznis sa štampanim majicama

majice
Foto: Unsplash.com

Muške, ženske, uniseks – majice su mnogo više od komada platna koji oblačimo. Retko koji odevni predmet ima tu moć da odražava naš identitet, interesovanja i ličnost.

Zbog toga ne treba da iznenadi što njihova popularnost raste, a sa njom uporedo i prodaja posebno prilagođenih štampanih majica. S obzirom na to da ne zahteva velika početna ulaganja, mnogi preduzetnici i umetnici se rado odlučuju da započnu biznis sa štampanim majicama. Ovo ujedno znači i veliku konkurenciju, te iziskuje dodatne napore da se istaknete na tržištu.

Brendiranjem majica za određenu ciljnu grupu, kreiranjem unikatnog dizajna koji vaši kupci žele i kvalitetnim tehnikama štampe možete ostvariti svoj uspeh.

Izaberite nišu

Budući da se tržište širi i dosta je razvijeno, kao početniku niko vam ne bi preporučio takmičenje sa velikim proizvođačima majica. Ako želite da povećate svoje poslovne mogućnosti i šanse za uspeh, usmerite fokus na samo jedno ciljno tržište, odnosno izaberite svoju nišu i ciljnu grupu.

Razmislite ko su idealni kupci vaših proizvoda. Da li će vaše majice nositi deca i mladi, samo muškarci ili samo žene? Primera radi, ako želite da štampate majice sa smešnim natpisima, to je i više nego široko polje za jednog početnika. Vaša odskočna daska biće specifično i pažljivo odabrano tržište. Primer specifičnije niše su majice sa smešnim sloganima koji se odnose na štrebere, na lekare i medicinske sestre ili vlasnike mačaka i slično.

štampane-majice
Foto: Unsplash.com

Tako imate priliku da privučete svoje kupce, jer je konkurencija znatno manja. Ujedno se povećavaju i šanse da izgradite svoj brend i istaknete se bez većeg trošenja budžeta.

Nabavite kvalitetan materijal i dobre štampače

Kvalitet je najbitniji za vaš brend i njegov uspeh, zbog toga je veoma važno da istražite sve opcije i pažljivo odaberete materijal i „alat“ za svoje malo preduzeće. Nisu sve majice iste, kao što neće svi štampači jednako dobro odštampati željeni motiv na tekstilu.

Ne štedite na kvalitetu majica

Kada su u pitanju majice na kojima ćete štampati svoj natpis ili dizajn koji osmislite, možda na prvi pogled deluje primamljivo da prilikom nabavke žrtvujete kvalitet radi veće marže. Ipak, morate dobro razmisliti kako će loš kvalitet uticati na odluku kupca da ponovo kupi od vas. Prilikom izbora idealne majice razmotrite nekoliko faktora: pre svega model, veličinu, vrstu i mekoću materijala, kao i njegovu težinu.

majice
Foto: Unsplash.com

Pošto suzite izbor, najbolje će biti da pre prve velike narudžbine potražite uzorke na osnovu kojih ćete doneti konačnu odluku.

Izaberite metodu štampe

Biznis sa majicama se obično oslanja na tri metode štampe. To je direktna digitalna štampa, sito štampa i sublimaciona štampa. Svaki od ovih načina ima svojih prednosti i mana, a na vama je da odlučite koja je opcija najbolja za vašu firmu.

Ukoliko je vaš cilj stvaranje visokokvalitetnog otiska, onda definitivno treba da izaberete metodu direktne štampe na odeću. Svestrani dizajni sa mnogo detalja i u širokoj paleti boja mogu se proizvesti na ovaj način bez oscilacija u kvalitetu, ali samo kada su u pitanju manje porudžbine. Za veliku proizvodnju ova metoda nije baš jeftino rešenje.

