Organizacija putovanja: kako se samostalno pripremiti za put

Svi mi jedva čekamo dane odmora i planiramo kako da ih provedemo. Najčešće je odmor sinonim za putovanje. Nekad putujemo posredstvom agencije, a nekad organizujemo putovanje u sopstvenoj režiji. Organizacija putovanja nije laka stvar, ali ukoliko želite da sami upravljate svojim vremenom na odmoru, dobićete par saveta. Zahvaljujući modernim tehnologijama, pre svega pametnim telefonima i dostupnosti Interneta, strah od samostalne realizacije putovanja treba potpuno eliminisati.

Organizacija putovanja počinje od izbora destinacije

Da li mi biramo destinaciju za odmor ili ona bira nas? Postoje putnici koji tačno znaju gde žele da provedu svoj odmor, u koordinatu što bi se reklo. Drugi pak razmatraju 2-3 opcije, dok treći se vode samo budžetom i išli bi bilo gde. U tom slučaju destinacija bira putnika. Odlična stvar je imati definisan budžet, ali u okviru istog tog budžeta možete naći 2-3 destinacije sa vaše liste želje. Kada skratite spisak, istražite na „Google“-u mesto u kome ćete provesti svoj odmor.

Najbitnije je da znate šta možete posetiti u tom mestu: kakav je izbor kafića i restorana, kakve su cene, da li se može ići u šoping, kakve su plaže, kako funkcioniše lokalni prevoz, da li može da se iznajmi auto ili bicikl, kojih sve muzeja ima, gde se može otići na izlet. Sve informacije možete prikupiti na Internet blogovima, forumima i pre svega sajtu Trip Advisor.

organizacija-putovanja-1
Foto: pixabay.com

Koja su nam dokumenta potrebna za putovanje?

Kada ste izabrali destinaciju, pre svega proverite da li vam pasoš važi više od o meseci. Ako je vaš dokument pred istekom, morate uraditi novi. Obavezno proverite da li je potrebna viza za ulazak u državu u koju ste se uputili i onu gde imate konekciju, ako letite avionom. Na primer, ne možete imati stop u Londonu ako nemate vizu za Veliku Britaniju. Ukoliko ste se odlučili da putujete autom, proverite da li možete ući iz jedne države u drugu na sajtu Ministarstva spoljnih poslova. Kada izaberete zemlju u koju putujete, dobićete i detaljnije infomacije o vizama, političkoj situaciji i zdravstvenoj situaciji i bezbednosti. Vodite računa o međunarodnom zdravstvenom osiguranju, jer ono zakonski nije obevezno za izlazak iz naše zemlje, ali je obavezno za ulazak u neke druge. Zašto biste rizikovali na putu, budite sigurni i izdvojite u proseku  1 evro po danu za osiguranje.

Kojim vidom prevoza ići na odmor?

Udaljenost destinacije nam direktno utiče na izbor prevoza. Za interkontinetalna putovanja jedini izbor je avion, dok za evropska putovanja imamo više opcija: avion, automobil, voz ili autobus. Pre svega je potrebno da napravite kalkulaciju za svaki vid transporta, a zatim da ocenite koliko bi vam bilo naporno ići određenom vrstom prevoza.

Ako ste izabrali avion, proverite cene karata na sajtovima avio-kompanija. Kako biste saznali koja avio-kompanija leti na određeni aerodrom, ukucajte u „Google“ pretrazi naziv tog aerodroma ili mesto u kome se nalazi i na Wikipediji će vam izaći spisak svih avio-prevoznika koji tu operiraju. Imate i sajtove koji će vas uputiti na najjeftiniju opciju, uključujući i konektovane letove, a to su edreams.com, kayak.com i skyscanner.net. Možete pozvati i neku turističku agenciju koja se bavi izdavanjem karata i tražiti najnižu cenu karte za određenu destinaciju i određene datume. Nemojte zaboraviti da ukalkulišete transfer od aerodroma do smeštaja i obrnuto, bilo da je to taksi, shuttle bus ili gradski prevoz. Najjeftini shuttle busevi širom Evrope pripadaju kompaniji Terravision.

Kada izaberete autobus ili voz, istražite koji auto-prevoznici imaju redovne linije ka vašoj destinaciji, odnosno kakva je železnička povezanost. Nemojte zaboraviti da pogledate gde se nalai stanica u odnosu na vaš smeštaj i koliko će vam vremena i novca biti potrebno da dođete do njega.

Ako ste odlučili da se svojim automobilom uputite na odmor, ne morate brinuti o troškovima transfera, ali se raspitajte o parkingu, putarinama, dokumentima kao što su zeleni karton i međunarodna vizačka dozvola. AMSS vam može dati sve potrebne informacije.

Bez rezervacije smeštaja nema organizacije putovanja

Organizacija putovanja se ne može zamisliti bez rezervacije smeštaja. Postoje sajtovi koji će vam preporučiti smeštajne objekte u nekom mestu, a lider na ovom tržištu je Booking.com. Agoda, Trivago, Hotels.com pomoći će vam da nađete hotel po svojoj meri. Hostelbookers i Hostelworld su specijalizovani za hostele, dok sajt Airbnb pre svega nudi privatni smeštaj. Ako ste avanturisti, ulogujte se na Couchsurfing. Imaćete besplatan smeštaj gde god da se uputite, ali zauzvrat ćete vi ponudisi svoj stan drugim članovima.

Kod rezervacija smeštaja morate voditi računa o dodatnim troškovima (šta nije uključeno u cenu, na primer takse, obroci, parking), o lokaciji, recenzijama gostiju, dodatnim sadržajima. Kada dobro istražite, možete rezervisati izabrani objekat.

organizacija-putovanja
Foto: pixabay.com

Kako rezervisati izlete i ulaznice za kulturno-istorijske spomenike?

Ulaznice za muzeje, galerije, vidikovce i druge lokalitete najbolje je kupiti unapred na web-sajtovima. Za odlazak u neko obližnje mesto, možete kontaktirati neku incoming agenciju. Svakako, sve se može kupiti na licu mesta, osim ulaznica za globalno popularne atrakcije poput španske Alambre, francuskog Versaja ili ruskog Ermitaža.

Kada ste napravili dobar plan i regulisali dokumentaciju, prevoz, smeštaj i izlete, možete napraviti spisak stvari koje ćete poneti na odmor i lagano, bez tenzije, spakovati kofere. Ukoliko vam se jednom svidi, organizacija putovanja vam može preći u naviku.