Kako osmisliti originalan rođendanski poklon

Rođendanska euforija je lep osećaj koji doživljavamo svake godine iznova, a pokloni su neizostavni deo svake proslave rođendana. I dok slavljenik ogično naglašava kako ne treba ništa da se kupi, vi već uveliko razmišljate čemu bi se to rođendanac najviše obradovao.

Kako prolaze godine ideje za poklone se polako crpe, pa naposletku ne znate šta kupiti ma koliko temeljno promišljali o tome. Iako možete uvek pitati slavljenika šta bi želeo da dobije, ali to umanjuje efekat iznenađenja. Zato ćemo u nastavku teksta umesto slavljenika mi predložiti neke ideje koje možete iskoristiti da dođete do idealnog rođendanskog poklona.

Personalizovani pokloni kao unikat

Darivanje je pronicljiv način da pošaljete poruku i iskažete svoje emocije. Postoji od pamtiveka, pa je i to jedan od razloga zašto je teško smisliti nešto originalno i unikatno – sve je već iskorišćeno nebrojeno mnogo puta. 

Zato se rešenje krije u personalizaciji kao umetnosti pretvaranja običnih poklona u nešto posebno i unikatno. To je najbolja opcija jer je možete prilagoditi svakome i svakoj prilici. Dovoljno je da malo bolje poznajete osobu koju darujete i sa malo mašte i malim budžetom možete kreirati nešto interesantno. Navešćemo nekoliko primera.

Foto album za ljubitelje fotografije

Kažu da slika govori više od hiljadu reči, pa ćete možda najlakše vaše emocije iskazati dobrim i živopisnim fotkama, pogotovo ako je osoba kojoj kupujete sklona nostalgiji i neretko priča o lepim događajima iz prošlosti. 

Koji ljubitelj dobrog kadra ne bi želeo da dobije foto album sa 60 fotografija? To mogu biti slike iz lične galerije, Facebook ili Instagram naloga upakovane u elegantan i prefinjen foto album koji će zauvek memorisati najdraže uspomene

Štampa za svakoga 

Da li je vaš slavljenik veliki fan određenog pića? Ako niste vični iskazivanju emocija možete ih napisati i odštampati na čaši ili šolji, odnosno tamo gde može iznova pročitati reči koje će rođendanca uvek setiti na vas. 

U štamparijama danas možete štampati reči ili sliku na gotovo svakom predmetu – postolje za miš, piksle, čaše, šolje, krigle, termos, magnet za frižider, jastuk… za svaku osobu možete pronaći predmet koji najviše koristi a koji usput priliči situaciji i osobi koju darujete. 

Tragom do poklona

Ukoliko je vaš slavljenik veliki ljubitelj detektivskih filmova i serija, razmislite o tome da mu ostavite tragove koje vode do poklona. 

Takva prezentacija će od običnog uručivanja poklona napraviti avanturu koja zahteva trud i zalaganje, a rođendanac će sa svakim sledećim tragom biti sve više radoznao da završi “slagalicu” što pre i skupi sve deliće mozaika koji čine konačan rođendanski dar. 

Kako realizovati ovu ideju?

Prvo odlučite gde želite završiti ovo traganje, a takva lokacija ne bi trebala biti vidljiva. Idealan je orman ili bilo koje mesto za koje znate da slavljenik neće odmah proveriti, a zatim odredite i putanju za ostale tragove.

Razmislite o tome kao da uređujete igralište za veliko dete – pripremite teren, kreirajte poruke i čestitke za svaki trag ponaosob, pa ih prilagodite ukusu vaše drage osobe koju darujete.

Putovanje kao idealan poklon za avanturiste

Neki ljudi najviše cene putovanja kao nezaboravan poklon koji ne može da se zameni ni sa jednim drugim materijalnim darom, jer pruža iskustvo koje se ne zaboravlja tako lako. 

Iako su zbog pandemije Korona virusa granice zatvorene u potpunosti ii delimično, to ne znači da morate da sedite u kući. Postoje bezbroj lokaliteta po Srbiji koji predstavljaju svojevrsne spomenike prirode i kulture, tako da na koju god stranu sveta da krenete doživećete nezaboravno iskustvo, a mi ćemo vam navesti nekoliko preporuka.

Đavolja varoš – skulpture majke prirode 

Đavolju Varoš čine 202 zemljane figure koje su visoke od 2 do 15 metra, formirane snažnom erozijom tla nastalom potresima od vulkanskih aktivnosti stare nekoliko miliona godina. Kao takav, ovaj spomenik prirode našao se u najužem izboru za novo svetsko čudo, a kao prirodno dobro od izuzetnog značaja uvršten je 1995. godine od strane Republike Srbije.

Izgled ovog spomenika prirode nadahnuo je mnoge umetnike jer je jedan od retkih u svetu, a pogotovo ljubitelje umetničke fotografije. Osim toga, mistika koja ga okružuje inspirala je razne mitove i legende koje su ispredane o ovom mestu.

Prirodni rezervat Uvac – kraljevstvo beloglavog supa

Rezervat prirode Uvac je stanište raznovrsnih retkih životinja i biljaka, od onih koji gospodare nebom kao što su beloglavi sup i suri orao, do vodenih životinja, biljaka i pećina koje čine celokupni sistem flore i faune ovog prirodnog bogatstva.

Sam pogled na ukleštene meandrale i vijugavu reku vredan je putovanja, a ako je pritom vaš slavljenik ljubitelj gastronomije i dobrog provoda, nesumnjivo će se provesti izuzetno uz vrhunske specijalitete kuhinje iz jugozapadne Srbije.

Osim toga, turističke atrakcije Uvca poput krstarenja, obilaska pećinskih sistema, manastira, etno sela i veliki izbor aktivnosti poput ribolova, biciklizma, kampavanja ili planinarenja daće poseban pečat ovom vidu rođendanskog poklona.

Ako niste u potpunosti sigurni šta bi se slavljeniku dopalo, provedite neko vreme zapisujući sve stvari koje vas asociraju na rođendanca, njegov ukus i preferencije. Kombinacijom tih ključnih reči možete doći do ideje za rođendanski poklon, koji će zaista ostati upamćen.