Početna DomKuća i Bašta Kako se osloboditi bakterija u kuhinji?

Kako se osloboditi bakterija u kuhinji?

Predrag Konatarević
200 pregleda

U kuhinji provodimo mnogo vremena i potpuno je razumljivo što se svi trudimo da nam je kuhinja izuzetno čista. Mada, koliko god da vodimo računa o čistoći, ipak postoje neka mesta koja su izvor bakterija i na koja posebno treba obratiti pažnju. Uz svakodnevno održavanje kao i pojačanu dezinfekciju određenih mesta možete se osloboditi nagomilavanja bakterija u kuhinji. 

Redovno održavajte sudoperu 

Sudopera je površina koja je prepuna bakterija i mikroorganizama, tako da ovom delu kuhinje treba posvetiti posebnu pažnju. Ukoliko imate mašinu za pranje posuđa može se desiti da vam je sudopera neopravdano zapostavljena. Ne zaboravite da se na sudoperi svakodnevno nalaze ostaci hrane, masnoće, mleka, ulja i sl. Najbolji način da uklonite bakterije je svakodnevno čišćenje vrelom vodom i deterdžentom. Nakon čišćenja masnoće, obavezno čistom krpom i antibakterijskim sredstvom izbrišite sudoperu. Krpe i sunđere menjajte redovno, kako ne biste prenosili bakterije na ostala mesta u kuhinji. 

Kuhinjski sunđeri i krpe su leglo zaraze

Ovo su verovatno neki od najprljavijih predmeta u kuhinji tako da je i njima neophodno čišćenje i održavanje. Kuhinjske sunđere treba redovno menjati, a ukoliko se desi da nemate pri ruci novi sunđer, postojeći možete staviti u mešavinu limunovog soka i vode a zatim ga prosušiti. 

Kuhinjske krpe odmah nakon upotrebe okačite i osušite, jer mokre krpe predstavljaju leglo zaraze. 

Ne zaboravite prekidače i ručice na elementima 

Ovo su delovi na kojima se sakuplja najveći broj bakterija. Tokom dana ručke na elementima i prekidače dotatknemo bezbroj puta, a nisu nam uvek ruke potpuno čiste. Čak i ako ne kuvate svakog dana, sasvim je sigurno da ćete nekoliko puta otvoriti police i fioke u kuhinji. Da biste detaljno očistili ove delove, najbolje bi bilo da koristite antibakterijske maramice za tu namenu ili obične maramice sa antiseptičkim dejstvom. Mada, nećete pogrešiti ukoliko ubrus ili pamučnu krpu naprskate alkoholom a zatim prebrišete prekidače i rukohvate. 

Kuhinjske pločice su mesto gde se nagomilavaju bakterije 

Koliko god da se trudite i vodite računa o čistoći zidnih pločica, ne zaboravite da su fugne mesto na kome se sakupljaju bakterije. Ukoliko umesto klasičnih pločica koristite kaljeno staklo za kuhinju, onda sigurno nemate problem sa nagomilavanjem bakterija. Saznajte više o prednostima ovog stakla kako biste sebe poštedeli svakodnevnog čišćenja fugni i nagomilavanja bakterija. 

Police u frižideru su idealno mesto za sakupljanje bakterija

Frižider, a posebno police u njemu, mogu biti leglo bakterija. To se dešava ukoliko na vreme ne izbacite pokvarenu hranu ili onu koja stoji nedeljama ili kojoj je istekao rok. Pored toga što je važno frižider redovno prazniti, neophodno je da ga redovno čistite. Da biste predupredili bakterije da sa jednog tipa namirnica pređu na drugi, važno je da na odvojenim policama držite meso i mesne prerađevine, voće, povrće i mlečne proizvode. 

Povremeno izvadite sve namirnice iz frižidera, bacite sve što nije za upotrebu, a zatim temeljno očistite police. Najpre ih operite mlakom vodom i deterdžentom a zatim ih prebrišite krpom koju ste natopili alkoholnim sirćetom. 

Redovno čistite ketler 

Ketler ili kuvalo za vodu danas predstavlja jedan od neizostavnih kuhinjskih aparata. Uz pomoć njega se skraćuje vreme potrebno za pripremu namirnica, čajeva ili kafe. S obzirom na to da je u svakodnevnoj upotrebi razumljivo je da predstavlja leglo kamenca i nečistoće. Najbolje ćete ga očistiti kombinacijom sode bikarbone, vode i alkoholnog sirćeta. Sve ove sastojke sipajte u ketler, uključite ga i ostavite da proključa. Nakon toga isperite posudu, a zatim sipajte čistu vodu, ponovo uključite da proključa i tu vodu bacite. Tek tada će ketler biti potpuno čist i spreman za upotrebu. 

Vodite računa o čistoći rerne 

Čišćenje rerne predstavlja jedan od zahtevnijih poslova, posebno ukoliko dozvolite da se nagomila masnoća. Najbolje ćete je očistiti mešavinom sode bikarbone i vode tako što ćete napraviti gustu smesu kojom ćete izmazati unutrašnjost rerne. Ostavite da odstoji oko pola sata, a zatim uzmite mokar sunđer i krenite sa ribanjem. Rešetku iz rerne ćete najbolje očistiti pomoću tablete za mašinsko pranje sudova, aluminijumske folije i tople vode. Rešetku umotajte u aluminijumsku foliju, a potom sve zajedno spustite u toplu vodu u koju ste dodali tabletu za mašinsko pranje sudova. Ostavite da odstoji oko 3 sata, a zatim isperite mlakom vodom. bićete prijatno iznenađeni jer će rešetke izgledati kao nove. Aluminijumska folija ima hemijsku reakciju sa tabletom za pranje posuđa tako da predmete ostavlja izuzetno čistim. 

Uz sve ovo neophodno je redovno održavanje svih kuhinjskih elemenata i povremena dezinfekcija istih kako biste bili sigurni da ste se oslobodili bakterija u kuhinji. 

Povezani članci

Ostavi komentar