Kako da se jednostavno pripremite za daleka putovanja

Torbe

Želite da konačno pobegnete od svoje svakodnevne rutine i provedete neko vreme negde na nekom prelepom i drugačijem delu sveta? Aranžmani su nikad povoljniji i sada vam se konačno pružila prilika da putujete? Pre nego što iskusite sve te divne stvari koje sva putovanja nose sa sobom, između vas i vašeg puta stoji važan spisak obaveza koje je potrebno organizovati pre tog koraka. Za jedno bezbrižno putovanje potrebno je ipak malo i planirati.

Budući da putovanje ili ponekad čak i planiranje putovanja može predstavljati više stresa nego uživanje, u nastavku teksta predlažemo vam određene korake koji će vam pomoći da svoje putovanje učinite nezaboravnim. I jednostavnim.

Odredite budžet

Važno je uspostaviti okvirni budžet što je ranije moguće – čak i pre nego što znate odredište, datum putovanja ili rutu koju obilazite. Zašto? Pomaže vam da planirate i uživate u putovanju unutar svojih mogućnosti, a tako izbegavate neprijatna iznenađenja.

Ono što je potrebno da uradite pre puta je da istražite sve troškove na vašem odredištu, a u stilu putovanja koje želite, tako da možete izbeći bilo kakvo razočaranje koje bi moglo nastati kao posledica nedovoljne informisanosti. Neke su destinacije uglavnom jeftinije od drugih, ali postoje načini za uštedu baš svuda: putovanje van sezone, first i last minut ponude, ili odabir povoljnog smeštaja u sopstvenom aranžmanu. Ipak, uvek procenite da ćete potrošiti malo više od onoga što ste isplanirali.

Proverite sva dokumenta

Pasoš

U zavisnosti od odabranog odredišta, dokumenta za put su vam vrlo važna. Ako nemate pasoš ili je istekao, može proteći i do nekoliko nedelja od dana podnošenja zahteva do dana kada ćete dobiti pasoš. Zato se na vreme pobrinite za to pre vašeg putovanja.

Za neke zemlje morate imati važeće vize pored pasoša. Proverite koja vam je vrsta vize potrebna i prijavite se što je ranije moguće, jer je dobijanje vize nekada komplikovana procedura i može trajati nedeljama, čak i nakon što vam je odobrena.

Ukoliko imate dodatnu dokumentaciju koju iz bilo kog razloga morate da nosite sa sobom (medicinsku dokumentaciju, zabrane, uverenja…), pobrinite se da je prevedete na vreme.

Za putovanje ovog tipa pakujte samo neophodne stvari

Gledajte da pakujete samo bitne stvari i pakovanje stvari takođe planirajte unapred. Počnite da razmišljate o tome šta ćete morati da nosite od garderobe najmanje nedelju dana pre nego što odete.

U zavisnosti od odabrane destinacije, nosite odeću koja je udobna i prikladna za godišnje doba u kojem ste, a posebno za vremenske prilike i klimatske uslove zemlje u koju putujete. I računajte na to da birate materijale koje nije potrebno peglati, i koji se lako mogu spakovati.

Posetite doktora pre puta

Prateći iskustva mnogih, obično se nepredviđene zdravstvene situacije dogode kada smo daleko od kuće ili nedeljom uveče, kao što je bol u zubu ili napad slepog creva. Šta god da je razlog, a da možete da posumnjate, posetite lekara pre puta i budite spokojni da se ništa neće desiti.

Doktor

Ako vam je u blizini doktor za kvantnu medicinu, zakažite pregled i proverite čitav organizam pre puta. Za pregled će vam biti potrebno svega sat vremena, ali ćete nakon njega biti načisto sa vašim zdravstenim stanje. U putovanju treba da uživate, a ne da jurite lekare. A kada smo kod toga, obavezno uplatite međunardno zdravstveno osiguranje.

Krenite na svoje željeno putovanje i zabavite se! Uzimajući u obzir ove jednostavne korake, možete se bolje organizovati i pripremiti tako da možete provesti manje vremena brinući se i više vremena gledajući prelepe prizore i obilazeći najveće znamenitosti destinacije koju ste odabrali. Uživajte u zasluženom odmoru!

Na kraju ako želite da čitavu porodicu obradujete možete iskoristiti raspust koji je u toku i  kvalitetno ga provesti sa svojom porodicom. Ukoliko ste prezauzeti svojim poslovnim obavezama tokom godine, jedno zajedničko putovanje može značiti samo najdragocenije vreme koje možete provesti u krugu sebi najdražih osoba.