Kako do jeftinih avio karata?

decko-aerodrom-kofer
Pexels.com

Putovanje avionom je za mnoge najkomfornija opcija, ali često može biti i prilično skupa. Pronalaženje jeftinih avio karti može delovati kao izazov, ali može vam doneti veliku uštedu kada se radi o budžetu za putovanje.

Kako da pronađete što jeftinije avio karte? U nastavku teksta pročitajte najbolje savete za što efikasnije istraživanje avio aranžmana.

#1 Budite fleksibilni sa datumima vašeg putovanja

Ukoliko želite da putujete avionom, a da pritom uštedite novac na avionskim kartama, morate biti spremni da se prilagodite datumima vašeg putovanja.

Suština je da je jedan od najvećih faktora koji utiču na cenu avionskih karata upravo datum putovanja. To podrazumeva da će cene karata biti prilično veće ukoliko ih odaberete u jeku sezone. Pored toga, avionske karte su znatno skuplje i kada se radi o praznicima koji se proslavljaju širom planete.

Statistika kaže da su letovi tokom vikenda skuplji nego letovi tokom radnih dana. Takođe, obratite pažnju i na vreme letova, jer to može biti još jedan od faktora koji utiču na cenu karata.

Ukoliko se radi o letu koji je u ranim jutarnjim časovima, velike su šanse da će biti jeftiniji od onih u toku dana.

Još jedan od načina uštede je prevoz do i sa aerodroma. Ako imate svoj automobil i planirate sami da se dovezete, možete ostaviti vaš auto na aerodromu na više dana i na taj način uštedeti na troškovima prevoza koji mogu biti prilično visoki.

#2 Pratite ponude na sajtovima za traženje letova

Na internetu postoje brojni sajtovi i aplikacije za pretraživanje avionskih karata. Samo neki od najpoznatijih su SkyScanner, Azair, Google Flights, Momondo i mnogi drugi. 

Sajtovi kao što su SkyScanner i Momondo su veoma popularni jer prikupljaju najjefteniji letove od brojnih malih turističkih agencija. Na njima možete pronaći sve kombinacije mogućih letova i tako odabrati one koji su vam najpovoljniji.

Isto tako, na velikom broju sajtova za kupovinu karata možete se registrovati i na taj način ostvariti određene popuste. Registracijom se možete prijaviti na svakodnevno informisanje o akcijama i sjajnim akcijskim cenama letova.

Sve što uje potrebno je da unesete svoju e-mail adresu u označena polja, kako bi vam svakodnevno pristizala obaveštenja. Ovo je posebno dobro za sve first-minute ponude, koje su često izuzetno povoljne, jer ih možete rezervisati na vreme i tako obezbediti sebi jeftine avio karte.

Slično tome, last-minute karte znaju da budu i do 70% jeftinije od prvobitne cene, ukoliko se radi o periodu od svega nekoliko dana pred polazak.

Još jedna zanimljiva činjenica kaže da su avio karte obično najjeftinije sredinom sedmice, i to posebno sredom u periodu od 10-12 časova.

#3 Budite spremni da promenite svoju željenu destinaciju

Ovo pravilo važi samo onda kada možete da prilagodite izbor svoje željene destinacije troškovima puta. Može da se desi da je u trenutku kupovine karata jeftinije otići na jedno mesto nego na drugo, te razmotrite koja vam se opcija više isplati.

Sajtovi sa ponudama nude ogroman broj low-cost letova, a oni se menjaju iz minuta u minut. To svakako znači da ne morate da se odlučite za precizan termin i samo jednu destinaciju.

devojka-avon-prozor-let
Pexels.com

Takođe, još jedna poznata činjenica je da su letovi sa presedanjem prilično jeftiniji od direktnih letova. Oni se uglavnom mogu pronaći za duplo manje novca nego direktni letovi, iako samo vreme čekanja drugog leta može trajati od sat vremena, pa sve do više desetina sati.

Zbog toga, uzmite sve ovo u obzir i razmislite koja destinacija vam se više isplati kao i da li su letovi sa presedanjem opcija koja se bolje uklapa u vaš budžet za organizovanje putovanja.

#4 Koristite opciju Inkognito kada pretražujete karte

Imajući u vidu da pretragu vršite preko mobilnog telefona ili kompjutera, trebalo bi da sakrijete svoju pretragu tako što ćete na pretraživaču otvoriti Inkognito opciju

Ovo je veoma bitan korak iz razloga što sve avio kompanije koriste izuzetno napredne sisteme za kreiranje, plasiranje i praćenje avionskih karata, jer što je veće potražnja – veća je i cena karata i obrnuto.

Stoga, ukoliko konstantno pretražujete sajtove i pratite cene karata, najidealnije je da to radite u skrivenoj opciji pretraživača, kako se vaše radnje, lokacija i identitet ne bi videli i bili dostupni avio kompanijama.

#5 Letite low-cost avio kompanijama

Avio kompanije koju posluju po low-cost principu nude značajno jeftinije letove od onih koje pružaju full-service, čak i za daleka putovanja. Međutim, u slučaju da odaberete neku od njih, trebalo bi da znate da to sa sobom donosi i neke mane.

U avionima često ima nedovoljno mesta za noge, što znači da nećete imati najudobnije sedište, i u njima se ne služe hrana i piće, kao što inače sleduje u regularnim avio kompanijama. 

Isto tako, kod letenja sa low-cost kompanijama, dobro proverite da li ste doplatili prtljag, jer u slučaju da niste skupo će vas koštati doplata. Pridržavajte se dozvoljenog limita za veličinu i težinu prtljaga.

Ovo je bilo nekoliko saveta kako da pronađete što povoljnije karte za vaše putovanje. Nadamo se da su vam bili korisni. Srećan put!