Kako privući klijente pomoću besplatnog profila preduzeća

Izvor: Pixabay

Živimo u vremenu kada se ljudi u potrazi za najrazličitijim odgovorima, proizvodima i uslugama sve više oslanjaju na Google pretraživač. To nije slučajno, s obzirom na to da je Internet danas vodeći medij za promociju i oglašavanje. Zahvaljujući Guglu, koji je obezbedio alat pomoću koga se besplatno upravlja prisustvom na mreži, mala preduzeća imaju posebne pogodnosti, koje pozitivno utiču na njihovo poslovanje. Naime, za promociju fizičkih lokacija biznisa, Google potpuno besplatno stavlja na raspolaganje veb-stranicu za koju ste verovatno već čuli, ali niste baš sigurni čemu služi i kome je namenjena. U pitanju je Google My Business (Google Moje Preduzeće). Nešto više o ovoj stranici, kao i tome kako privući klijente pomoću nje i potpuno besplatno povećati obim poslovanja, pročitajte u narednim redovima.

Ko može kreirati Google My Business?

Uslove za kreiranje besplatnog GMB profila ispunjavaju samo ona preduzeća koja korisnici mogu da posete fizički, koja imaju fizičku lokaciju. To znači da npr. različite organizacije, brendovi, frilenseri, umetnici ili onlajn trgovci ne mogu posedovati GMB stranicu. Ukoliko osnivate ili već posedujete prevodilačku agenciju u svom gradu na tačno određenoj adresi, fizičkoj lokaciji, možete otvoriti GMB profil. Samo u tom slučaju se, kada u Google pretraživaču ukucate npr. „prevodilačka agencija Beograd“, podaci o vašoj agenciji mogu pojaviti u sekciji sa tri lokalna rezultata pretrage, zahvaljujući GMB profilu.

Kako privući klijente kreiranjem besplatnog profila preduzeća?

Ukoliko planirate otvaranje firme ili ste već vlasnik iste, svakako vam preporučujemo da odmah kreirate i optimizujete GMB  stranicu. Ako se pitate kako privući klijente, upravo vam otvaranje besplatnog profila preduzeća  može biti od velike koristi. Otvaranje GMB profila garantuje da Google zna za vašu firmu i njenu poslovnu adresu. Osim toga, korisnicima obezbeđuje mesto za ostavljanje recenzija, odnosno ocena i komentara. Time se postiže osigurano prisustvo na Guglu, a vaše preduzeće dobija javni identitet.

Kreiranje besplatnog profila preduzeća je, dakle, posebno korisno ukoliko tek pokrećete svoj posao ili je vaš budžet ograničen. U tom slučaju, osim korisnih saveta koje vam može dati knjigovodstvena agencija, na samom startu, kada je svaki dinar dragocen, otvaranje besplatnog profila vašeg preduzeća će i te kako privući više klijenata, uz dragocenu uštedu novca.

Izvor: Unsplash

Verifikacija GMB naloga

Da bi korisnicima koji pretražuju lokalne rezultate obezbedio korisne informacije, lokalni algoritam pretraživača samostalno objavljuje GMB stranice. Podatke preuzima sa društvenih mreža, veb-sajtova preduzeća i drugih veb-lokacija. Međutim, informacije dobijene na ovaj način ne moraju biti i ažurirane, zbog čega su one prikazane kao nepotvrđeni nalozi. Kod nepotvrđenih naloga, GMB će vam ponuditi opciju preuzimanja vlasništva nad nalogom (Own this business?). Tek kada ih verifikujete i ažurirate, oni će se pozicionirati više u pretrazi. 

Kada su u pitanju novoosnovana preduzeća, može se desiti da Google ne objavi samostalno GMB stranicu. U tom slučaju veb-administrator treba da pokrene postupak njenog otvaranja. Ovaj postupak je veoma jednostavan. Registracija se vrši korišćenjem Gmail adrese elektronske pošte, klikom na Google My Business adresu. Nakon toga, preko opcije koja služi za dobijanje pristupnog kôda (Choose a way to verify), veb-administrator treba da potvrdi postojanje biznisa. Stranica postaje verifikovana kada se pristupni kôd unese na GMB stranicu. 

Optimizacija GMB stranice

Optimizacijom GMB stranice postiže se dodatna vidljivost u lokalnim rezultatima internet pretrage, kao i na Google Maps-u. Osim toga, profil vašeg preduzeća može biti idelna dopuna njegovom veb-sajtu. Zato je važno da GBM profil bude optimizovan i redovno ažuriran. Prva tri listinga obično zauzimaju tzv. plaćeni oglasi po kliku. Zatim sledi sekcija sa tri lokalna rezultata pretrage (tri istaknute firme kao rezultat pretrage), i to na veoma vidljivom mestu. Ukoliko je profil dobro optimizovan, omogućiće da se vaše preduzeće prikaže na prvoj strani Google pretrage u okviru tzv. Lokalnog 3-paketa potpuno besplatno, za razliku od oglasa „plaćenih po kliku“. 

Informacije koje treba da sadrži GMB profil

U najbitnije informacije koje profil vašeg preduzeća treba da sadrži ubrajaju se poslovno  ime, adresa i broj telefona. Oni na internetu treba da budu navedeni uvek na isti način. Naziv GMB stranice treba da bude isti kao i naziv preduzeća na drugim mestima. Ukoliko dođe do promene neke od informacija, potrebno je ažurirati ih na svim medijima (društvene mreže, blog, veb-sajt…). Na verifikovanom GMB profilu preporučljivo je uneti sve tražene informacije, za bolju vidljivost na mreži. Potencijalnim kupcima ćete na taj način pružiti i dodatne informacije. Što je stranica vizuelno atraktivnija, potpunija, posećenija, te bogatija recenzijama klijenata, imaće bolju poziciju u Google pretraživaču.

Profil preduzeća može uključiti i neke dodatne, manje važne informacije (poslovna kategorija, radno vreme, uvodni tekst o preduzeću, uputstvo za stizanje do lokacije i sl.). Poželjno je dodati fotografije i video-sadržaj. Posebnu pažnju treba posvetiti profilnoj slici, zaštitnom znaku preduzeća (logo) i naslovnoj slici. 

Nadamo se da smo vam ovim malim savetima za bolju vidljivost na mreži ukazali na važnost i višestruku korist od otvaranja GMB profila, a pre svega na to kako privući klijente. Ostaje vam samo da što pre kreirate besplatni profil preduzeća i otvorite vrata svoje firme novim korisnicima vaših usluga.