Kako se nositi sa strahom i kako skrenuti misli?

Strah je u poslednje vreme prisutan u svakom pogledu, svakoj reči, svakoj misli. On je tu pa je tu. I ma koliko se trudili da ga se otarasimo, većini od nas to teško ide za rukom. Situacija u kojoj se nalazimo postala je prava noćna mora. Otvorimo oči, strah je tu. Krećemo na spavanje, opet taj strah. Odakle dolazi? Iz neizvesnosti. Ljudi se najviše plaše onog što im je nepoznato i što ne mogu kontrolisati. Želimo da se probudimo i da osetimo mir ali ma koliko to želeli, strah je opet tu. Kako se nositi sa strahom i kako skrenuti misli? Daćemo vam nekoliko predloga.

Šta je strah?

Strah je emocija kao i svaka druga i normalno je da je osećamo. Pogotovo u današnje vreme. No ako strah pređe u paniku to nije dobro. Ni za fizičko ni za psihičko zdravlje. Panika nas parališe i ne dozvoljava zdravom razumu da dođe do izražaja. Suprotno tome, ako ignorišemo celu situaciju možemo naneti štetu i sebi i drugima. To je vrlo neodgovorno. Zato je najbolje naći neki balans.

Kako se nositi sa strahom i kako skrenuti misli?

  1. Na prvom mestu upitajte se šta u datoj situaciji vi kao pojedinac možete učiniti. Učinite sve ono što je do vas. U trenutnoj situaciji je to izolacija i vođenje računa o higijeni. Usput napravite veliko spremanje stana ili kuće koje već dugo odlažete. Kada imamo utisak da imamo moć da na nešto utičemo i da nešto kontrolišemo lakše se nosimo sa stresom.
  2. Obratite pažnju na vreme koje provodite gledajući i slušajući vesti. Dovoljno je da budete informisani jednom dnevno. Pazite iz kojih izvora dobijate vesti. Nemojte milion puta čitati vesti koje su po društvenim mrežama postavili nestručni ljudi. To vas truje i stavlja okove. Svako iznosi svoje viđenje koje uopšte ne mora biti tačno a vas može uplašiti. Stavite fokus na pozitivne informacije koliko god to delovalo teško.
  3. Pronađite izvor radosti i zabave. Kada vas uhvati strah muzika, knjiga, film su stvari koje vam mogu skrenuti misli. Igrajte se s decom, smejte se, pišite, nađite neki hobi. Pustite mašti na volju. Važno je da to bude nešto što će iz vas izmamiti osmeh i lepe misli. Kada čitate knjige birajte vedre i pozitivne. Slušajte i gledajte videa koja vas inspirišu, motivatore koji vas bodre i filmove koji vas mogu nasmejati. Takođe ne zaboravite fizičku aktivnost. Kada smo fizički aktivni opušteniji smo.
  4. Meditacija je neophodan alat koji će vam pomoći da umirite misli i dovedete svoj um pa i telo u stanje mira. Ona nas vraća u sadašnji trenutak u kome nema straha. Dovoljno je samo 5 do 10 minuta da se naš nervni sistem resetuje i vrati u balans.
  5. Od izuzetne je važnosti razgovarati o svojim strahovima. Izbaciti to iz sebe. Ako to čuvamo u sebi stanje postaje sve gore. Razgovarajte sa stručnim osobama ili sa onima za koje znate da će vas oraspoložiti umesto sa onima koji će vas još više zastrašiti.

Osećate strah? Ne borite se

Nemojte se boriti sa strahovima, to je nemoguće. Strah se samo može prevazići. U borbi sa strahom mi se borimo protiv sebe. Zato se prestanite boriti već se suočite sa njim. Prihvatite da je tu i suočite se prateći ovih 5 saveta. Nemojte se predate i baciti u očaj. Pokušajte izvući maksimum iz svake situacije pa i ove. Radite stvari za koje niste imali ranije vremena i verujte da posle kiše uvek dolazi sunce.

I na kraju…

U celoj ovoj priči oko straha zapitajte se da li ste trenutno realno ugroženi? Ako je odgovor NE, zašto se optrećujte onim šta će možda biti? A možda i neće. Ne vredi živeti u strahu od onoga što će se možda dogoditi. Živite mirno i srećno u okolnostima koje su trenutno tu ali neće trajati večno. Radujte se svojim najmilijima i razgovarajte o vedrim temama. Pomozite onima kojima je potrebno na ovaj ili onaj način. Okupitajte misli lepotom umesto strahom. Strah samo ograničava vaš život. On služi da vam zatvori oči i da u trenutku ne vidite nešto lepo što može biti samo nekoliko koraka od vas. Pretvorite strah u snagu. Snaga je sad mnogo važnija. U svakom trenutku postoji ona najlepša iskra koja pretvara tamu u svetlost. Pronađite je. Ona je tu negde u vama.