Crtanje kao alat za izražavanje emocija dece

dete-crtanje
Pixabay.com

Crtanje i bojenje je za decu prirodno – aktivnost koju biraju kada žele da se opuste i zabave. Još u ranom detinjstvu, kada mogu da drže olovku i bojice, mališani počinju da eksperimentišu i crtaju. Vremenom, njihovi jednostavni crteži postaju sve bolji i dobijaju složenija značenja. 

Za većinu dece, umetnost je prava prilika da koriste svoja čula, da istražuju i obrađuju svet i okruženje u kom žive. Crtanje im zapravo omogućava da izraze svoje emocije. Zbog toga kao roditelji treba da obezbedimo materijale i alate za crtanje i da da pustimo svoje male umetnike da škrabaju i slobodno se izražavaju. Kako budu rasli, crteži će postati detaljniji i sve više će opisivati njihov unutrašnji emotivni svet. Koji su sve benefiti crtanja i zašto vredi podsticati decu da se što više kreativno izražavaju?

Emocionalni rast – put do emocionalne inteligencije

Sasvim je izvesno da crtanje daje deci priliku da izraze svoja osećanja. Dragocena je mogućnost da pokažu na papiru čega se plaše, šta ih usrećuje, šta vole, a šta ih čini nervoznim. Ako se ima u vidu da nekoj deci može biti teško da se izraze rečima ili na neke druge načine, crtanje je odlična ideja za svaki dan.

Svaki crtež može biti poruka i mapa dečjeg sveta – ljubav, strahovi, brige, anksioznost, ljutnja, sreća, svaka od ovih emocija može biti preplavljujuća i prevelika za dete. Dok raste i razvija svoj emocionalni rečnik neće uvek imati prave reči da se izrazi. Međutim, crtajući, ne samo da ispoljava maštovitost, već i uči da prepozna svoja osećanja i da njima upravlja.

Intelektualni rast – crtanjem do svesnosti

Svesnost i visoki stepen razumevanja sveta samo su neki od rezultata svakodnevnog crtanja. Kroz ovakvu kreativnu aktivnost deca razvijaju veštine rešavanja problema. Dok razmišljaju o tome će crtati, o načinu na koji prikazuju odnose između predmeta, mališani zapravo uče i stiču znanje kroz misao, čula i iskustvo.

Umetnički projekti često zahtevaju od dece da razmišljaju “izvan okvira”, odnosno da istraže nekonvencionalne metode i pristupe kako bi postigli željeni cilj. Zbog toga se uče prilagodljivosti, sve su inovativniji, a veštine rešavanja problema su direktno prenosive na emocionalne izazove.

Deca uče da pristupaju svim poteškoćama sa otvorenim načinom razmišljanja. Uvek nastoje da pronađu nove načine da se nose sa svojim osećanjima i da se pozabave njima.

Podstaknite dete da izrazi osećanja kroz crtanje

Želju da podstaknete dete da izrazi osećanja kroz crtanje potkrepite pravim koracima. Osigurajte mališanu prijatno i maštovito iskustvo tako što ćete mu predložiti temu i inspirisati ga na ovaj način. Dajte mu priliku da predstavi svoj crtež, a ako je potrebno ohrabrite diskusiju pitanjima koja će mu pomoći da o svojim emocijama i idejama malo dublje razmisli. Na ovaj način će i oni povezati svoje unutrašnje misli i osećanja sa crtežima i razviti bolje razumevanje sebe.

dečak-crta
Pixabay.com

Postoje razne likovne aktivnosti koje su korisna vežba za decu. Pored toga što su dobra strategija za “izvlačenje” detetovih misli na površinu, svaka od ovih vežbica je dobar izbor za kanalisanje frustracija. Igre crtanja su zabavne, i uz to izazivaju mališane da razmišljaju drugačije i da se fokusiraju na svoje misaone obrasce.

Srećni trenuci

Šta kažete na to da uzmete neke bojice i pustite dete da nacrta događaj ili situaciju kada je bilo srećno? Ova aktivnost omogućava mališanu da podeli svoja osećanja kroz crtanje. Osim toga, uči ga da se usredsredi na zadatak, obrati pažnju na detalje i priseti se lepih osećanja.

Šta ti je u glavi?

Ako tražite neobičan a podsticajan način da vaša deca vežbaju samosvest, onda ih motivišite da izraze stvari oko kojih su uzbuđeni. Pitanje “šta ti je u glavi” može biti inspirativno za crtanje – mogu da pokažu svoja interesovanja i emocije, ali na zabavan i zanimljiv način.

Moj selfi

Podstaknite maštu svog deteta tako što ćete mu zadati vežbu da nacrta svoj autoportret. Posmatrajte mogućnosti koje dete otkriva i koristi i pitajte ga: da li si ti to danas ili kad porasteš? Da li ovaj umetnički selfi predstavlja tvoje emocije u ovom trenutku? 

Takođe, može biti interesantno ako dete pored sebe docrta još nekog – sestru, brata, drugaricu, mamu. Ovim se stvara prostor za nova pitanja i razgovore.

Otvoren prozor

Još jedan zanimljiv način da dete crtajući vežba da izrazi osećanja jeste “otvoren prozor”. Pitajte ga: Šta je na drugoj strani prozora? Šta vidiš kroz prozor – park ili drugu zgradu? Možda je još bolje pitanje: Šta biste voleli da vidite kroz prozor? Ova aktivnost je orijentisana da omogući detetu da izrazi svoje želje, ali i svoje strahove ili probleme koji izazivaju uznemirenost i anksioznost.

O čemu razmišljaš? 

Jednostavno pitanje kao što je “o čemu razmišljaš” pomaže deci da vizuelizuju svoje misli i osećanja. Odličan je način da podstaknete njihovu kreativnost i maštu. Isprobajte posebno ovu vežbu kada se vaš mališan oseća nervozno, isfrustrirano ili ljuto. Pomoći ćete mu da se smiri i ujedno približiti ideji da vam se poveri i otvori, i da se oseti podržano.

Škola za crtanje, materijali, pribor – stvorite okruženje koje motiviše

Uverite se da se deca osećaju bezbedno i prijatno dok dele svoje crteže, bez obzira na njihov nivo veštine. Naučite ih da podržavaju jedni druge u umetnosti i da se međusobno pohvaljuju zbog kreativnosti. Važno da se uzdržite od osuđivanja ili ispravljanja crteža vašeg deteta. Umesto toga, fokusirajte se na pozitivne aspekte njihovog umetničkog dela i postavljajte otvorena pitanja koja ih podstiču da se otvore.

Ponudite deci razne materijale za upotrebu, kao što su različite vrste papira, olovke, markeri i boje. To će im dati više mogućnosti za izražavanje i pomoći im da pronađu najprikladniji način, formu i pribor. Posebnu podršku za negovanje talenta, ali i izražavanje emocija kroz slikanje pokažite tako što ćete upisati dete na kurs. U školi crtanja se razvijaju veštine koje detetu mogu mnogo pomoći u umetničkom sazrevanju.

Crtanje predstavlja jezik za izražavanje misli i ideja koji se poboljšavaju kako dete raste da bi moglo da izrazi reakcije, mišljenja i potrebe. Dakle, umetnost nije samo kreativni izlaz, već moćno sredstvo za decu da izraze svoje emocije i razviju emocionalnu inteligenciju. Kroz umetnost deca mogu da istražuju svoja osećanja, poboljšaju samosvest, izgrade emocionalni rečnik, saosećaju sa drugima, regulišu svoje emocije, podignu samopoštovanje i razviju kreativne veštine rešavanja problema.