Ugradnja sigurnosnih vrata: kako zaštititi svoj dom?

Odlučili ste se da dodatno zaštitite i osigurate vaš objekat. Dobro ste analizirali svoje sigurnosne potrebe i odabrali idealna sigurnosna vrata. To je sjajno, pametna investicija! Bezbednost je ono što je svakome potrebno. Bilo da se radi o poslovnim objektima ili privatnim posedima.  Zaštita sigurnosnim vratima u današnje vreme je opšta potreba i poželjno je da je posedujete. Međutim, pored utrošene energije da odaberete baš odgovarajući model, proizvođača i tip, kao i potrošenog novca, ovde ćemo vam skrenuti pažnju na bitnost još jedne, na izgled sitne stavke. To je njihova ugradnja.

Zašto se ugradnja sigurnosnih vrata mora shvatiti ozbiljno?

Ako bi ugradnju sigurnosnih vrata shvatili olako i prepustili nestručnom licu, ugrožavamo više stvari. Loše obavljena ugradnja znači dodatno dorađivanje, ili čak rad ispočetka. A to povlači za sobom još bušenja, nereda i najverovatnije potrošenog novca. Druga, i mnogo značajnija, stavka jeste da neadekvatnom ugradnjom rizikujemo narušavanje osnovne funkcionalnosti vrata – bezbednost. Ako vam je, na primer, zid na koji ste postavili sigurnosna vrata ostao oštećen ili klimav, rizikujete provalu. Verovatno i više nego pre same ugradnje. Tada vam čelična zaštita, super-sigurna brava i površina otporna na vatru i metkove, neće imati gotovo nikakvog smisla. Iz ovih razloga vam toplo preporučujemo da instalaciju sigurnosnih vrata ne vršite brzopleto i da je prepustite kompetentnima. U daljem tekstu ćemo vam okvirno predstaviti šta prestavlja montaža sigurnosnih vrata. A dobićete i savete da taj poduhvat obavite na najbolji mogući način.

Najkonkretniji savet koji vam možemo dati jeste da angažujete svog prodavca za ugradnju sigurnosnih vrata. Gotovo svaki prodajni objekat za koji se odlučite, ponudiće vam ovu vrstu usluge. Ukoliko vam se učini da je ta usluga nešto skuplja od vaših očekivanja, ili već poznajete dobrog majstora koji „mnogo štošta ume“, naš savet je da ipak odaberete opciju koju vam nudi prodavac. Nemojte gledati na ovo kao na dodatni trošak, već kao na sigurnost da ćete dobiti baš ono što ste i odabrali iz kataloga. Takođe, dobićete i formalnu garanciju na ugrađena vrata, kraći period samog procesa ugradnje, a izbeći ćete i eventualne ponovne troškove u slučaju loše ugradnje.

A za sve one koji nemaju vremena za fizički obilazak prodajnih mesta, postoji online ponuda. Pa tako, ukucavanjem pojma poput – Sigurnosna vrata Beograd u vašem pretraživaču, jednostavno i efikasno možete odabrati adekvatan model i dezen i poručiti dostavu.

Šta se očekuje od kupca?

Ono što sami možete uraditi, kako biste predvideli koliko vremena i novca bi koštala sama ugradnja, jeste da uzmete mere trenutnih vrata, koja želite da zamenite (ukoliko ih imate) i uporedite sa zaštitnim. Na osnovu toga, možete pretpostaviti da li je potrebno dozidati ili proširivati otvor na zidu. Dobar savet bi bio da, pored uzimanja dimenzija, i slikate prostor na kojem se sadašnja vrata nalaze, spolja i iznutra. Nakon toga, sve što preostaje jeste da to pokažete stručnim licima. Oni su zaduženi za procenu, posle čega možete zakazati termin. Ako imate nedoumice ili dodatne brige oko nekih detalja, najbolje je da to razjasnite sa ovlašćenim majstorom. Možda će vas interesovati koliko buke ili nereda će biti proizvedeno i da li postoji opasnost od potencijalnog oštećenja. Budite sigurni da ćete izborom preporučenih lica, koja imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa profesionalnom opremom, sve potencijalne komplikacije i probleme svesti na minimum.

Vrste montaže

Usluge ugradnje, po opsegu posla, vremena i cene, možemo grubo podeliti u tri kategorije.

Bravarska montaža – podrazumeva transport na vašu adresu, postavljanje, odnosno „ankerisanje“, kompletnu ugradnju vrata, sigurnosnih brava i kvaka do finalne zidarske obrade, fiksiranja i popunjavanja izolacionom penom između zida i štoka.

Kompletna montaža – podrazumeva sve što i bravarska, uz malterisanje i dodatnu zidarsku obradu.

Radovi po narudžbini – prethodno navedene kategorije odnose se, na slučajeve kada se poklapaju dimenzije vrata koja menjate sa onim koje ugrađujete. Ukoliko to nije slučaj, potrebno je da sa majstorima dogovorite dodatne radove, u koje može spadati rušenje, štemovanje ili proširivanje otvora. Takođe, u dodatne radove može da spada ugradnja alarmnog sistema, zaštitnih kamera, interfona, itd.

Zaključak

Pored tipa ugradnje, cene usluge mogu da variraju u zavisnosti od proizvođača, kao i od materijala i dimenzija vrata. U svakom slučaju, naš savet je da se unapred raspitate o svemu što vas interesuje i proces ugradnje prepustite profesionalcima. Ugradnjom sigurnosnih vrata dobijate dodatnu bezbednost, energetsku efikasnost objekta, ali i miran san, što je od neprocenjive vrednosti. Zato, nemojte rizikovati da sebi otežate ovaj proces i načinite ga dužim i napornijim nego što treba da bude. Izdvojite neki dinar više i bićete bez brige.