U slučaju da planirate veliku proizvodnju, možda je bolje da se odlučite za sito štampu. Ovom metodom dobićete odlične proizvode ako štampate jednostavne i nezahtevne dizajne. Međutim, kod kompleksnijih grafičkih rešenja za majice sito štampa neće pokazati jednak kvalitet otiska.

Sublimaciona štampa je metoda koja u velikoj meri olakšava štampu majica na zahtev. Kod ove tehnike, dizajni se prvo moraju odštampati na visokokvalitetnom transfer papiru. Potom se uz pomoć termo prese prenosi dizajn na majicu. Da bi postupak uspeo, potrebno je koristiti poseban štampač i sublimacione boje koje reaguju pod uticajem toplote.

Napravite jedinstven dizajn za svoju majicu

Dizajn je ključan faktor uspeha kada pokušavate da pokrenete posao sa štampanim majicama. Ako vaše majice imaju sjajan i originalan dizajn, već ste u prednosti u odnosu na konkurenciju. Zbog toga je ovaj korak izuzetno važan.

Ispoljite svu svoju kreativnost, razmišljajte izvan okvira, eksperimentišite! Postoji mnogo veb sajtova na kojima možete pokušati da napravite sopstveni dizajn majica. Ako pak niste sigurni u vlastitu sposobnost dizajniranja sjajnih proizvoda, potražite pomoć od profesionalnih dizajnera. Jedna od mogućnosti je i angažovanje diizajnera frilensera. Postoje različiti načini da dobijete visokokvalitetne dizajnerske radove po pristupačnoj ceni.

devojka-majica-sa-natpisom
Foto: Unsplash.com

Obavezno napravite dizajn rezolucije visokog kvaliteta koji će izgledati dobro u veličini koju želite na vašoj majici. Iako dizajn na vašem računaru može izgledati u redu, možda se neće dobro prikazati na majici.

Potvrdite svoje dizajne

Pre nego što uložite mnogo novca u svoju novu poslovnu ideju, trebalo bi da proverite da li postoji tržište i interes za vaše dizajne. Jedna od najpopularnijih i najčešćih metoda za potvrđivanje vaših dizajnerskih ideja uključuje društvene mreže.

Objavite neke od svojih dizajna na svom ličnom Fejsbuk profilu, nišnim Fejsbuk grupama, Instagramu, Tviteru i drugim društvenim mrežama koje vaši prijatelji i potencijalni kupci često koriste. Potražite iskreno mišljenje i pratite reakcije koje ste izazavali.

Promovišite svoje majice i počnite sa prodajom

Kada obezbedite sve potrebne materijale i opremu, pronađete savršenu ideju za svoj dizajn, vreme je da počnete sa promocijom i prodajom svojih proizvoda. S obzirom na mogućnost onlajn prodaje, nikada kao danas nije bilo lako izraziti svoju kreativnost i prodati majice. Za koju god nišu da se odlučite, kakav god dizajn i kvalitet odabrali, internet prodavnica majica je odlična polazna tačka za nove preduzetnike.

Nema potrebe za kupovinom ili kreiranjem majica unapred. Sa štampanjem određenog natpisa ili dizajna možete krenuti pošto dobijete porudžbinu. Najbolje od svega je uvek imate mogućnost da ako želite isti dizajn koristite na drugim proizvodima za štampanje, kao što su torbe, šolje, kačketi i slično.

Promocija i plasiranje proizvoda ići će mnogo lakše kada poznajete potrebe i navike svoje ciljne grupe. Ako vaše majice imaju dizajn i slogan koji bi se dopao srednjoškolcima, na primer, onda treba da se posvetite oglašavanju na Fejsbuku ili Instagramu.

Umesto zaključka

Nije teško biti najbolji u svom poslu ako dobro razradite strategije za postizanje uspeha. Ukoliko pratite i dosledno se pridržavate svih ovih saveta, povećaćete šanse svog preduzeća za štampu majica. Vremenom ćete razviti kvalitetan brend koji odlično posluje i što je najbitnije donosi prihode iz meseca u mesec.