Kako pronaći pouzdanu rent a car agenciju

Sa toliko mnogo agencija za iznajmljivanje automobila koje su danas prisutne na tržištu, odluka kod koje od njih rentirati vozilo nije laka. Sve rent a car firme, osim što iznajmljuju automobile, nude i niz dodatnih pogodnosti, trudeći se da klijentima omoguće bolju uslugu u odnosu na svoju konkurenciju. Naravno, i cene usluga koje nude nisu iste.

Takođe, agencije imaju i različit vozni park. Ponuda nekih od njih obuhvata isključivo vozila niže klase, dok drugi u svojoj floti imaju različite klase i modele automobila, te možete birati od malih gradskih pa sve do SUV i luksuznih vozila. 

U tako širokoj ponudi, za svakog potencijalnog klijenta problem je kako odabrati pravu rent a car agenciju čije usluge su kvalitetne i povoljne. Zato vam dajemo nekoliko smernica koje trebate uzeti u obzir kada birate firmu kod koje ćete iznajmiti automobil. Pročitajte. 

 #1 Vozni park i dostupnost vozila

Kada klijenti istražuju ponudu rent a car agencija prva stvar na koju obrate pažnju je, naravno,  vozni parki. Na zvaničnim internet stranicama rent a car agencija predstavljeni su svi automobili koje iznajmljuju, međutim, često se dešava da je model koji klijent želi već rezervisan za određene termine. Zato, nakon što definišete datum vašeg putovanja i odaberete vozilo koje vam odgovara, odmah pošaljite upit agenciji. 

Većina rent a car agencija iznajmljuje automobile sličnih karakteristika, ali ima i onih koje se izdvajaju svojom ponudom. Kako onda odabrati auto koji je najbolji za vas?

Na primer, ako planirate da putujete sa porodicom, potražite agenciju za iznajmljivanje automobila koja u svom voznom parku nudi komfornije modele sa više mesta za sedenje i za prtljag. Suprotno tome, ukoliko putujete sami i u najvećoj meri će vam auto biti potreban za vožnju po gradu, onda je najekonomičnije rešenje da izaberete mali gradski automobil. Osim što ćete manje platiti, lakše ćete njime manevrisati po gradu. 

#2 Cena iznajmljivanja automobila

Cena iznajmljivanja vozila se računa po danu, a razlikuje se pre svega u zavisnosti od klase vozila, ali i od perioda na koji ga rentirate. Što je duži rok, to je cena po danu iznajmljivanja povoljnija. Tako vas isti model neće koštati isto po danu ako ga iznajmljujete na 3 ili na 10 dana. Ovo je pravilo kod gotovo svake rent a car agencije. 

Međutim, cene se mogu razlikovati za isti automobil i za isti broj dana od agencije do agencije. Na primer, određeni automobil kod jedne kompanije možete iznajmiti za 15 evra, dok kod druge za isti taj model treba izdvojiti 17 evra po danu. 

Cena se takođe može razlikovati i od grada do grada, pa tako iznajmljivanje automobila u Nišu je povoljnije u odnosu na rentiranje u Beogradu. Veći gradovi obično imaju i veću potražnju za vozilima te su i cene iznajmljivanja nešto veće. Zato je naš savet da uz pomoć interneta malo detaljnije pretražite ponudu i vidite koje agencije imaju najniže cene. 

Međutim, nemojte se zaletati i odmah prihvatiti najnižu cenu, jer se iza toga često kriju neki dodatni troškovi. Imajte na umu činjenicu da će firme koje u svom voznom parku imaju nova vozila sigurno  imati i veću cenu iznajmljivanja, za razliku od onih agencija čija auto flota je starija. 

#3  Reputacija agencije

Ako želite da iznajmite automobil, obavezno povedite računa o reputaciji agencije sa kojom želite da sklopite dogovor. Neke su poznate po svojoj pouzdanosti i kvalitetu usluga koje nude kupcima. Sa druge strane, one koje su tek počele sa radom možda neće biti na glasu, ali zato imaju niže cene. 

Pogledajte recenzije na internetu i opredelite se za rent a car agenciju koja ima najveći broj pozitivnih komentara. Takođe ukoliko imate preporuku prijatelja koji je već koristio usluge neke agencije obavezno razmotrite njegov predlog. 

Odabir vozila kod renomirane kompanije obično znači da ćete biti bezbedniji dok ste na putu. Zato je naš savet da ne gledate previše cenu već da birate agencije koje su na dobrom glasu. Naravno, ukoliko je razlika u ceni prevelika, raspitajte se zašto je to tako. Ponekad nema baš nikakvog opravdanog razloga da odaberete skuplju varijantu i platite više.

#4 Dodatne usluge i briga o klijentima

Kada birate rent a car agenciju od koje ćete iznajmiti automobil, od velike je važnosti da se uverite kakav je kvalitet usluga koje pružaju svojim klijentima. Profesionalne kompanije, one kojima je stalo do toga da im klijenti budu zadovoljni, maksimalno, će se truditi da ispune sve zahteve svojih klijenata, pa će samim tim pružiti i kvalitetniju uslugu. 

Ne zaboravite da mnoge agencije, naročito one koje nisu na dobrom glasu, često imaju skrivene troškove koje naplaćuju naknadno. Zato se raspitajte i dobro pročitajte šta piše u ugovoru pre potpisivanja, kako biste kasnije izbegli troškove za koje u prvi mah nećete ni znati da postoje. 

Ozbiljne agencije neće skrivati dodatne troškove, već će vas unapred obavestiti da u nekim slučajevima naplaćuju posebno neke od svojih usluga. Na primer, ako želite da idete na dalja putovanja, van granica zemlje, upozoriće vas da morate platiti neke dodatne naknade za ovu uslugu. Ili ukoliko vam je potrebno dečije auto sedište, oni će vam predočiti da se ova usluga dodatno naplaćuje pre nego što ga iznajmite. 

Takođe, obično će vam iz agencije dati automobil sa punim rezervoarom, pa od vas očekuju i da ga vratite sa istom količinom goriva. U slučaju da to ne uradite, može se desiti da vam naplate penale kao i gorivo za svaki potrošeni litar.

Zato, pitajte sve što vam nije dovoljno jasno. Zatražite pojašnjenje ukoliko vas neke stavke iz ugovora zbunjuju, pre nego što potpišete dokument i preuzmete automobil. 

#5 Osiguranje vozila

Većina rent a car agencija uz iznajmljivanje vozila daje osnovno osiguranje. Međutim, one će vam kao dodatnu opciju takođe pouditi i kasko osiguranje. Tako da u zavisnosti od vozila koje odaberete, razmislite da li vam je potrebno i dodatno osiguranje. Ukoliko uzimate vozila više klase, naš savet je da ipak uzmete i kasko osiguranje za period za koji ste iznajmili vozilo. To vam možda neće biti velika stavka u ukupnom budžetu koji ste namenili za iznajmljivanje vozila, ali će vas spasiti dodatnih troškova u slučaju nezgode. 

Kao što vidite, postoji mnogo faktora koje trebate razmotriti kada birate od koje ćete agencije iznajmiti automobil. Počnite od toga što ćete precizno definisati svoje potrebe, a zatim uzmite u obzir cenu, reputaciju agencije i dodatne usluge koje nudi. Na kraju, nadamo se da će vam ovi naši saveti pomoći da odaberete pravu rent a car agenciju i vozilo za vaše potrebe i učiniti put prijatnijim.